Jani Brajkovič je jemal nedovoljena poživila. Foto: BoBo
Jani Brajkovič je jemal nedovoljena poživila. Foto: BoBo

Metilheksanamin ima podobne učinke kot psevdoefedrin. Kot zdravilo bi lahko pomagal pri kakšnih prehladnih obolenjih, saj zmanjšuje oteklost nosne sluznice. A nima klinične uporabe in ni registriran kot zdravilo. V športu pa je zelo razširjen, tudi v namene zlorabe.

Lovro Žiberna z Inštituta za farmakologijo in eksperimentalno toksikologijo Medicinske fakultete v Ljubljani

Mednarodna kolesarska zveza je 35-letnega Brajkoviča o pozitivnem dopinškem testu obvestila julija lani. V njegovem vzorcu, ki so mu ga odvzeli 18. aprila, so našli manjše količine metilheksanamina.

Metilheksanamin sodi v skupino tako imenovanih psihostimulansov. Gre za snov, ki je lahko zelo nevarna tudi zdravju, a se po besedah strokovnjaka Lovra Žiberne znajde tudi v 20 odstotkih prehranskih dopolnil. "Gre za 20-krat do 40-krat manjšo koncentracijo v primerjavi z drugimi športniki, ki so bili prav tako pozitivni na metilheksanamin," je na svojem blogu zapisal Brajkovič.

Blog Janija Brajkoviča

Celotno izjavo Janija Brajkoviča v angleščini si lahko preberete TUKAJ!

"Ne vem, kaj je bil vzrok pozitivnega testa, a hkrati nisem iskal nobenih zarot proti meni. Ker je bil v mojem urinu, sem se takoj prostovoljno suspendiral in sploh nisem čakal, da preverijo vzorec B," je sporočil Brajkovič. Kot pravi, se je s kaznijo strinjal, saj je bil psihološko uničen in ni mogel tekmovati, obenem pa tudi ni želel, dokler se zadeva ne reši.

Brajkovič: Šlo je za kontaminacijo prehranskega dodatka

Krivda naj bi bila v novem prehranskem dopolnilu
Belokranjec domneva, da je pozitiven dopinški test povezan z uporabo prehranskih dopolnil, s katerimi je nadomeščal obroke. "Vse je kazalo, da ustreza predpisom. Ko sem iskal naprej, sem odkril, da je isto podjetje proizvajalo prehransko dopolnilo, ki vsebuje metilheksanamin. A težava je to dokazati, saj originalnega dopolnila in embalaže nimam več in 100-odstotno zdaj ni moč dokazati, da je to res razlog za pozitiven test," meni Brajkovič.

Priljubljeno poživilo pri športnikih
Metilheksanamin vsako leto odkrijejo pri več sto športnikih. Eden bolj znanih primerov je bil dopinški primer nemške smučarske tekačice Evi Sachenbacher Stehle, dvakratne olimpijske prvakinje v smučarskem teku, ki je na dopinškem testu padla kot biatlonka na olimpijskih igrah v Sočiju 2014.

Izjava Adrie Mobila

Po antidopinških pravilih UCI klub ni bil obvezan takoj suspendirati kolesarja. Tekmovalec je vseskozi sodeloval z UCI pri dokazovanju izvora prepovedane snovi, ki se je našla v njegovem vzorcu. Jani Brajkovič je dokazal, da je bila povečana vsebnost metilheksanamina rezultat njegove neprevidnosti - na spletu je na lastno pest kupil prehranske dodatke, ki so bili kontaminirani z omenjeno snovjo. Na izdelku ni bilo napisano, da vsebuje omenjeno snov. Kazen za tak prekršek je po pravilih 24 mesecev prepovedi nastopanja, vendar je Brajkoviču Mednarodna kolesarska zveza kazen zmanjšala na 10 mesecev. V skladu z odločbo se Janiju Brajkoviču zbrišejo samo rezultati na dirki Po Hrvaški, ne pa tudi rezultati, ki jih je dosegel po odvzetem pozitivnem vzorcu v aprilu. Jani Brajkovič in KK Adria Mobil nista sklenila dogovora o skupnem sodelovanju v sezoni 2019.

Ni bilo ne volje ne denarja za dokazovanje
"Lahko bi se proti temu boril in zadevo prenesel na protidopinško sodišče, kjer bi se vse pregledalo od začetka. A iskreno rečeno, nisem imel niti volje niti denarja, da bi se zoperstavil temu, zato sem kazen sprejel," je zapisal na blogu kolesar, ki je trenutno brez kluba, lani pa je tekmoval v dresu Adrie Mobila.

"Sprejeli so mojo razlago, kljub temu pa zadev ne smemo jemati preveč z lahkoto in zato sem dobil 10-mesečni suspenz. Kolesarstvo je pač šport, kjer so kazni za doping višje od minimalnih," je zapisal Brajkovič.

"Nekoč so me davili, ker nisem hotel dopinga"
Kot še dodaja nekdanji član Bahrain Meride, RadioSchacka, Astane, Discovery Channela in Krke, pozitiven dopinški primer ni najhujše, kar se mu je zgodilo v karieri: "Bil sem žrtev mobinga in izobčenec v ekipi, ker se nisem želel izpostavljati smrtonosnim posledicam dopinga. Med dirko po Franciji me je moštveni kolega zaradi tega celo davil. Po podpisu pogodbe so mi rekli, da sem nihče in nevreden ter da bodo poskrbeli, da ne bom nikoli več dirkal."