Jani Brajkovič je bil na izjemno zahtevni 11. etapi, v kateri je bilo treba skupno premagati okrog 6.500 m višinske razlike, zelo dobro razpoložen. Ves čas se je držal skupine z rumeno majico, na zadnjem klancu pa celo napadel. Foto: Reuters
Jani Brajkovič je bil na izjemno zahtevni 11. etapi, v kateri je bilo treba skupno premagati okrog 6.500 m višinske razlike, zelo dobro razpoložen. Ves čas se je držal skupine z rumeno majico, na zadnjem klancu pa celo napadel. Foto: Reuters

Najboljši občutek je, ko vidiš ob cesti slovenske navijače, ki mahajo z zastavami.

Jani Brajkovič na Twitterju
Tour: Na 1. In 2. mestu kolesarja ekipe Sky
Brajkovič blestel na kraljevski etapi

Nov spopad v Alpah je pričakovano prinesel napade na rumeno majico. Na 23 km dolgem vzponu na Col de la Croix je poskušal Cadel Evans, a do cilja je bilo še 64 km, zato Wigginsa ni prestrašil. Toda drugače je bilo, ko so favoriti vozili v ciljni klanec na smučišče La Toussuire. Prvi kilometri so bili kar malo dolgočasni, monotonost pa je 12 km pred ciljem razbil Brajkovič. Sledila sta mu Thibault Pinot in Jurgen Van Den Broeck, medtem ko se ekipa Sky še ni vznemirjala. Ko je "skočil" Vincenzo Nibali, pa se je boj vnel ...

Froome močnejši od svojega kapetana
Skupinica z rumeno majico je vendarle ujela Nibalija in Brajkoviča. Vrhunec etape je bil, ko je silovito pospešil Christopher Froome in zapustil svojega kapetana Wigginsa. Toda kaj kmalu je dobil navodilo ekipe Sky, naj se nikar ne spozabi in naj še naprej narekuje ritem Wigginsu. V cilj sta res prišla skupaj, z njima pa še Nibali in Van Den Broeck. Brajkovič, ki je do zadnjega klanca nenehno kolesaril v Wigginsovi skupini, štiri kilometre pod vrhom ni več zmogel ritma najboljših in je v cilj prišel minuto za prej omenjeno četverico.

Rolland nagrajen za dolg beg
Junak dneva je bil 26-letni Francoz Pierre Rolland (Team Europcar je po zaslugi Voecklerja slavil že v sredo), kar je njegova druga etapna zmaga na Dirki po Franciji in istočasno nagrada za dolg beg, v katerem mu je družbo delal tudi Astanin kolesar Fredrik Kesiakoff (na gorskih ciljih je zbiral točke in oblekel pikčasto majico), na koncu pa je bil v igri za etapno zmago Robert Kišerlovski. Rolland (niti padec na enem izmed spustov ga ni zmedel) se je v skupnem seštevku prebil tik za Brajkoviča.

Wiggins: Še en velik dan ekipe Sky
"Zjutraj sem dobil kar nekaj sporočil, v katerih so mi prijatelji govorili, da bo to moj dan. Zato sem poskusil in tudi vztrajal. Ni bilo lahko, imel sem srečo, da se pri padcu nisem poškodoval. Naprej me je gnala tudi misel na ves trud," je povedal Rolland, medtem ko je Wiggins izpostavil Froomovo pomoč: "To je še en velik dan naše ekipe. Imeli smo majhno krizo, a Chris je bil spet neverjeten. Nismo pričakovali, da bomo danes pridobili še nekaj sekund."

Na spletni strani traningpeaks.com je Brajkovič objavil zanimive podatke s kraljevske etape. Njegov najvišji srčni utrip je znašal 186, povprečni 143. Pedale je pritisnil z močjo največ 715 wattov. Povprečna hitrost je znašala 29,3 km/h, najvišja 82,5.


Evans
zdrsnil na četrto mesto
Poraženec etape je Cadel Evans. Njegov napad sredi etape je bil očitno strel v prazno. Na zadnjem klancu je bil vidno utrujen in je za Wigginsom zaostal več kot minuto. V skupnem seštevku je lanski zmagovalec Toura z drugega nazadoval na četrto mesto. Čeprav je do cilja še veliko klancev, pa vsaj za zdaj ni videti, da bi se Evans lahko resneje vmešal v boj za rumeno majico. V petek bo etapa dolga kar 226 km, v prvem delu čakata kolesarje dva težja vzpona, v nadaljevanju pa je profil precej ravninski.

11. ETAPA, 148 km                     
Albertville-La Toussuire, 148 km:     
  1. P. ROLLAND        FRA     4:43:54
  2. T. PINOT          FRA       +0:55
  3. C. FROOME          VB    isti čas
  4. J. VAN DEN BROECK BEL        0:57
  5. V. NIBALI         ITA        isti
  6. B. WIGGINS         VB         čas
  7. C. A. SORENSEN    DAN        1:08
  8. J. BRAJKOVIČ      SLO        1:58
9. V. KIRJIENKA BLR 2:13
10. F. SCHLECK LUK 2:23
11. C. EVANS AVS isti čas
...
106. K. KOREN SLO 33:20
118. G. BOLE SLO isti
148. B. BOŽIČ SLO čas

Po 11. etapi:
1. B. WIGGINS VB 48:43:53
2. C. FROOME VB +2:05
3. V. NIBALI ITA 2:23
4. C. EVANS AVS 3:19
5. J. VAN DEN BROECK BEL 4:48
6. H. ZUBELDIA ŠPA 6:15
7. T. VAN GARDEREN ZDA 6:57
8. J. BRAJKOVIČ SLO 7:30
9. P. ROLLAND FRA 8:31
10. T. PINOT FRA 8:51
11. A. KLÖDEN NEM 9:29
12. F. SCHLECK LUK 9:45
...
112. K. KOREN SLO 1:38:06
152. B. BOŽIČ SLO 2:00:30
157. G. BOLE SLO 2:05:21




Najboljši občutek je, ko vidiš ob cesti slovenske navijače, ki mahajo z zastavami.

Jani Brajkovič na Twitterju
Tour: Na 1. In 2. mestu kolesarja ekipe Sky
Brajkovič blestel na kraljevski etapi