Philippe Gilbert je zadnji zmagovalec dirke Pariz–Roubaix. Takole se je 14. aprila 2019 veselil ene najpomembnejših lovorik v kolesarstvu. Foto: EPA
Philippe Gilbert je zadnji zmagovalec dirke Pariz–Roubaix. Takole se je 14. aprila 2019 veselil ene najpomembnejših lovorik v kolesarstvu. Foto: EPA

Severni pekel, kot tudi imenujejo izjemno zahtevno preizkušnjo, na kateri kolesarji najbolj trpijo predvsem na številnih odsekih kock, bi morala biti 10. aprila, a je v sredo francoski predsednik Emmanuel Macron razglasil novo tritedensko zaprtje države.

Ženska dirka Pariz–Roubaix (prva v zgodovini) bo po novem 2. oktobra (sobota), moška pa 3. oktobra, torej en teden po cestni dirki svetovnega prvenstva v Belgiji.

Letos 118. izvedba kraljice klasik

Pariz–Roubaix (L'Enfer du Nord = severni pekel) je tradicionalno na sporedu drugo nedeljo v aprilu. Dirko imenujejo tudi kraljico klasik (La reine des classiques), na njej pa lahko na visoka mesta računajo le najbolj trdoživi kolesarji. Prva dirka je bila na sporedu leta 1896, letošnja izvedba bo 118.

Tudi lani je bila slovita dirka prestavljena z aprilskega na oktobrski termin, a je na koncu zaradi drugega vala epidemije niti jeseni niso mogli izpeljati.

Preostale velike dirke po Evropi za zdaj niso ogrožene. V nedeljo bo prvi vrhunec spomladanskih klasik z Dirko po Flandriji.

Dan Martin tako na Giro kot na Tour
Ekipa Israel Start-Up Nation je sporočila, da bo na Dirki po Italiji njihov kapetan Dan Martin, ki bo nato nastopil še na Touru, na katerem naj bi imel enakovreden položaj kot prvi zvezdnik ekipe Chris Froome. Irec se bo na Giro vrnil po sedmih letih, leta 2014 je odstopil že v prvi etapi v Belfastu, ko je padel v kronometru.

Težave pri organizaciji kolesarskih dirk v Sloveniji

"Takrat sem bil v odlični formi, zato lahko rečem, da imam z dirko, ki jo sicer obožujem, neporavnane račune. Od tistega leta se nastop na njem nikoli ni ujemal z mojimi ambicijami in ambicijami kluba," je dejal Martin, ki je Tour trikrat končal med desetimi najboljšimi, lani pa je s četrtim mestom na Vuelti dosegel najboljši rezultat na največjih večdnevnih dirkah.

Martin se je na seznamu favoritov na Giru, ki so že potrdili nastop, pridružil Kolumbijcu Eganu Bernalu (Ineos Grenadiers), Francozu Thibautu Pinotu (Groupama-FDJ), Italijanu Vincenzu Nibaliju (Trek-Segafredo), Britancu Simonu Yatesu (Team BikeExchange), Nemcu Emanuelu Buchmannu (Bora-Hansgrohe) in Belgijcu Remco Evenepoelu (Deceuninck-QuickStep).