V Bratislavi je bil Andrej Kosticin z 2 goloma in s podajo glavni krvnik
V Bratislavi je bil Andrej Kosticin z 2 goloma in s podajo glavni krvnik "risov", a po prepričanju Belorusov je moštvo močnejše brez, kot z nepredvidljivim zvezdnikom. Foto: Reuters
Vitalij Koval (Belorusija) na SP-ju 2012
Lani je bil Vitalij Koval celo najboljši vratar lige KHL in najbolj zaslužen, da Belorusija po 8 letih ni izpadla iz elitne divizije. Letos Kovalu s Torpedom iz Nižnjega Novgoroda ne gre tako dobro in bo ostal brez boja za Gagarinov pokal. Foto: EPA
Pokojni branilec Ruslan Salei (Belorusija)
Belorusija je udeleženka treh od zadnjih štirih olimpijskih iger, leta 2002 v Salt Lake Cityju je bila senzacionalno četrta. A zadnja leta niso več tako uspešna - na zadnjih dveh SP-jih so bili Belorusi 14. Foto: EPA

"Risi" na pravem tekmovalnem dvoboju v petih poskusih še nikoli niso premagali "zobrov". Nazadnje so Belorusi zagrenili življenje Slovencev v Bratislavi na SP-ju 2011, kjer so jih v skupini za obstanek v odločilnem boju premagali s kar 7:1. Tokrat bi morala biti tekma veliko tesnejša, saj se poraženec že lahko bolj ali manj poslovi od olimpijskih sanj.

Selektor mirno prekrižal svojeglavega zvezdnika
Belorusija prihaja v Vojens kot papirnati favorit olimpijskih kvalifikacij, pri čemer se je selektor Andrej Skabelka zaradi kršitve pravil odpovedal prvemu zvezdniku in dolgoletnemu NHL-ovcu Andreju Kosticinu, od katerega so tudi pri Traktorju pričakovali več kot 12 golov in 8 podaj. V kadru ni tudi vratarskega veterana Andreja Mezina, ki je sicer Kosticinov soigralec v Čeljabinsku.

V Minsku v Belorusiji le podporni igralci
Vseeno imajo Belorusi v postavi 17 igralcev, ki redno igrajo v drugi najmočnejši ligi na svetu v KHL-u. Devet izmed njih jih igra za domači Dinamo Minsk, kjer pa glavne vloge pripadajo tujim hokejistom, za nameček pa se ponos države tri kroge pred koncem rednega dela še bojuje za nastop v končnici - trenutno je beloruski Dinamo ravno na 8. mestu Zahoda, ki še vodi v izločilne boje.

Ključna vloga v moštvu pripada vratarju Vitaliju Kovalu (91,1 %; 2,71 GAA na 44 tekmah za Torpedo). Za red v obrambi skrbi branilec Vladimir Denisov (1+2/47 tekmah), ki za Dinamo povprečno igra 21 minut tekmo. V napadu so letos največ pokazali "dinamovca" Andrej Stas (5+10/48) in Aleksander Kitarov (4+7/48), Sergej Demagin (9+10/36 za Jugro) in Aleksej Kaljužni (8+12/47 za Lokomotiv).

V ponedeljek so Belorusi doma za ogrevanje s 4:0 (Stas, Ugarov, Kitarov, Denisov) premagali Francijo, pri čemer so kar tri gole dosegli ob številčni premoči.

M. Rodman: Zakaj jim ne bi zdaj vrnili?
"Če premagamo Belorusijo, premagamo prvega favorita, hkrati pa bi lahko zaneslo Dance, da bi mislili, da so že na pol na olimpijskih igrah," se velikega pomena uvodne tekme zaveda selektor Matjaž Kopitar, ki upa, da je bila beloruska lekcija iz Bratislave poučna zanj in njegove varovance. Da Belorusi niso zakleti je pred dobrim letom pokazal tudi turnir v Gomelu, kjer je v srečanju dveh močno spremenjenih reprezentanc Slovenija slavila s kar 6:0, pri čemer se je med strelce vpisal celo vratar Andrej Hočevar.

"Ne bomo odkrivali tople vode. Belorusi nam niso nikoli ustrezali; prvi preizkus bo veliko povedal, česa smo zmožni v tem trenutku. Na SP-ju v Bratislavi so nam zadali poraz, ko smo vsi mislili, da jih bomo premagali. Zakaj jim ne bi zdaj vrnili?" razmišlja pomočnik kapetana Marcel Rodman, ki bo vodil drugi napad z bratom Davidom in Janom Urbasom, ta pa bo ob udarnem napadu JTS nosil največje breme.

"Prave" tekme Slovenije in Belorusije:
- Svetovno prvenstvo skupine C 1994:
Slovenija - Belorusija 3:6
- Svetovno prvenstvo skupine C 1995:
Slovenija - Belorusija 4:5
- Svetovno prvenstvo elite 2003:
Slovenija - Belorusija 3:4
- Kvalifikacije za olimpijske igre 2006:
Slovenija - Belorusija 2:7
- Svetovno prvenstvo elite 2011:
Slovenija - Belorusija 1:7
Ob tem je bilo odigranih še šest prijateljskih tekem, od katerih je dve dobila tudi Slovenija, skupna razlika v golih pa je kar 29:50 v korist Belorusije.


Olimpijske kvalifikacije, skupina F (Vojens, Danska)

1. krog: danes ob 16.00:
BELORUSIJA - SLOVENIJA

Ob 20.00:
DANSKA - UKRAJINA

Petek ob 17.00:
BELORUSIJA - UKRAJINA

Ob 21.00:
SLOVENIJA - DANSKA

Nedelja ob 14.00:
UKRAJINA - SLOVENIJA

Ob 18.00:
DANSKA - BELORUSIJA