Joe Thornton ima za seboj izjemno kariero, v kateri pa manjka najpomembnejša lovorika - Stanleyjev pokal. Zaradi rednih spodrsljajev vedno močnih Sharksov je pred dvema letoma celo ostal brez kapetanske črke C, a to ni zmotilo
Joe Thornton ima za seboj izjemno kariero, v kateri pa manjka najpomembnejša lovorika - Stanleyjev pokal. Zaradi rednih spodrsljajev vedno močnih Sharksov je pred dvema letoma celo ostal brez kapetanske črke C, a to ni zmotilo "Jumbo Joeja", da ne bi prispeval 15 podaj za preboj v zgodovinski finale. Foto: Reuters

Ko pogledaš za vsako leto nazaj, vidiš, da smo bili vrsto let v dobrem položaju. Vedno smo verjeli v drug drugega, a priti nazaj v finale res ni lahko. Obeta se hiter hokej.

Kapetan Pittsburgha Sidney Crosby
Ian Cole in Sidney Crosby
Pingvini in Sidney Crosby so s finaloma 2008 in 2009 napovedali kandidaturo za več naslovov, a sledili so izpadi, primat pa sta prevzela Chicago in Los Angeles. A po osmih letih sta se "Sid the Kid" in Jevgenij Malkin le vrnila v finale, pri čemer pa gredo levje zasluge sijajnemu komaj 21-letnemu Mattu Murrayju v vratih. Foto: Reuters

Precej izjemen občutek. Navijači so tako dolgo čakali na to. To bo res dobra serija.

Nekdanji kapetan San Joseja Joe Thornton, ki je po 19 letih dočakal nastop v finalu
Martin Jones
Martin Jones je bil pred letom dni ob naboru najprej prodan iz Los Angelesa v Boston, nato pa ga je kupil San Jose in ustoličil za prvega vratarja. In prav z njegovimi obrambami proti nekdanjim soigralcem se je začela uspešna končnica za Morske pse. Foto: Reuters
Phil Kessel in Joe Pavelski
Če bo marsikateri nevtralni ljubitelj hokeja navijal za Thorntona in Marleauja, pa bo imel svoje nove navijače tudi Phil Kessel. V preteklosti pregrobo kritizirani strelec je kljub devetim golom in devetim podajam v končnici ter statusu najučinkovitejšega Pingvina ostal brez mesta v reprezentanci ZDA za svetovni pokal, v kateri bo verjetno kapetan Joe Pavelski. Foto: Reuters

Na tronu hokejskega sveta bo novodobno dinastijo Blackhawksov iz Čikaga nadomestil Pittsburg, prvič po letu 2009, ali pa sploh prvič San Jose, ki bi s tem zaokrožil vzpon hokeja v Kaliforniji.

Na zmenku s hokejsko zgodovino
Pittsburgh igra peti finale v klubski zgodovini: z Mariem Lemieauxom in Jaromirjem Jagrom je slavil zaporedoma v letih 1991 in 1992, nato je zvezdniška naveza Sidney Crosby-Jevgenij Malkin izgubila finale 2008, nato pa leto pozneje vrnila udarec in prevzela naslov od Detroita. Na drugi strani je San Jose po četrt življenja v NHL-u v četrtem poskusu prvič osvojil Zahodno konferenco in že dosegel največji klubski uspeh.

Glavno orožje Pensov napad HBK
Penguinsi uživajo prednost domačega ledu, zlasti ker so skozi vso sezono dokazali, da jih poškodbe zlepa ne iztirijo. Četa Mika Sullivana se namreč imenitno dopolnjuje z malimi Pingvini iz AHL-a, čeprav zvezde kdaj zatajijo ali so načete. Crosby in Malkin sta lačna drugega naslova, a tokrat ne nosita celotnega moštva na svojih hrbtih. Glavnino dela opravi napad HBK oz. Hagelin-Bonino-Kessel, ki je skupaj v končnici prispevala že kar 45 točk.

V vratih 21-letni čudežni fant
Centrsko odkritje je Nick Bonino (12 podaj), medtem ko golgetersko in točkovno izstopa v preteklosti v Bostonu in Torontu tako kritizirani strelec Phil Kessel (9 golov in 18 točk!). Za nameček imajo Pensi v vratih senzacionalnega novinca Matta Murrayja (92,4 %; 2,22 GAA), ki kljubuje vsem napovedim o zlomu in prepustitvi mesta številke ena Marc-Andreju Fleuryju, ki je po dveh pretresih možganov zdaj rezervist.

