Grega Bole je v šprintu moral priznati premoč Elii Vivianiju. Foto: MMC RTV SLO/Matej Rijavec
Grega Bole je v šprintu moral priznati premoč Elii Vivianiju. Foto: MMC RTV SLO/Matej Rijavec
Robert Vrečer
30-letni Celjan Robert Vrečer dobro pozna vzpon na Golte, kjer bo poskušal tudi v soboto zadržati rumeno majico. V zadnjem mesecu se je na Golte povzpel po štirikrat na teden! Foto: MMC RTV SLO/Matej Rijavec
Reportaža s 1. etape Dirke po Sloveniji
Viviani močnejši od Boleta

Grega Bole (Lampre) se je moral kljub pomoči moštvenega kolega Alessandra Petacchija zadovoljiti z drugim mestom, tretji pa je bil še en Italijan Giovanni Visconti (Farnese).

Kolesarji so prevozili kar razgibanih 190 kilometrov. Gorska cilja sta bila na Črnem Kalu in v Kobdilju na Krasu, pred koncem pa so tekmovalci opravili še dva kroga po Novi Gorici in se tako trikrat srečali z manjšim vzponom na Pristavo.
Rumeno majico je zadržal najhitrejši na četrtkovem prologu v Ljubljani Robert Vrečer (Perutnina Ptuj). V soboto bo na sporedu najtežja etapa s ciljem na Golteh.
Zelo razočaran
"Ekipa mi je dobro pomagala, Petacchi je odlično opravil svoje delo. Lahko rečem, da sem zelo razočaran. Imel sem veliko željo po zmagi in mogoče sem začel prehitro šprintati. Petacchi je dejal, da bi lahko sam potegnil še 20 do 30 metrov. Na zadnji etapi v Novem mestu bom verjetno vrnil uslugo Petacchiju, pa tudi zadnjega zavoja me je kar malo strah in ne vem, ali bi tvegal vse za etapno zmago," je za Radio Slovenija povedal Bole.
Pravilno predvidevanje Vivianija
"Že dva kroga pred koncem sem opazil, da nam veter piha nasproti, zato sem vedel, da bo potreben kratek šprint. Pohvalil bi ekipo, ki je bila fantastična. Zelo sem vesel, ker je to moja tretja zmaga v sezoni. Petacchi in Bole sta dobro šprintala, a jaz sem bil v pravem trenutku v ospredju in zmagal," je po zmagi dejal 22-letni Viviani, ki prihaja iz bližine Verone in je tudi odličen kolesar na velodromu.
Vrečer: Če si Nibali upa, naj me napade jutri
Visconti se je z nekaj sekundami bonifikacije za tretje mesto v skupnem seštevku Vrečerju približal na tri sekunde zaostanka. "Niti za trenutek me ni bilo strah, da ne bomo zmogli zadržati vodilnega položaja. Poleg nas je še nekaj moštev imelo željo, da o etapni zmagi odloča šprint vseh, zato ni bilo večjih težav. Nekaj je v zaključku sicer poskušal lanski zmagovalec Nibali. Izkazalo pa se je, da je bilo vse skupaj povsem nepomembno. Če si upa, naj me napade jutri," je bil v cilju poln samozavesti Vrečer.
Neuspešen pobeg trojice
Že kmalu po štartu je sicer pobegnila trojica Andrej Rajšp (Radenska), Nik Burjek (Sava Kranj) in Francesco Di Paolo (Acqua & Sapone). Po 60 kilometrih so imeli ubežniki že pet minut in pol prednosti pred glavnino, nato pa je začela kopneti. Burjek in Di Paolo sta bila ujeta 40 km pred ciljem, Rajšp pa v Volčji Dragi 15 km pozneje.

Koper-Nova Gorica, 189,6 km: 
1. E. VIVIANI ITA 4:54:35 2. G. BOLE SLO vsi 3. G. VISCONTI ITA 4. K. KOREN SLO 5. A. PETIT FRA 6. B. JARC SLO 7. M. FEDELE DAN 8. C. CORIONI ITA 9. J. KEUKELEIRE BEL 10. R. ROGINA HRV isti
... 
13. M. KUMP SLO 14. M. MAHORIČ SLO 19. L. MEZGEC SLO 25. B. FURDI SLO 28. J. GOLČER SLO 34. M. GNEZDA SLO 40. T. NOSE SLO 44. G. ŠVAB SLO 45. M. MUGERLI SLO čas
 


Skupni vrstni red po 1. etapi:
1. R. VREČER SLO 5:02:23 2. G. VISCONTI ITA +0:03 3. K. KOREN SLO 0:04 4. V. NIBALI ITA 0:06 5. L. ASCANI ITA 0:08 6. D. ULISSI ITA 0:09 7. E. VIVIANI ITA 0:11 8. N. SÖRENSEN DAN isti čas 9. M. WYSS ŠVI 0:15 10. G. BOLE SLO 0:17 ... 14. G. GAZVODA SLO 0:18 19. B. JARC SLO 0:21 20. B. FURDI SLO isti čas 23. M. MAHORIČ SLO 0:22 25. L. RAKUŠA SLO isti čas 27. M. MUGERLI SLO 0:23 33. G. ŠVAB SLO 0:25

Reportaža s 1. etape Dirke po Sloveniji
Viviani močnejši od Boleta