Prav lahko se zgodi, da se bo sezona nadaljevala z Dirko po Franciji, ki pa bo zelo verjetno na sporedu malce pozneje. Egan Bernal je lani nadaljeval prevlado ekipe Sky/Ineos. Foto: EPA
Prav lahko se zgodi, da se bo sezona nadaljevala z Dirko po Franciji, ki pa bo zelo verjetno na sporedu malce pozneje. Egan Bernal je lani nadaljeval prevlado ekipe Sky/Ineos. Foto: EPA

"Naša glavna naloga je, da skušamo uskladiti koledar dirk v drugi polovici sezone, pri čemer moramo zaradi pandemije novega koronavirusa upoštevati različne scenarije," menijo pri UCI-ju.
Po današnji dolgotrajni videokonferenci med UCI-jem in organizatorji dirk, predstavniki moštev in kolesarjev, se je krovna mednarodna kolesarska zveza odločila, da dirkanja ne bo še vsaj dva meseca. Odločitev velja za vse kategorije.

Na prošnjo kolesarskih ekip bodo pri UCI-ju ustanovili tudi delovno skupino, ki bo preučila možnosti znižanja plač kolesarjev za čas pandemije. Za zdaj so začasno znižanje plač že napovedali pri ekipah Lotto-Soudal in Astana, sledile naj bi tudi druge vrhunske ekipe, saj je kolesarstvo eden od športov, tesno odvisnih od sponzorstev.

Že pred časom so preložili vse spomladanske klasike, zdaj pa bo nov termin iskalo še vsaj sto drugih dirk, med njimi tudi kriterij Dauphine, ki je vedno glavna priprava za julijski spektakel na francoskih cestah.

Tour bo težko začeti že 27. junija
Po pisanju italijanskega športnega dnevnika Gazzetta dello Sport, naj bi mednarodna zveza sezono 2020 podaljšala celo v november, da bi lahko na koledarju zadržala kar največ dirk.

Še pred konferenčnim klicem je podpredsednik UCI-ja Renato Di Rocco razkril, da so novi mogoči datumi za začetek kolesarske sezone 1. julij, 15. julij in 1. avgust, ko naj bi bili koledarji sestavljeni. Glavna skrb je Dirka po Franciji, ki je ključna za preživetje številnih kolesarskih ekip.

Vse bolj kaže, da največje dirke na svetu v predvidenem terminu ne bo mogoče izpeljati. Štart je bil predviden 27. junija v Nici. Tour bi se lahko začel pozneje, najverjetneje avgusta. Di Rocca je ob tem pojasnil, da si organizatorji Toura za končno odločitev glede usode dirke želijo počakati do 15. maja. Eden izmed mogočih scenarijev je tudi dirka brez gledalcev.

Giro verjetno kar oktobra
Cilj je izpeljati glavne tri dirke – Tour, Giro in Vuelto – ter največje enodnevne klasike, kot je dirka Pariz–Roubaix. Svetovna zveza je ob tem dejala, da vztraja pri datumu za cestno svetovno prvenstvo, ki naj bi se začelo 20. septembra.

Vuelta naj bi ohranila poznoavgustovski termin, medtem ko bi Giro lahko zamaknili v oktober.

Preložene dirke World Toura:
Strade Bianche, Siena
Od Tirenskega do Jad. morja
MILANO-SAN REMO
Po Kataloniji
Brugge-De Panne
E3 BinckBank klasika
Po poljih Flandrije
Proti Flandriji
PO FLANDRIJI
Po Baskiji
PARIZ-ROUBAIX
Dirka Amstel Gold
Valonska puščica
LIEGE-BASTOGNE-LIEGE
Eschborn-Frankfurt
PO ITALIJI
Kriterij Dauphine

Odpovedana dirka:
Po Romandiji