Jeseničani so pred domačimi gledalci dosegli pomembno zmago. Foto: www.alesfevzer.com
Jeseničani so pred domačimi gledalci dosegli pomembno zmago. Foto: www.alesfevzer.com

To je bila druga zaporedna zmaga Jeseničanov na derbijih, s katero so na lestvici prehiteli Ljubljančane. Jeseničani imajo po današnji zmagi 14 točk, Ljubljančani pa ostajajo pri 13. Zadnji krog drugega dela bo v sredo ob 20.00. Razlika med tretjim in šestim mestom je le točka in obeta se napet obračun za prednost domačega ledu v končnici, ki se začenja v soboto.

Slovenska kluba sta danes igrala četrti derbi v tej sezoni regionalnega tekmovanja. Prva dva so dobili Ljubljančani s 4:3 po kazenskih strelih in 7:0, zadnjega pred enim mesecem pa Jeseničani s 3:2. To je bila njihova prva zmaga na medsebojnih tekmah v sezoni, saj so Ljubljančani dobili tudi poletno prijateljsko tekmo in finale pokala.

Derbi Alpske lige v Podmežakli dobili železarji

Državni prvaki močno oslabljeni
SŽ Olimpija je nastopila zelo oslabljena, zaradi poškodb so manjkali Žiga Pešut, Žiga Svete, Aljaž Chvatal in Anže Ropret. Napadalne trojke so bile zelo premešane, v prvem napadu je bil z Alešem Mušičem in Galom Korenom tudi Enes Gorše. V vratih sta bila pri Olimpiji Žan Us, pri Jeseničanih pa Žiga Kogovšek, ki se je zelo izkazal na zadnjih dveh tekmah in je odlično nadomestil Antoina Bonvalota. Pri gostiteljih je manjkal še kaznovani Gašper Glavič, ki je tako odslužil zadnjo tekmo prepovedi igre.

Železarji niso izkoristili "power playev"
Jeseničani so si takoj na začetku pripravili priložnost, a strel Blaža Tomaževiča je končal mimo gola. Železarji so nadaljevali pritisk, kar je prispevalo k številnim izključitvam na strani Olimpije – v prvih osmih minutah so imeli železarji kar štirikrat prednost igralca več.

Železarji niso izkoristili "power playev", zmaji so se uspešno branili. Gostje so bili blizu gola v 13. minuti, ko je Miha Logar zadel okvir vrat.

Razmerje strelov v prvi tretjini je bilo 13:8 v korist Jeseničanov. 6 minut izključitev je bilo za Jesenice, 12 minut pa za Olimpijo.

Us mojstrsko zaščitil vrata Olimpije
Neučinkovitost železarjev v igri z igralcem več (trikrat so imeli igralca več na ledu) se je prenesla tudi v drugo tretjino, zmaji pa so se še naprej dobro branili. Eno najlepših priložnosti na tekmi je v končnici tega dela igre zapravil Timotej Kočar – Žan Us je mojstrsko ubranil njegov strel. Stanje strelov po drugi tretjini 27:15 kaže na premoč železarjev.

V Podmežakli je nekajkrat tudi zavrela kri med igralci. Foto: www.alesfevzer.com
V Podmežakli je nekajkrat tudi zavrela kri med igralci. Foto: www.alesfevzer.com

Hebar učinkovito zaključil protinapad
Tretjo tretjino so silovito odprli gostje, nasprotnikom niso pustili do ploščka, Žan Jezovšek je prišel do lepe priložnosti, a je njegov strel končal prek vrat. Jesenice so takoj zatem krenile v protinapad, napadalna trojica Erik Svetina, Blaž Tomaževič in Andrej Hebar pa je akcijo uspešno zaključila. V 48. minuti je izkušeni Hebar prišel sam pred Usa, ga preigral in z bekhendom poslal plošček v mrežo.

Železarje je pozneje pred izenačenjem rešil okvir vrat, ko je Mark Čepon močno streljal z modre črte. Pri železarjih je moral po nespametnem prekršku na kazensko klop Jaka Ankerst, Olimpija je tako imela igralca več minuto in 52 sekund.

Zmaji so igrali na vse ali nič, Usa so potegnili iz gola, ob razmerju šestim proti štirim so skušali izsiliti podaljšek, a je bil odlični Žiga Kogovšek vedno na pravem mestu. Jeseniško slavje se je tako lahko začelo. Navdušeni navijači so poklicali hokejiste nazaj na led.

Do konca drugega dela Alpske lige je le še en krog, v sredo bodo Jeseničani gostovali pri Pustertalu, Ljubljančani pa gostili Asiago. V četrtek bodo moštva nato izbirala tekmece v izločilnem delu, četrtfinale se bo začel v soboto.

Drugi del, skupina za razvrstitev, 9. krog:
SIJ ACRONI JESENICE – SŽ OLIMPIJA
1:0 (0:0, 0:0, 1:0)
2.417; Hebar 48.

ASIAGO – RITTEN
* 2:1 (0:1, 1:0, 0:0)
* - po podaljšku

CORTINA – PUSTERTAL
3:2 (0:1, 2:1, 1:0)

Lestvica:                   *  x       
PUSTERTAL             9  5  1  0  3 19 
CORTINA               9  5  1  0  3 18 
SIJ ACRONI JESENICE   9  4  0  2  3 14 
RITTEN                9  2  1  3  3 14 
SŽ OLIMPIJA           9  2  1  1  5 13 
ASIAGO                9  3  2  0  4 13 
* - zmaga po podaljšku/kaz. strelih    
x - poraz po podaljšku/kaz. strelih