Takole se je Tadej Pogačar veselil zmage na dirki Liège−Bastogne−Liège leta 2021. Z njim sta bila na zmagovalnem odru še Francozu Alaphilippe in Gaudu. Foto: AP
Takole se je Tadej Pogačar veselil zmage na dirki Liège−Bastogne−Liège leta 2021. Z njim sta bila na zmagovalnem odru še Francozu Alaphilippe in Gaudu. Foto: AP
Pogačar prvi favorit najstarejše enodnevne dirke na svetu

V nedeljo bodo ljubitelji kolesarstva z zanimanjem spremljali še zadnjo veliko spomladansko enodnevno dirko, preden se bo odprla sezona tritedenskih dirk. 110. različica dirke Liège–Bastogne–Liège se bo začela ob 10.15 in končala okoli 16.30 po skupno 254 kilometrih in 4000 višinskih metrih. Zahtevnih je predvsem zadnjih 100 kilometrov s kratkimi in strmimi klanci, med katerimi v zadnjih 50 km številni ponujajo priložnost za napad. Trasa in tudi hladnejše vreme sta kot nalašč za Pogačarja, zmagovalca te preizkušnje leta 2021, lani pa velikega osmoljenca, saj si je pri padcu poškodoval zapestje, kar je močno zmotilo njegove priprave na Dirko po Franciji. Tudi zato je verjetno Jonas Vingegaard prevladoval v odločilnem tretjem tednu Dirke po Franciji.

Pametno, da je izpustil Valonsko puščico
Pogačar se je zadnjih nekaj tednov v Sierra Nevadi pripravljal na visoki nadmorski višini, v nedeljo pa bomo videli, ali je zadržal sijajno formo z začetka sezone. Ni veliko manjkalo in bi Pogačar nastopil že v sredo na Valonski puščici: "Sem razmišljal o tem, a treba se je kontrolirati. Mislim, da sem se dobro odločil, saj je bilo vreme grozno, sam pa sem treniral v sončnem vremenu," je povedal za Val 202 in potrdil, da bo v nedeljo ciljal na zmago, s katero bi se po osvojenih spomenikih izenačil z van der Poelom (6): "Zelo sem motiviran. Ta dirka mi je ena ljubših. Gre za prvi spomenik, ki sem ga odpeljal (2019), in takrat spoznal, da se lahko kosam z najboljšimi, tako da mi je še ljubši kot Lombardija. Na prvem mestu je Dirka po Flandriji."

Sorodna novica Stara dama kolesarstva in legenda zasneženega Jazbeca

O Mathieuju ne duha ne sluha
Taktika, kako se "znebiti" van der Poela, je že zarisana. "Med nama je 10 kilogramov razlike, 4000 višinskih metrov bi se moralo poznati. Moramo narediti težko težko, moramo narekovati ritem. V klance bo treba hitro, da izkoristimo teh 10 kilogramov razlike." Vreme bo hladno, tudi dež ni izključen. Že danes je bilo na trasi slabo vreme, vseeno si je ekipa UAE-ja vzela časa za ogled trase. "Sprva nismo vedeli, ali bomo sploh šli na ogled trase. Veliko ekip ni šlo na progo, vreme je bilo res nesramno. A mislim, da smo se dobro odločili. Dokler te ne zazebe, je v redu. Preizkusili smo noge in gume za dež." Pogačar je za Val 202 še povedal, da s svojim prijateljem van der Poelom zadnji dni nista bila nič na zvezi. "Ne duha ne sluha od Mathieuja. Mislim, da se resno pripravlja na nedeljsko dirko. Pričakujem, da bo vrhunsko pripravljen. A ne bo le on nevaren, še nekateri drugi bodo poskušali napadati."

Dve slovenski zmagi: leta 2020 Roglič, leto pozneje Pogačar
Pogačar in van der Poel se bosta na klasičnih enodnevnih dirkah srečala šestnajstič. Devetkrat je bil boljši Nizozemec, sedemkrat Slovenec. Če želi Pogačar ostati na vrhu lestvice UCI (že 135. teden zapored), mora v cilj v Liegeu priti na najmanj sedmem mestu. Med njegovimi pomembnimi pomočniki bo spet Domen Novak, za UAE pa bodo dirkali še Sjoerd Bax, Finn Fisher-Black, Joao Almeida, Marc Hirschi in Diego Ulissi. V prejšnjih dveh letih je to dirko dobil Remco Evenepoel, ki ga po hudem padcu na Dirki po Baskiji v nedeljo ne bo na startu, prav tako bo zaradi celjenja ran po padcih v Baskiji manjkal Primož Roglič, zmagovalec dirke leta 2020, ko je slovensko kolesarstvo doživelo nepozabni dan: Roglič je na ciljni črti spektakularno premagal Juliana Alaphilippa, tretje mesto je osvojil Pogačar, četrto Matej Mohorič.

Pogačar želi po treh letih znova osvojiti prestižno klasiko Liege-Bastogne-Liege