Janjo Garnbret naslednja tekma svetovnega pokala čaka konec junija v Avstriji. Foto: www.alesfevzer.com
Janjo Garnbret naslednja tekma svetovnega pokala čaka konec junija v Avstriji. Foto: www.alesfevzer.com

V finalu tekme športnih plezalk v Utahu je bila od Slovenke boljša le 19-letna domačinka Natalia Grossman.

Grossmanova, ki je ob odsotnosti Garnbretove zmagala že na prvi balvanski tekmi v mestu ob Velikem slanem jezeru, je v finalu prikazala brezhibno predstavo za drugo zmago v karieri. Vsakega od štirih vrhov balvanov je preplezala v prvo, brez dodatnih poskusov. 22-letna Korošica je bila tokrat za malenkost manj zanesljiva. Prvi in drugi balvanski problem je razvozlala v dveh poskusih, kar je pomenilo drugo mesto. Tretje mesto je s tremi vrhovi zasedla še ena Američanka Brooke Raboutou.

Za popolno slavje domačih navijačev, zbralo se jih 3000, je za zmago tudi v moški konkurenci poskrbel Sean Bailey.

V primerjavi z olimpijskimi tekmicami je bila Garnbretova najboljša. Japonka Miho Nonaka je balvansko tekmo končala na šestem mestu, japonska veteranka Akijo Noguči je bila na 18. mestu daleč od finala najboljše šesterice.

"S svojim plezanjem v kvalifikacijah sem zadovoljna. Prav tako sem zadovoljna s plezanjem v polfinalu, dobro sem se lotila začetnega balvana, bilo je nekaj manjših napak, a še vedno sem dobro plezala. V finalu so bili balvani postavljeni precej lahko in bi jih morala preplezati v prvem poskusu, brez napak. Četudi je bilo plezanje užitek, saj me je podpiralo glasno občinstvo, nad finalno postavitvijo nisem najbolj navdušena," je povedala Garnbretova.

"Še vedno se zavzemam zato, da naj bodo balvani težki ter se na takšen način pokaže, kdo je res v vrhunski formi. Ampak tudi to je vrlina, da znaš pod pritiskom lahke balvane preplezati v prvem poskusu. To mi ni uspelo, a se zaradi tega ne jezim preveč, saj se mi zdi, da je bilo moje plezanje kljub vsemu zelo dobro," je še pojasnila Garnbretova.

V polfinalu so nastopili štirje Slovenci. Katja Debevec je zgolj za eno mesto zgrešila nastop v finalu. Tekmovanje je končala kot sedma najboljša. Anže Peharc, ki je bil tretji v kvalifikacijah, je v polfinalu tekmo sklenil na 15. mestu, Vita Lukan pa je slovenske nastope v polfinalu zaokrožila na 17. mestu. Gregor Vezonik se je moral posloviti že po kvalifikacijah na 24. mestu.

Plezalna karavana se bo vrnila v Evropo, kjer bo Innsbruck od 23. do 26. junija prizorišče svetovnega pokala v dveh disciplinah: v balvanskem in prvič to sezono težavnostnem plezanju. Na avstrijskem Tirolskem bo nastopila tudi Garnbretova, ki bo nato pred odhodom na OI v svetovnem pokalu nastopila le še julija v Villarsu v Švici.