Alberto Contador - eden redkih, ki je dobil vse tri največje večetapne kolesarske dirke po svetu. Foto: Reuters
Alberto Contador - eden redkih, ki je dobil vse tri največje večetapne kolesarske dirke po svetu. Foto: Reuters

Španec je bil obtožen, da si je pri tretji zmagi na kolesarski Dirki po Franciji pomagal s klenbuterolom, a se je zagovarjal, da je to snov nehote zaužil z mesom.

Podrobno preiskali klavnico
Španski časnik El Pais poroča, da je Svetovna protidopinška agencija opravila obširno preiskavo tako v mesnici kot v klavnici, od koder je izviral sporni kos mesa, in ugotovila, da v nobenem drugem proizvodu niso odkrili nobene sledi klenbuterola, ki je sicer v živinoreji prepovedano.

Le ena sled v 300.000 vzorcih
Časnik se sklicuje tudi na študijo Evropske unije iz leta 2008, ki je zajela 300.000 vzorcev mesa in le v enem primeru našla sledi klenbuterola. V neki drugi študiji zagrebške univerze pa so ugotovili, da je vsebnost klenbuterola, če ga človek zaužije na način, kot trdi Contador, 200-krat večja, kot je bila v primeru španskega kolesarja.

Potencialna kazen - dve leti brez kolesa
Po podatkih El Paisa je Wadino poročilo Mednarodna kolesarska zveza že predala španski zvezi, ki bo odločala o kazni Contadorju. Če ga bodo spoznali za krivega dopinškega prekrška, ga lahko doleti dveletna prepoved nastopanja.