Naslov državnega prvaka na cestni dirki brani Kristijan Koren in novomeška ekipa Adria Mobil, ki bo znova imela številčno premoč. Foto: Organizator/Gorazd Kavčič
Naslov državnega prvaka na cestni dirki brani Kristijan Koren in novomeška ekipa Adria Mobil, ki bo znova imela številčno premoč. Foto: Organizator/Gorazd Kavčič

Po zastoju zaradi koronovirusne pandemije je bila prva mednarodna dirka DP Slovenije za leto 2020. Najprej cestna dirka na Krvavec, nato vožnja na čas od Gorij do Pokljuke. Ob začasni sprostitvi je kolesarje oprala poletna nevihta, nato pa je gorski kronometer z dramatičnim razpletom napovedal epski preobrat v gorskem kronometru kasnejše Dirke po Franciji.

Pokljuka ponovitev izpred treh let

28. junija 2020 je presenetljivo naslov državnega prvaka v vožnji na čas ubranil Tadej Pogačar. Za pičlih 8 sekund in pol je prehitel velikega favorita Primoža Rogliča, državnega prvaka iz leta 2016. Kdo bi si takrat mislil, da se bo napovedal preobrat na La Planche des Belles Filles ...

Zdaj se proga dveh različnih obrazov vrača: Zgornje Gorje–Zatrnik–Slamniki oziroma 9,7 km vzpona s 650 višinski metri, nato po planoti Pokljuke vse do Rudnega Polja sledi še 6 km lažne ravnine, kjer se pridobi še 85 višinskih metrov. Skupaj 15,7 km in 801 meter vzpona. Zmagovalni čas Pogačarja pred tremi leti je bil 31:10. Sočasno je prvo zmago v članski karieri slavila Urška Žigart, ki je bila s časom 40:44 več kot tri minute hitrejša od Eugenie Bujak.

Dvodelni kronometer: z navadnim kolesom v prvi del, po menjavi s kronometrskim po planoti. Podoben, a v obratnem vrstnem redu bo edini letošnji kronometer na prihajajoči Dirki po Franciji. Foto: Organizator
Dvodelni kronometer: z navadnim kolesom v prvi del, po menjavi s kronometrskim po planoti. Podoben, a v obratnem vrstnem redu bo edini letošnji kronometer na prihajajoči Dirki po Franciji. Foto: Organizator
Žigart na progo 17.01; Pogačar kot zadnji ob 17.29

Kolesarska zveza je objavila startno listo za DP v vožnji na čas 2023. Dan se bo začel s parakolesarji ob 14. uri, ko bo cesta Zgornje Gorje - Zatrnik - Rudno polje na Pokljuki zaprta za promet vse do 18. ure.

Med 12 članicami bo kot zadnja ob 17.01 startala branilka naslova Urška Žigart (minuto pred njo Eugenia Bujak in dve minuti prej Urška Pintar).

Med 20 člani bo zadnji ob 17.29 startal prvi favorit in edini prisotni kolesar iz svetovne serije Tadej Pogačar, ki bo torej na cilju okoli 18. ure. Celotna startna lista vseh kategorij (.pdf datoteka).

Pogačarjeva generalka za Dirko po Franciji

Tokratna konkurenca ni tako močna kot pred tremi leti, vseeno pa bo vožnja na čas za slovenski državni naslov odmevala, saj bo to prva Pogačarjeva dirka po njegovi poškodbi, ko si je ob padcu na ardenskem spomeniku Liege–Bastogne–Liege zlomil koščici v zapestju. Med zgolj devetimi prijavljenimi člani gorenjski volk ne bi smel imeti tekmecev. Branilec naslova Jan Tratnik je komajda začel trenirati po lastni poškodbi, Primož Roglič se je odpovedal obema nastopoma na DP-ju, gorski kronometer pa ni pretirano vabljiv.

Tadej Pogačar leta 2020 na identični kronometrski progi ubranil naslov iz leta 2019, ko je bil najhitrejši na klasični vožnji na čas v okviru Maratona Franje. Foto: BoBo/Borut Živulović
Tadej Pogačar leta 2020 na identični kronometrski progi ubranil naslov iz leta 2019, ko je bil najhitrejši na klasični vožnji na čas v okviru Maratona Franje. Foto: BoBo/Borut Živulović

Veteran Marko Pavlič je bil pred tremi leti peti, tudi pred Novakom in Tratnikom. Zanimivo bo videti, ali lahko na oder pridejo Matic Žumer, Mihael Štajnar (vsi trije Meblojogi ProConcrete) ali Kristjan Hočevar in Gal Glivar (Adria Mobil).

