Primož Roglič. Foto: ASO/Billy Ceusters
Primož Roglič. Foto: ASO/Billy Ceusters

Dirka po Dofineji je postregla z vsem, kar smo od Rogliča vajeni – izvrstnimi zaključki etap, štetjem sekund in žal tudi padci, ki po besedah gosta podkasta Tour 202 Bogdana Finka postajajo Rogličev zaščitni znak. Še impresivnejše pa je to, da se po padcih slovenski as po navadi vrne še močnejši. Fink, ki je z Rogličem sodeloval ob njegovih sicer poznih prvih korakih v kolesarstvu, je navdušen predvsem nad trajanjem njegove vrhunske forme, saj se zmagovalec štirih tritedenskih dirk z najboljšimi na svetu enakovredno kosa že skoraj desetletje.

Letos to počne v novem moštvu. Po desetem mestu na dirki Pariz–Nica je marsikdo dvomil o njegovi odločitvi, da se pridruži nemški ekipi. Dvomi pa so se po Dirki po Dofineji razblinili. Reporterja Radia Slovenija, ki je Rogličevo zmago spremljal na prizorišču, Igorja Tominca je navdušila predstava njegovih pomočnikov, na čelu z Aleksandrom Vlasovom, ki mu bodo ob boku kolesarili na Dirki po Franciji. Na tritedenski "dramatični odisejadi" pa bo po njegovih besedah Roglič za zmago moral pokazati še več, saj tam ob Pogačarju ne bo glavni favorit za zmago. Še vedno ni povsem jasno, ali se bo startu Toura pojavil dvakratni zmagovalec Jonas Vingegaard, medtem ko kljub skromnim vožnjam na generalki ne smemo odpisati niti Remca Evenepoela.

Krog favoritov je širok tudi na Dirki po Sloveniji, ki se bo v sredo začela v Murski Soboti. Organizacijski direktor Bogdan Fink je zadovoljen z imeni, ki so se znašla na startni listi Dirke po Sloveniji. Sam je med favorite umestil lanskega zmagovalca Filippa Zano, njegovega rojaka dvakratnega zmagovalca Diega Ulisija in lani drugega Mateja Mohoriča.

Tominec si želi predvsem, da bi nase opozoril kdo od mlajših slovenskih kolesarjev, ki jim Dirka po Sloveniji omogoča platformo za nastop na visoki mednarodni ravni. Fink pa obljublja, da bodo vse etape naporne in zanimive, sestavljene pa tako, da bodo imeli priložnost za vsaj eno etapno zmago vsi kolesarji. Najzahtevnejši zaključek sicer tekmovalce čaka na sobotni, četrti etapi, ki se bo končala z vzponom na Krvavec.

Bogdan Fink: Zmaga na Dofineji dokaz, da se je Roglič odločil za pravo ekipo