Selektorju Matjažu Kopitarju in njegovim varovancem je uspel zgodovinski podvig. Foto: HZS/Drago Cvetanovič
Selektorju Matjažu Kopitarju in njegovim varovancem je uspel zgodovinski podvig. Foto: HZS/Drago Cvetanovič
Robert Kristan
Robert Kristan je zbral 37 obramb. Foto: HZS/Drago Cvetanovič
Jan Urbas
Jan Urbas v napadalni akciji. Foto: HZS/Drago Cvetanovič
Slovenski hokejisti senzacionalno na OI

V Sočiju bodo čez leto dni igrali v zelo atraktivni skupini A z Rusijo, Slovaško in ZDA. V skupini B bodo Kanada, Finska in Norveška, v skupini C pa Češka, Švedska in Švica. Dva kvalifikanta še nista znana. Za zadnji vstopnici za ples med elito 12 reprezentanc na črnomorski obali se še bojujejo Latvija, Kazahstan in Francija ter Avstrija in Nemčija.
Izenačenje po 43 sekundah
Na za Slovenijo zgodovinski tekmi v Vojensu so bili vsi trije zadetki pred 5.000 gledalci doseženi v drugi tretjini. "Risi" so prvič povedli v 24. minuti. Po sijajni samostojni akciji je zadel David Rodman, ki se je na levi strani izvrstno znašel, prodrl proti vratom in sam končal akcijo. Manj kot minuto (43 sekund) pozneje pa so Danci izenačili. Po dobljenem "buliju" je z močnim strelom Roberta Kristana premagal Nichlas Hardt.
Sledile so težke minute za Slovenijo, saj je dvakrat v šestih minutah igrala z igralcem manj. A je imel Aleš Mušič v 33. minuti celo priložnost za novo vodstvo Slovencev, toda vratar Frederik Andersen je njegov strel ukrotil.
Junaka Rodman in Kristan
Na veselje peščice slovenskih navijačev je bilo treba počakati do 37. minute, ko je hiter protinapad še enkrat kronal David Rodman. Domačega vratarja je presenetil z zelo natančnim strelom z desne strani. Tik predtem so Danci zapravili dve izjemni priložnosti in je bil Kristan praktično že premagan. V 40. minuti bi Žiga Jeglič kmalu povišal na 3:1, a je meril v prečko.
V zadnji tretjini so "risi" zdržali vse napade gostiteljev. Blestel je Kristan, ki je skupaj zbral 37 obramb. V 46. minuti ga je po strelu Mortena Greena rešil okvir vrat. Danci so ob koncu tekme stavili na vse ali nič, potegnili iz gola Andersena in poskušali izsiliti izenačenje. A vse, kar so dobili, je bila vratnica Hardta 12 sekund pred iztekom tekme, nato pa se je začelo slavje varovancev Matjaža Kopitarja, med katerim so potočili tudi nekaj solz sreče.
Slovenija brez "powerplaya"
Slovenci niti enkrat niso imeli na ledu igralca več, Danci pa trikrat. V strelih je bilo 28:38 za gostitelje. Že v prvi tretjini so "risi" zadržali začetni nalet Dancev, sami pa si v napadu pripravili priložnosti prek Jana Urbasa (v 18. minuti je plošček končal ob vratnici) in prvega napada Rok Tičar-Žiga Jeglič-Robert Sabolič. Sredi tretjine je bil prvi izključen Rok Pajič.
Slovenija pred začetkom turnirja ob dveh veliko bolj uveljavljenih hokejskih silah ni bila favorit. Na svetovni lestvici Mednarodne hokejske zveze je 18., medtem ko je Danska 12., Belorusija pa 13. Pred štirimi leti je na kvalifikacijskem turnirju v Hannovru tesno za en gol izgubila vse tri tekme, po čemer je ostal močno grenak priokus, da bi se dalo storiti več.
Danci ostajajo brez debija na OI
Tako kot Slovenija tudi Danska do zdaj še ni zaigrala na OI. "Risi" so v četrtek v velikem slogu s 4:2 premagali Beloruse, medtem ko so se "danski levi" kar močno namučili z Ukrajino (2:0), na papirju najšibkejšim moštvom kvalifikacijskega turnirja na Danskem. Na petkovi prvi tekmi je Belorusija Ukrajino odpravila gladko s 6:0 in nakazala, da bi Slovenija lahko premagala Dansko. Nazadnje sta se reprezentanci "zares" pomerili na SP-jih elitne divizije: leta 2005 v Innsbrucku je bilo 4:3 za Slovence, leto pozneje v Rigi pa neodločeno 3:3.
Kvalifikacije za OI, skupina F, Vojens, 2. krog
DANSKA - SLOVENIJA
1:2 (0:0, 1:2, 0:0)
Hardt 25.; D. Rodman 24., 37.
BELORUSIJA - UKRAJINA
6:0 (1:0, 2:0, 3:0)
Filičkin 2., Kolcov 30., Stepanov 32., Kaljužni 55., Senkevič 55., Meleško 57.
3. krog, nedelja ob 14.00:
UKRAJINA - SLOVENIJA
Ob 18.00:
DANSKA - BELORUSIJA
Lestvica: Slovenija 6, Belorusija in Danska po 3, Ukrajina brez točk.

Slovenski hokejisti senzacionalno na OI