Pri članicah bo vse razen tretjega naslova prvakinje za Urško Žigart presenečenje, za oder kandidirata Bujak (UAE ADQ) in Urška Pintar (Btc City Ljubljana). Kronometer izpušča Špela Kern (Cofidis), ki bo imela visoke cilje na nedeljski cestni dirki.

Radovljica kot leta 2019, a z občutno težjim zaključkom

Cestna dirka v okolici Radovljice je vrnitev na prizorišče, ki je dalo državne prvake leta 2019. Med elito je svojo prvo in za zdaj še vedno edino zmago slavil Domen Novak, ki je šel že zgodaj v beg dneva in bil na koncu najmočnejši, ob tem pa je imel zaslombo takrat številčno močne ekipe Bahrain Merida, ki je imela kar pet kolesarjev na dirki.

Zdaj se Radovljica vrača, nekoliko je spremenjena trasa v samem mestu, ki prinaša bolečo poslastico: do 22-odstotni klanec Kolodvorske ulice za vstop v zgodovinsko središče Radovljice, manj kot 500 metrov pred zaključkom kroga oz. ciljem, ki je na Kranjski cesti (pred štirimi leti na Vurnikovem trgu).

V nedeljo dva spusta in dva vzpona

19,5-km krog s 330 višinskimi metri poteka v smeri urnega kazalca Radovljica–Zapuže–Mošnje–Globoko–Zgornja Dobrava–Kamna Gorica–Lancovo–Radovljica. Mlajše mladince in starejše mladinke čakajo 3 krogi, starejše mladince in ženske (elite in mlajše članice) 5 krogov, moško elito in mlajše člane pa 8 krogov.

Za cestno dirko so se ob Pogačarju prijavili Domen Novak (oba UAE Emirates), Matej Mohorič in Matevž Govekar (oba Bahrain Victorious), Luka Mezgec (Jayco AlUla) in branilec naslova Kristijan Koren (Adria Mobil). Od najboljših kolesarjev bo tako manjkal le dvojec Jumbo Visme. Ker bahrajnci ne bodo več uživali številčne premoči, se obeta izredno odprta dirka.

Prerez kroga v Radovljici: 19,5 km s 330 višinskimi metri. Foto: Organizator
Prerez kroga v Radovljici: 19,5 km s 330 višinskimi metri. Foto: Organizator

Kot prvak si bolj opažen, zbran in pozoren

V Ribnem je Kolesarska zveza Slovenije pripravila novinarsko konferenco, kjer so govorili Kristijan Koren, Urša Pintar, Matej Mohorič in športni direktor zveze Martin Hvastija.

"Težko je imeti vse v življenju, ker moraš izbrati nekaj ciljev in potem garati za njih. Letos kronometer ni eden izmed njih zame, zaradi česar se tudi državnega prvenstva ne bom udeležil," je sprva svojo odločitev pojasnil Matej Mohorič in se nato vseeno zadržal pri vožnji na čas: "Tadej je glavni favorit, zanj bo tudi super generalka za Dirko po Franciji, ker bo tudi tam, v obratni konfiguraciji, zelo podoben kronometer."

Matej Mohorič je ravno v dresu državnega prvaka prišel do svojih največjih zmag: Po Nemčiji in Po Beneluksu 2018 in dveh etapnih zmag na TdF 2021 ter spomenika Milano–Sanremo 2022 Foto: Organizator/Gorazd Kavčič
Matej Mohorič je ravno v dresu državnega prvaka prišel do svojih največjih zmag: Po Nemčiji in Po Beneluksu 2018 in dveh etapnih zmag na TdF 2021 ter spomenika Milano–Sanremo 2022 Foto: Organizator/Gorazd Kavčič

Mohorič je bil na cestni dirki že prvak leta 2018 (Mirna Peč) in 2021 (Koper), nato je obakrat sledil kup uspehov in zmag. "Če si državni prvak, potem si tistih 365 dni bolj opažen in še bolj skoncentriran ali pa pozoren na svoje nastope. Vseeno na dresu nosiš svojo zastavo, grb in vsaj jaz pri tem čutim določen ponos in odgovornost," o pomenu naslova prvaka, kar se nato navzven vidi v posebnem dresu, pripoveduje Mohorič pred nedeljsko dirko s 156 km in 2640 višinskimi metri.

