Alberto Contador je postal kralj 'everestiranja'. Za dosežek je prevozil nekaj manj kot 140 kilometrov. Ob spustu je dosegel hitrost 96 km/h, poročajo tuji mediji. Foto: EPA
Alberto Contador je postal kralj 'everestiranja'. Za dosežek je prevozil nekaj manj kot 140 kilometrov. Ob spustu je dosegel hitrost 96 km/h, poročajo tuji mediji. Foto: EPA

Everestiranje (Everesting) je priljubljen izziv, cilj je narediti 8848 višinskih metrov, kar ustreza nadmorski višini Mount Everesta. Kar nekaj kolesarjev se je tega podviga lotilo med epidemijo koronavirusne bolezni 19, vendar na trenažerju.

Junija letos je najboljši čas v zgodovini tega podviga dosegel avstralski kolesar Lachlan Morton, ki je za vzpon na "Mt. Everest" v Koloradu porabil 7 ur, 32 minut in 54 sekund.

Za dosežek je prevozil 169 kilometrov, višinsko razliko pa pridobival predvsem na 1,9-kilometrskem vzponu s povprečnim naklonom 11 odstotkov, ki ga je prevozil kar 42-krat s povprečno hitrostjo 22,4 km/h (najvišjo hitrost je dosegel ob spustu, in sicer kar 121,3 km/h).

Toda rekord je že zelo hitro izboljšal 37-letni Contador, ki je svoje delo opravil na vzponu na Navalpelegrin v bližini Segovie. Višinsko razliko je pridobival predvsem na 950-metrskem odseku, imenovanem Silla del Rey, s povprečnim naklonom 13 odstotkov (na nekaterih delih prelaz presega celo 20 odstotkov). Prevozil ga je kar 78-krat.

Za nov mejnik – 7 ur, 27 minut in 20 sekund – je prevozil nekaj manj kot 140 km. "Zadnjič smo se šalili glede tega izziva, kar tako smo omenili, da bi se lahko podal po nov rekord. Prejel sem veliko pozitivnih komentarjev, zato sem se odločil, da poskusim. Ko smo s spletnega mesta Everesting Challenge naložili in primerjali podatke, so nam potrdili, da nam je rekord uspelo izboljšati," je dejal Contador.