Novica o suspenzu Alberta Contadorja je šokirala svet. Na ekspresno sklicani tiskovni konferenci se je novinarjev kar trlo. Foto: Reuters
Novica o suspenzu Alberta Contadorja je šokirala svet. Na ekspresno sklicani tiskovni konferenci se je novinarjev kar trlo. Foto: Reuters
Alberto Contador je letos na Touru slavil tretjič, poleg tega ima še po eno zmago z Gira in Vuelte. Foto: EPA
Contador zanika obtožbe

"Sem žrtev zastrupitve s hrano. Krivo je meso, ki smo ga pripeljali iz Španije," je zbranim novinarjem v domačem kraju Pinto povedal Contador, potem ko je Mednarodna kolesarska zveza (UCI) nekaj ur prej spročila, da je trikratnega zmagovalca kolesarske Dirke po Franciji suspendirala zaradi vsebnosti anabolika klenbuterola v vzorcu urina, odvzetemu 21. julija na letošnjem Touru. Pozitivna sta bila tako vzorec A kot B.

Vsebnost 400-krat manjša od zaznavne
Vsebina klenbuterola, ki odpravlja težave z dihanjem, uporabljajo pa ga tudi za izgorevanje maščob in večanje mišične mase, je bila v Contadorjevem vzorcu izjemno majhna. Kot so zapisali pri UCI-ju, 400-krat manjša od tiste, ki bi jo morali antidopinški laboratoriji zaznati ob ustaljenem pregledu.

UCI je naredil veliko napako
"Meso so pripeljali iz Španije med prostim dnevom Toura. Bile so pritožbe nad hrano v hotelu, v katerem je bila ekipa," je povedal 27-letni Španec in dodal, da je meso jedel tako 20. kot 21. julija. Odločitev Mednardone kolesarske zveze o suspenzu je označil kot "veliko napako".

"Tudi oni so mi zatrdili, da gre za zastrupitev"
"Celo predstavniki Mednarodne kolesarske zveze so pred menoj zatrdili, da gre za primer zastrupitve s hrano. Narejena je napaka. Žalostno je, da se kolesarstvo ukvarja s stvarmi, kot so te. Prepričan sem, da se bodo stvari kmalu uredile in da bo na površje prišla resnica. UCI ve, da gre za poseben primer, ki se mora dodatno raziskati. Sem žalosten in razočaran, vendar imam glavo pokonci," je povedal Contador, ki je bil vidno razburjen in nekajkrat na robu solz.

Aplavz ob odhodu iz dvorane
"Tako majhno količino klenbutarola lahko najdejo le v štirih laboratorjih na svetu. Povsod drugod bi bil test negativen. Gre za resno napako. Ta sistem preverjanja je močno vprašljiv in mora biti spremenjen. Vednos em zagovarjal doping kontrole. Ne morete najti nikogar, na kogar bi se bolj zanesli kot name, ko gre za lokacijo nenapovedanih doping kontrol." je še dejal Contador preden je ob aplavzu prisotnih zapustil dvorano..

Klenbutarol vse 'popularnejši'
Zaradi klenbutarola je bilo kaznovanih že veliko športnikov, veliko pa se jih je izgovarjalo prav na zastrupitev s hrano. Zadnji v vrsti grešnikov glede omenjenega anabolika so bili poljski kanuist Adam Seroczynski, britanski tekač čez ovire Callum Priestley in kitajski olimpijski prvak v judu Tong Ven. Izmed kolesarjev je bil klenbutarol letos usoden za Italijana Alessandra Cola in Kitajca Lija Fuja.

Contador zanika obtožbe