Richard Carapaz je v Tokiu Evkadorju prikolesaril šele peto olimpijsko medaljo v zgodovini, a zdaj ne bo imel možnosti, da bi branil olimpijski naslov v Parizu. Foto: EPA
Richard Carapaz je v Tokiu Evkadorju prikolesaril šele peto olimpijsko medaljo v zgodovini, a zdaj ne bo imel možnosti, da bi branil olimpijski naslov v Parizu. Foto: EPA

Ne približuje se samo Dirka po Franciji, temveč tudi olimpijske igre in s tem povezani izbori ter določitve ekipe. Eden izmed vrhuncev iger v francoski prestolnici bo cestna dirka kolesarjev kot ena redkih prireditev brez vstopnine in hkrati v mestu, ki je zibelka kolesarstva.

V zadnjih tednih so se v Ekvadorju ukvarjali z dilemo, kdo naj zastopa to državo v Parizu. Po slabo določenih kriterijih je edino mesto za nastop na olimpijskih igrah dobil Jhonatan Narvaez, zmagovalec uvodne etape letošnjega Gira.

S tem je Richard Carapaz ostal brez možnosti za obrambo olimpijskega naslova, ki ga je osvojil v velikem slogu v Tokiu.

Sporno merilo določeno šele marca

Ekvadorska zveza je pojasnila, da je predstavnika izbrala na podlagi predpisov ekvadorskega olimpijskega komiteja (COE), ki je menil, da se mora na igre uvrstiti najboljši s svetovne lestvice. A pri tem vnaprej niso navedli, ali z običajne UCI-lestvice ali z lestvice tekočega koledarskega leta oziroma kdaj se potegne črta.

Carapaz se z odločitvijo ne strinja, meni, da izbirni proces ni bil pravičen, saj so merila določili šele marca, ko so kolesarji oziroma ekipe že imeli narejeni načrt dirk, obenem pa so pri izboru upoštevali zgolj točke, osvojene v letu 2024. Kljub temu je Narvaezu zaželel srečo na igrah.

"Pravila bi morala biti jasna ob koncu olimpijskih iger v Tokiu 2021 ali vsaj ob koncu prejšnje sezone. Vsi bi morali startati iz enakega položaja, pri načrtih za sezono bi to morali vedeti," je dejal Carapaz, ki je letos zmagal na državnem prvenstvu v kronometru, na cestni dirki pa je bil prvak Narvaez. Slednji bo vozil tudi kronometer, v Tokiu pa je bil edini Carapazov pomočnik.

Po koncu Dirke po Italiji je Narvaez sicer napredoval za 28 mest na 29. mesto in pri tem prehitel Carapaza, ki je zdaj 56. kolesar UCI-lestvice.

Samo 90 kolesarjev, brez dodatnega mesta za prvaka

Sorodna novica Boji na pariških ulicah s tremi vzponi na Montmartre

Za razliko od Tokia je ravno cestno kolesarstvo doživelo ogromno spremembo: na cestni dirki bo nastopilo zgolj 90 kolesarjev in kolesark. Kvote za posamične reprezentance so močno oklestili, pri čemer so žrtve ravno manjše, a dobre ekipe, kot je v tem primeru Ekvador.

Podobnim zapletom bi se izognili, če bi še veljalo pravilo, da olimpijskemu prvaku pripada povabilo in zagotovljen nastop, a v večini športov ni več tako. Obstajajo pa izjeme: v tenisu na primer imajo kar dve mesti rezervirani za nekdanje olimpijske prvake ali osvajalce turnirjev za grand slam.

Danci določili četverico za Pariz

Sorodna novica Vingegaard se je podal na trening v francoske Alpe

Olimpijski nastop so bile sanje Jonasa Vingegaarda, ki pa se je zavedal, da nima najboljših adutov za reprezentančni izbor. Dvakratni zmagovalec Dirke po Franciji je namreč za Dansko nastopil zgolj na enem svetovnem prvenstvu – v Innsbrucku 2018 je bil 64. Obenem lani ni dirkal na niti eni enodnevni dirki, sam profil in narava olimpijske proge pa ni ravno po njegovem okusu. Po padcu in poškodbi na Dirki po Baskiji je bila ena izmed posledic tudi dodatno zmanjšanje Vingegaardovih možnosti za olimpijski nastop.

Zdaj je danska kolesarska zveza uradno določil četverico za Pariz. Glavni adut Danske bo nekdanji svetovni prvak Mads Pedersen, v ekipi sta še Matias Skjelmose in Michael Mörkov, zadnje četrto mesto pa je zdaj prejel Mikkel Bjerg. Danska sodi med peterico ekip, ki lahko nastopi z največjim dovoljenim številom kolesarjev – štirimi.

Kakšna bo lahko slovenska četverica?

Med elito je tudi Slovenija. Slovenski selektor Uroš Murn lahko čaka do prvih dni julija, a v vsakem primeru vse do konca letošnjega Toura ne bo jasno, v kakšnem stanju bodo slovenski aduti. V najboljšem primeru bodo slovensko četverico sestavljali Tadej Pogačar, Primož Roglič, Matej Mohorič in Jan Tratnik, kot rezervi sta pripravljena Luka Mezgec in Domen Novak.

Mads Pedersen in Mathieu van der Poel veljata za izpostavljena favorita Pariza, kjer pa bo pomembno vlogo igrala tudi slovenska četverica. Foto: EPA
Mads Pedersen in Mathieu van der Poel veljata za izpostavljena favorita Pariza, kjer pa bo pomembno vlogo igrala tudi slovenska četverica. Foto: EPA

MvdP papirnati favorit cestne dirke

Pred dnevi je olimpijsko zasedbo za cestno dirko določila tudi Nizozemska: prvi favorit dirke bo svetovni prvak Mathieu van der Poel, ki bo ob sebi imel drugega aduta oranžnih Dylana van Baarleja, obema pa bo pomagal Daan Hoole. Van der Poel bo vse moči usmeril na olimpijsko cestno dirko, pri čemer se je odpovedal nastopu v olimpijskem krogu z gorskim kolesom.

ZDA bosta v Parizu zastopala Brandon McNulty in Matteo Jorgensson, Portugalsko pa predstavljal Joao Almeida. Od velesil in favoriziranih ekip je znano, da bo v ekipi Velike Britanije Tom Pidcock, pri Belgiji pa bosta po medalji šla Wout van Aert in Remco Evenepoel.

Kolesarji se bodo v soboto, 3. avgusta, za medalje borili na najdaljši cestni dirki v zgodovini olimpijskih iger. Dolga bo 273 kilometrov. Imela bo 2800 višinskih metrov in bo potekala na širšem in ožjem območju Pariza.