"Hvala Bogu, da ni 200 km, ker bi umrli v napovedani vročini. Teh 160 km bo ravno dovolj, da pridemo vsi izmučeni v cilj in na koncu najmočnejši zmaga," je še samo traso pokomentiral Mohorič, ki je poudaril pomen vetra na odprtih ravninskih delih, ki pa jih ni ravno veliko. Na krogu sta dva tehnična spusta, kar je voda na Mohoričev mlin, in krajša klanca z maksimumom 13 odstotkov in 22 odstotkov, s čimer pa adut Bahrain Victoriousa ne bi smel imeti težav po videnem na Trški gori, ko je na koncu osvojil zadnjo etapo in skupno drugo mesto na Dirki po Sloveniji.

Korenu prej klubi niso dovolili boja za naslov

Naslov brani veteran Kristijan Koren, ki je lani v Mariboru kronal številčno premoč in podjetnost Adrie Mobil iz Novega mesta. Ob neusklajenosti zasledovalcev, ker so se bali sprinterskih moči Luke Mezgeca, je pri 35 letih slavil komajda tretjo zmago kariere in zaradi tega še za eno leto podaljšal športno kariero.

"Kakor je Matej povedal, ko sem bil v Liqigasu, nisem smel zmagati državnega prvenstva. Zdaj je čisto drugačno razmišljanje. Zagotovo se še vedno iščejo pomoč in koalicije. Tudi sam sem velikokrat pomagal, tudi zdaj sem pripričan, da se bodo v soboto zvečer ali v nedeljo zjutraj pošiljala SMS-sporočila," je Koren razkril, da ko je bil profesionalec v tujini, ni cilja na naslov državnega prvaka, ker bi samo vznejevoljil delodajalca.

Ob razpršitvi najboljših slovenskih kolesarjev se tako znova v vlogo glavne ekipe, kot lani, potiska Adria Mobil, ki je izvrstno odprla spomladansko sezono, prišla do prvih pokoronskih zmag s sprinterjem Tilnom Finkštom, v maju je na reprezentančnih dirkah mlajših članov blestel Gal Glivar, ki mu krog v Radovljici precej bolj ustreza kot dolgi klanci, kot je bil Kolovrat na Dirki po Sloveniji.

Domen Novak se je v Radovljici pred štirimi leti po dolgem begu veselil uspeha kariere, saj je to njegova še vedno edina profesionalna zmaga. Foto: BoBo
Domen Novak se je v Radovljici pred štirimi leti po dolgem begu veselil uspeha kariere, saj je to njegova še vedno edina profesionalna zmaga. Foto: BoBo

Vse več kolesark, a še brez samostojne dirke

Ob na prvi pogled zgolj šestim članicam na kronometru kolesark je pogled na razvoj ženskega kolesarstva v Sloveniji podala Urša Pintar, sicer desna roka Gorazda Penka pri izvedbi Maratona Franje, a letos tudi uspešna tekmovalka ekipe BTC City Ljubljana. "Pred dobrimi desetimi leti, ko sem sama bolj resno začela kolesariti, smo bile na startu mogoče tri ali štiri kolesarke. Zdaj imamo samo v našem kolesarskem klubu Rog že okoli 54 deklet, seveda tudi mlajših – od deklic do članic. Želim si, da bi šel razvoj naprej, trudimo se, da bo žensko kolesarstvo imelo svojo dirko za DP. Čeprav po drugi strani so za nas dirke za starejšimi mladinci čisto primerne, saj je to za nas dober trening," je pojasnila, zakaj ni nič narobe, če članice dirkajo skupaj z mladinci, vsaj dokler ne bo še več ženskih kolesark.

Urša Pintar je svoj edini državni naslov v cestni vožnji osvojila leta 2020, ko se je šlo na Krvavec. Bolj hriboviti krog v Radovljici ustreza 37-letnici, ki pa zaradi terena kot favoritinji vidi Urško Žigart in Špelo Kern. Naslov brani trikratna slovenska prvakinja Eugenia Bujak (2019, 2021 in 2022).

Cestna dirka (M) v prenosu na MMC TV!

Cestno dirko za državno prvenstvo v kolesarstvu 2023 pri moški eliti in mlajših članih (do 23 let) si boste v nedeljo lahko ogledali v neposrednem prenosu na MMC TV! Začetek prenosa ob 16.15, novega državnega prvaka se v Radovljici pričakuje okoli 18.15, sledi še slavnostna podelitev.