Kot omenjeno, tudi načetost Bonina (izpustil zadnji trening), prvega branilca Krisa Letanga (igra več kot 28 minut na tekmo) in veterana Chrisa Kunitza niso resni hendikepi, je pa to vseeno izguba drugega vodje obrambe Trevorja Daleyja, a tudi brez njega so izločili Tampo.

Moštvo dveh velikih Joejev

San Jose igra sploh prvi veliki finale v 25-letni klubski zgodovini, ko se lahko uresničijo sanje dveh veteranov in vodij moštev Thorntona in Patricka Marleauja, ki pa sta vajeti predala Joeju Pavelskemu (13 golov!) in Loganu Couturju (16 podaj in 24 točk!). A vseeno gre velikemu Jumbo Joeju posebno mesto, saj je podelil kar 15 podaj.

Bradati Burns grozi z modre črte
Ob centrski liniji Pavelski-Couture moštvo ofenzivno krepi še najnevarnejši branilec z najrazkošnejšo brado končnice Brent Burns (6 golov in 14 podaj), ki mu hrbet krije poveljnik obrambe Marc-Edouard Vlasic. V vratih je poceni Martin Jones (91,9 %; 2,12 GAA), ki je bil skala, na katero so se Sharksi lahko zanesli v ključnih trenutkih. Skratka, Morski psi imajo zgodovinsko priložnost, da še kot zadnje, tretje, kalifornijsko moštvo dvigne Stanleyjev pokal. Ob tem so varovanci Petra DeBoerja (izgubil veliki finale 2012 z New Jerseyjem proti Los Angelesu) tudi izjemno zdravi, za prvo tekmo je predvidoma nared tudi napadalec Matt Nieto.

Anže Kopitar o razpletu finala Stanleyjevega pokala:
"Dejansko bo veliko odvisno od vratarjev in igra z igralcem več. Če pogledam nazaj, nas je pokopal 'power-play' San Joseja. Lahko se tolažimo, da še marsikoga drugega, ne samo nas. (smeh)

PP bo zelo velika stvar, saj imajo tudi Pingvini igralce, s katerimi je lahko "power-play" zelo hitro vroč. Drznem si že, a kar bom rekel, je veliko ugibanje. Zna San Jose vse skupaj zmagati. Pri moji napovedi imajo kanček prednosti, ker imajo malce boljšega vratarja, ki ga sicer tudi dobro poznam. Brez nespoštovanja proti Martinu Jonesu: pri nas res ni veliko branil, tako da res velikih izkušenj spet nima, vendar pa je bil v ekipi, ki je zmagala, kar zagotovo pomaga. Na drugi strani je pri Pensih vratar novinec Matt Murray, ki ima celo več odbranjenih tekem v končnici kot v rednem delu. Zanimivo bo videti, kako bo s pritiskom, zlasti pri vratarjih.

Ne vidim razloga, zakaj bi zdaj popustili pred koncem. Prvič so se uvrstili v finale. Ne vidim, zakaj bi se govorice, da Sharksi nikoli ne znajo zaključiti, zdaj še nadaljevale. Prišli so do velikega finala, kjer bodo lahko igrali še bolje. Zelo dobra ekipa, štirje močni napadi, dober vratar z obrambo, kot mora biti."


Statistika "playoffa" na strani San Joseja
Kluba sta se v rednem delu pomerila novembra in decembra, oboji pa so suvereno slavili v gosteh: Pensi s 3:1 v severni Kaliforniji, Sharksi kar s 5:1 v novem igluju ob sotočju treh rek. V končnici sicer Morski psi dosegajo več golov (3,5 - 3,3) in jih manj tudi prejemajo (2,28 - 2,47) kot Pingvini. Pri ubijanju kazni so Pensi boljši (83,3 % - 80,4 %), zato pa je pri tako ključni prvini, kot je igra ob številčni premoči, tehtnica znova na strani Sharksov, a zelo rahlo: 27 % - 25,4 %.

Ko pogledaš za vsako leto nazaj, vidiš, da smo bili vrsto let v dobrem položaju. Vedno smo verjeli v drug drugega, a priti nazaj v finale res ni lahko. Obeta se hiter hokej.

Kapetan Pittsburgha Sidney Crosby

Precej izjemen občutek. Navijači so tako dolgo čakali na to. To bo res dobra serija.

Nekdanji kapetan San Joseja Joe Thornton, ki je po 19 letih dočakal nastop v finalu