Dov Grumet-Morris je eden redkih Jeseničanov, ki so v pravi formi v letošnjem finalu. Foto: Iztok Novak
Dov Grumet-Morris je eden redkih Jeseničanov, ki so v pravi formi v letošnjem finalu. Foto: Iztok Novak
Dov Grumet-Morris
Oktobra je prišel v Podmežaklo,in v Ligi Ebel obranil več kot 90 odstotkov strelov. Foto: Marko Kovič
Grumet Morris blestel v Tivoliju

28-letni Američan je bil v Tivoliju daleč najboljši igralec železarjev, zadetka Tommija Hannusa v podaljšku pa ni mogel preprečiti in Ljubljančani v finalni seriji vodijo z 2:1 v zmagah. Po obupnih predstavah Borisa Tortunova je športni direktor Zvone Šuvak pripeljal nekdanjega vratarja Gradca in zadel v polno. Že v Ligi Ebel je blestel na nekaterih tekmah. Leta 2002 ga je na naboru Lige NHL izbrala Philadelphia (161. izbor skupno), a je raje ostal na harvardski univerzi.


Bili ste junak v jeseniški ekipi na tretji tekmi. V drugi tretjini ste branili izjemno, streli na vrata so bili kar 22:6 v korist Ljubljančanov.
To je moja služba. V končnici moram braniti na najvišjem nivoju. Na žalost ni bilo dovolj, želel bi si braniti še bolje, potem bi lahko celo zmagali. Trudili smo se po svojih najboljših močeh. Taka tekma naj bi se končala z napeto končnico in podaljškom, navijači so lahko zadovoljni s predstavo na ledu.

Prvih 40 minut ste bili precej v podrejenem položaju (streli na vrata 34:13), nato pa ste v zadnji tretjini pritisnili. Je bila Olimpija utrujena ali je vaš trener spremenil taktiko?
Ne, niso bili utrujeni. Mi nismo toliko nepotrebnih izključitev v zadnji tretjini, v drugi smo imeli štirikrat igralca manj. Oni so v zadnjih 20 minutah igrali obrambo, zato si niso priigrali veliko priložnosti. To je spremenilo potek srečanja.

Pred začetkom finala so vsi poznavalci hokeja in večina novinarjev, ki pokrivajo ta šport, dejali, da Olimpija ne bo dobila niti tekme. Zdaj vodi v zmagah z 2:1. Ste morda presenečeni?
Jaz ne dajem velike vrednosti mnenjem spremljevalcev hokeja. Hočejo obvestiti javnost z napovedmi, a oni niso na ledu, v garderobi. Ne vedo, kdo je poškodovan in kdo ima večji motiv. Tekme je treba najprej odigrati. Če bi vedeli vnaprej, bi le pogledali na papir in na koncu meseca prejeli plače.

Na prvih dveh tekmah niste igrali dobro, tudi navijači so glasno izrazili nezadovoljstvo. V Ligi Ebel ste v drugem delu sezone igrali zelo dobro, na prvih dveh tekmah finale pa ste bili popolnoma izven forme, še veliko slabše ste igrali, kot na tretji tekmi v Tivoliju.
Mislim, da nismo igrali po naših najboljših močeh. Težko je najti razloge za tako slabi predstavi, ko 20 oz. 21 igralcev popolnoma odpove. Ponavadi je razlogov več, zakaj smo vsi igrali tako slabo. Na prvih dveh tekmah smo prikazali nesprejemljivo igro, v Tivoliju pa smo igrali dobro. Lahko bi tdui zmagali, če bi se plošček v ključnih trenutkih malce drugače odbil. Ne morem navesti določenega razloga, navijači seveda niso bilo zadovoljni, tudi mi smo bili razočarani. Vsi smo pričakovali več.

Motiva vam torej ni manjkalo pred začetkom finala. V skupinskem delu vas je s 3:2 premagal Triglav iz Kranja, ki ni na vašem nivoju.
Motiv seveda ni bil problematičen. Tekma s Triglavom ni bila tako pomembna, saj smo si že zagotovili nastop v velikem finalu. Trener se je odločil, da bo preizkusil nekatere igralce, ki ponavadi ne igrajo veliko. Na naslednji tekmi smo napolnili mrežo mladih Jeseničanov. Torej pred finalom ni bilo neke rezultatske krize, bili smo osredotočeni na finalno serijo, želimo si premagati Olimpijo. Prva tekma je bila malce nora, a smo vseeno zmagali. Na drugi tekmi smo odpovedali.

Ligo Ebel ste končali z visoko zmago, nato pa je forma ekipe v mesecu dni do začetka državnga prvenstva močno padla.
To je res. Ne vem, zakaj se je to zgodilo. Prvo sezono sem na Jesenicah, zato ne vem, zakaj je potrebno čakati toliko časa na nove tekme. Jaz si ni izmislil tega razporeda. Če bi jaz odločal, bi igrali štiri tekme v štirih dneh. Tudi ostali fantje so podobnega mnenja. To ne sme biti opravičilo, saj je imela Olimpija enak razpored tekem. Zdaj ni čas za opravičila, ampak je čas za zmagovanje.

V ponedeljek vas čaka nova izjemno pomembna tekma. V primeru novega poraza v Tivoliju bi zaostajali že z 1:3 v zmagah in naslov bi se zelo oddaljil.
Vsak trener govori, da je naslednja tekma najbolj pomembna v naših karierah. Četrto srečanje je res ključno. Tudi za njih. Če mi zmagamo, je izid ieznačen na 2:2 in peta tekma je pri nas doma. Prepričan sem, da si oni tega ne želijo. Upam, da bodo navijači lahko uživali v novi dobri predstavi. Mi moramo izkoristiti svoj potencial in to tekmo dobiti.

Grumet Morris blestel v Tivoliju