Vodstvo nogometnega kluba Kansas City je po fundaciji Livestrong  poimenovalo leta 2011 zgrajen nogometni stadion. Zdaj so se odločili, da pogodbo prekinejo in na novo poimenujejo svoj objekt. Foto: Reuters
Vodstvo nogometnega kluba Kansas City je po fundaciji Livestrong poimenovalo leta 2011 zgrajen nogometni stadion. Zdaj so se odločili, da pogodbo prekinejo in na novo poimenujejo svoj objekt. Foto: Reuters

(Ne)uspešen boj proti dopingu je spet prišel na prve strani, saj je nekdanji sedemkratni zmagovalec Dirke po Franciji Lance Armstrong vendarle priznal, da je uporabljal nedovoljena poživila.

Če se bo izkazalo, da je Mednarodna kolesarska zveza podpirala Armstrongovo početje , bi moralo kolesarstvo za nekaj let izgubiti status olimpijskega športa, je prepričan Pound, nekdanji podpredsednik Mednarodnega olimpijskega komiteja.

"Lahko bi rekli: očitno imate problem, in bi jim dali štiri ali osem let časa, da ga rešijo. In ko bodo menili, da je čas, da se vrnejo med olimpijske športe, bi mi premislili, ali je dobro, da spet postanejo olimpijski šport. Očitno je edina pot, da si vpleteni v kolesarstvo rečejo: 'Nismo več olimpijski šport in če hočemo spet to postati, si moramo to tudi zaslužiti," je bil oster 70-letni Kanadčan.

"S tem primerom bi se vsekakor moral ukvarjati tudi Mednarodni olimpijski komite, glede na to, da Mednarodna kolesarska zveza ni znana po strogih ukrepih zoper doping. Enako se je že zgodilo z dviganjem uteži pred leti, v tistem trenutku, ko ukrepate, stvari nenadoma postanejo čudne in v teh športih odgovorijo: 'Pa saj ne morete kaznovati vseh nedolžnih športnikov s črtanjem športa z olimpijskega programa'," je dodal Pound, ki je ob tem še opozoril, da je imel kot prvi mož Wade dolgo zgodovino sporov z vodilnimi možmi kolesarskega športa.