Za najboljšega igralca tekme je bil izbran Brad Cole, ki je povišal na 4:2. Izza vrat je na desni strani prišel pred gol in poslal plošček med nogama Michala Fikrta v mrežo. Foto: MMC RTV SLO/Sandi Fišer
Za najboljšega igralca tekme je bil izbran Brad Cole, ki je povišal na 4:2. Izza vrat je na desni strani prišel pred gol in poslal plošček med nogama Michala Fikrta v mrežo. Foto: MMC RTV SLO/Sandi Fišer
Jean Philippe Lamoureux
Jean Philippe Lamoureux je v uvodnih treh krogih dokazal, da je prava okrepitev. Foto: MMC RTV SLO/Sandi Fišer
Marcus Olsson
Marcus Olsson je bil najboljši igralec pri železarjih. Najprej je izenačil na 1:1, potem pa je še podal za zadetka Lukašu Hvili in Andreju Tavžlju. Foto: MMC RTV SLO/Sandi Fišer

Zadovoljstvo v taboru Olimpije je bilo po zmagi s 4:3 zares veliko. Še posebej lep je pogled na lestvico, kjer Ljubljančani po treh krogih vodijo. "Le nebo je nad nami," je bilo slišati na hodniku med obema garderobama. Seveda je do konca prvega dela tekmovanja še 41 krogov, a zares redki so bili trenutki, ko je bila na vrhu lestvice Lige Ebel slovenska ekipa.

Zmaga nad Gradcem vlila dodatno energijo
Nasmejani kapetan Žiga Pance je strnil vtise po sanjskih dveh večerih v Tivoliju, ko so zeleno-beli osvojili kar štiri točke: "Vsi smo kar malce presenečeni nad igro, ki smo jo prikazali. Izkazali smo se s kolektivno igro, res pa je, da smo imeli preveč izključitev. Derbi je vedno poglavje zase, pričakovali smo borben in agresiven pristop Jeseničanov, ki so nujno potrebovali točke. Dobro smo se pripravili na to tekmo, pomagala nam je tudi zadnja tretjina proti Gradcu v četrtek, zmaga nam je vlila dodatno energijo."

Prvi zadetek na tekmi je v 13. minuti dosegel Matej Hočevar, ki je izkoristil lepo podajo Kena Ograjenška izza gola. "V tej tekmi je bilo prisotno vse, kar lahko derbi ponudi. Lepšega začetka sezone si zares ne bi mogli želeti, a v nedeljo je že nova tekma v Linzu. Ne smemo zaspati, treba je delati naprej," je povedal priljubljeni "Čeči".

Järvenpää: Proti Gradcu smo igrali bolje
"Derbi je bil po pričakovanjih nabit s čustvi. Odločilo je, da smo v ključnih trenutkih dobro odigrali v obrambi. Boljšo igro smo prikazali v četrtek proti Gradcu," je pojasnil Hannu Järvenpää. Finski strateg seveda ni padel v kakšno evforijo, spomnil pa se je četrtkove tretjine z Gradcem, ko so njegovi izbranci odigrali zares vrhunsko.

Dve minuti in pol z dvema igralcema več ...
Železarji so sezono začeli s tremi porazi, vendar so v Tivoliju prikazali daleč najboljšo predstavo. V napadu jim manjka igralec, ki je zares spreten pred golom. Izjemno navezo Rok Tičar-Robert Sabolič-Žiga Jeglič je nemogoče nadomestiti. To se je najbolje videlo ob prednosti petih proti trem. Najprej so jo imeli v 34. minuti, ko sta na kazenski klopi sedela Eric Pance in Jamie Fraser, minuta in 23 sekund z dvema igralcema več je zares ogromna prednost. Zgodba se je ponovila v 51. minuti, ko sta bila izključena Matej Hočevar in Scott Hotham. Takrat so brez učinka napadali minuto in sedem sekund. Skupaj torej kar dve minuti in pol igre z dvema igralcema več, sijajni vratar Jean-Philippe Lamoureux pa v tem obdobju ni klonil niti enkrat

"To je bila naša najboljša tekma letos. Žal nismo izkoristili številnih priložnosti, predvsem v 'power playu' smo zatajili. Pred vrati nismo bili dovolj natančni," je povedal trener Heikki Mälkiä, ki še gradi ekipo. Z vrnitvijo Jamesa Sixsmitha je že precej pridobil.

Pretnar: Poraz v Ljubljani še posebej boli
Slabe volje je bil tudi kapetan Klemen Pretnar, ki se zaveda, da so zapravili lepo priložnost vsaj za točko: "Mi nismo izkoristili priložnosti, oni pa so jih. Če imaš prednost petih proti trem, je to treba unovčiti, saj je to velika priložnost. Nekatere stvari bo še treba popraviti. Trije zaporedni porazi bolijo, še posebej pa boli to, da smo izgubili v Ljubljani. Gledalci so videli dobro predstavo obeh moštev. To je dobro za slovenski hokej, a nam to zdaj ne pomaga."

Tudi Salzburg še išče formo
Jeseničani so v gosteh zelo nevarna ekipa, več težav imajo doma, ko morajo napadati, gostujoče ekipe pa čakajo na protinapade in večino časa nadzirajo plošček v srednji tretjini. V taktični bitki, kjer je v ospredju samo izid, pride do izraza izkušenost igralcev, ki pa je mlada jeseniška zasedba nima. V nedeljo v Podmežaklo prihaja Salzburg, ki je lani kar štirikrat izgubil z železarji. Prvaki so še daleč od prave forme in morda je prav to lepa priložnost za prve letošnje točke.