Borut Božič je sklenil profesionalno kolesarsko kariero, a ostaja del moštva Bahrain - Merida, kjer je postal pomočnik športnega direktorja Gorazda Štanglja. Foto: www.alesfevzer.com
Borut Božič je sklenil profesionalno kolesarsko kariero, a ostaja del moštva Bahrain - Merida, kjer je postal pomočnik športnega direktorja Gorazda Štanglja. Foto: www.alesfevzer.com
Borut Božič ob zmagi na Vuelti 2009
Borut Božič ob zmagi na 6. etapi Vuelte 2009 po šprintu v mestu Xativa, v provinci Valencia. 4. september 2009 je zapisan z zlatimi črkami v zgodovino slovenskega kolesarstva. Foto: Reuters

38-letni Božič je 12. avgusta zadnjič nastopil v dresu slovenske reprezentance na evropskem prvenstvu, teden dni pozneje pa je odvozil zadnjo dirko v dresu Bahrain-Meride in v karieri profesionalca. Nato je septembra pomagal selektorju slovenske kolesarske reprezentance Andreju Hauptmanu na svetovnem prvenstvu v Innsbrucku, že takrat pa je vedel, da bo ostal v kolesarstvu in da bo v prihodnje eden izmed pomočnikov glavnega športnega direktorja Bahrain-Meride Gorazda Štanglja.

"Nobenega problema ni bilo nehati. Zelo sem se veselil novih izzivov. Zato sem šel na SP – da se soočim z vsem. Vesel sem bil, mislim, da sem se dobro vklopil. SP je bil bolj naporen, a je bilo manj organizacije, Andrej je za vse poskrbel. Malo sem se učil. Bil sem zelo vesel. Veselim se nove funkcije. Upam, da se bom znašel tako, kot sem se znašel na kolesu," se je na novo poglavje ozrl vselej zgovorni Božič, ki se je s koncem profesionalne poti vrnil v domačo Idrijo.

Poleg pomočnika športnega direktorja pa je Božič pri Bahrain-Meridi dobil še eno zadolžitev: "Skrbel bom za to, česar naša ekipa do zdaj ni imela. Malo več bomo delali na sprintih. Zato je prišel Phil Bauhaus. Posebej bom zadolžen, da bom delal z njim."

Zmagovalec 30 mednarodnih dirk
V karieri je Božič dosegel 30 mednarodnih zmag, za vselej pa bo vpisan v zgodovino slovenskega kolesarstva kot prvi Slovenec z etapno zmago na eni izmed treh tritedenskih dirk – Dirki po Španiji 2009. Dvakrat je bil državni prvak na cestni dirki, dvakrat je nastopil na olimpijskih igrah, devetkrat na svetovnih prvenstvih. Vseh dosežkov se s ponosom spominja.

"Največjo težo ima dirka po Španiji zaradi vseh okoliščin, bili smo manjša ekipa, bilo je veliko emocij. Ogromno je bilo tudi drugih dirk, ki si jih bom za vedno zapomnil. Recimo Gent-Wevelgem, Hamburg. Vsaka zmaga, vsak dober rezultat je po svoje poseben, lepo se ga je spomniti," razmišlja Božič.

Vedno na voljo za pomoč reprezentanci
Na SP-ju v Innsbrucku je popestril vzdušje v slovenski ekipi, vselej je z največjim veseljem oblekel slovenski dres, zato so ga vedno vsi selektorji radi vpoklicali v ekipo, pa tudi kolesarji so si ga želeli imeti ob sebi zaradi bogatih izkušenj. "Zmeraj mi je bilo v veselje. Delati s fanti je super. Zmeraj sem se kot tekmovalec tega veselil. Ali bom še del slovenske reprezentance, boste morali vprašati druge. Če me bodo potrebovali, bom šel. Ni pa moja odločitev," je z nasmeškom sklenil Božič.