Remco Evenepoel je takole prečkal ciljno črto v Liegu. Belgijec je dvakrat zapored dobil dirko Liege-Bastogne-Liege in postal prvi kolesar s tovrstnim dosežkom po Micheleju Bartoliju iz leta 1997–98. Foto: EPA
Remco Evenepoel je takole prečkal ciljno črto v Liegu. Belgijec je dvakrat zapored dobil dirko Liege-Bastogne-Liege in postal prvi kolesar s tovrstnim dosežkom po Micheleju Bartoliju iz leta 1997–98. Foto: EPA

Ponovil se je scenarij z lanske dirke, ko je Belgijec prav tako napadel na La Redoute, le da je tokrat malce še počakal, nato pa silovito pritisnil na pedala in se 33 km pred ciljem odpeljal vsem tekmecem.

Sorodna novica Pogačar bo po zlomu zapestja in operativnem posegu odsoten od 5 do 6 tednov

No, skoraj vsem: sledil mu je lahko le Britanec Tom Pidcock (Ineos Grenadiers), ki pa je tudi sam že nekaj kilometrov pozneje moral priznati premoč. Evenepoel je tako ponovil uspeh izpred leta dni in osvojil drugi spomenik v karieri.

Zagotovo pa bi bil zaključek dirke povsem drugačen, če njegov glavni tekmec Tadej Pogačar (UAE Emirates) ne bi padel po 84,5 km dirke.

Slovenski šampion, prvo ime spomladanskih klasik, se je namreč zapletel z Dancem Mikkelom Honoréjem (EF EasyPost), potem ko je slednjemu predrlo gumo, in pristal na tleh. Zaradi bolečin v zapestju se je odločil, da dirke ne bo nadaljeval.

To je bil za Pogačarja prvi odstop zaradi padca. Poznejše preiskave so razkrile razsežnost njegove poškodbe: utrpel je zlome leve skafoidne in lunarne kosti, zaradi česar ga že danes čaka operativni poseg, okrevanje pa po tovrstnih poškodbah traja vsaj 8 tednov ali več.

Jan Tratnik ukradel pozornost za 20 km
Ob Pogačarjevi odsotnosti je pozornost svetovne kolesarske javnosti sicer ukradel še en Slovenec – Jan Tratnik –, ki se je odločil za napad slabih 85 km pred ciljem. Silovito je pritisnil na pedale in se najprej odpeljal glavnini, nato pa začel lov na ubežnike. Polovil jih je enega za drugim, 20 km pozneje je ujel še zadnjega. Skupaj z Italijanom Simonejem Velascom (Astana Qazaqstan Team) sta dobro sodelovala in si pred glavnino nabrala že več kot minuto naskoka, a je prednost začela hitro kopneti pred vzpenjanjem na La Redoute, tam pa sta morala ubežnika vendarle priznati premoč.

Najboljši trije z letošnje dirke Liege-Bastogne-Liege (z leve proti desni): Santiago Buitrago, Remco Evenepoel in Tom Pidcock. Foto: EPA
Najboljši trije z letošnje dirke Liege-Bastogne-Liege (z leve proti desni): Santiago Buitrago, Remco Evenepoel in Tom Pidcock. Foto: EPA

Remcov skrbno načrtovan napad za novo zmago
Sledila je prelomna točka dirke in trenutek, ko se je odločalo o zmagovalcu. Evenepoel je še malce počakal z napadom, nato pa se je kot blisk odlepil od tekmecev. Sprva mu je lahko sledil le Pidcock, a je tudi sam zelo hitro zaostal in zmagovalec je bil tako rekoč že znan. 23-letniku bi zmago lahko preprečil samo kakšen nesrečen splet okoliščin oziroma padec, a se na njegovo srečo to ni zgodilo. Postal je prvi kolesar po Italijanu Micheleju Bartoliju iz leta 1998, ki mu je uspelo dobiti dve dirki LBL zapored. Drugi je bil Pidcock, tretji Kolumbijec Santiago Buitrago (Bahrain Victorious).

Evenepoel želel fotografijo – in zdaj jo ima!
"To je bila težka dirka. Zaradi dežja je bila trasa precej spolzka," je po dirki takoj priznal zmagovalec Evenepoel in nadaljeval: "Ampak ostali smo mirni, se dobro spopadli in se držali našega načrta, ki je bil napad na La Redoute. Vedel sem, da moram napasti še na novem nekategoriziranem klancu (Cornémont) in tam sem moral ustvariti največjo razliko proti zasledovalcem." Belgijec se je dvakrat udeležil dirke Liege-Bastogne-Liege, dvakrat jo je osvojil. "Tako sem ponosen, da sem zmagal v dresu svetovnega prvaka. Res sem si želel fotografijo, na kateri mi to uspe, in zdaj jo imam," je še povedal in nekaj besed namenil še o odstopu Pogačarja: "Slišal sem grozen hrup, ko se je zgodilo. Nikoli ne želiš, da se zgodi kaj takega. Želim mu čim hitrejše okrevanje."

Tratnik je dirko končal na 25. mestu (+3:53), Matej Mohorič je bil 40. (+6:50).

Evenepoel z izjemnim napadom na vzponu na La Redoute ubranil zmago v Liegu

Zadnji kolesarski spomenik pomladi (jeseni je samo še Lombardija) smo spremljali z aplikacijo MMCživo.

Ardenski hat-trick za Demi Vollering

Zmagama na Amstlu in Valonski puščici je Demi Vollering dodala še svojo drugo slavje na Liege–Bastogne–Liege. Prva favoritinja dneva je v sprintu dvojice v zadnjih 150 metrih s sprintom ugnala Italijanko Eliso Longo Borghini.

26-letna Nizozemka je ponovila uspeh Anne van der Breggen, ki je zdaj njena športna direktorica pri superekipi SD Worx, ki je z Marlen Reusser osvojila še tretje mesto. Na dirki je od Slovenk nastopila Urška Žigart (Jayco AlUla).

7. LIEGE–BASTOGNE–LIEGE (Ž), 140 km