Mark Cavendish je dosegel tretjo zmago na letošnjem Touru, v Parizu je dvignil roke v zrak že četrtič zapored. Foto: Reuters
Mark Cavendish je dosegel tretjo zmago na letošnjem Touru, v Parizu je dvignil roke v zrak že četrtič zapored. Foto: Reuters
Chris Froome, Bradley Wiggins in Vincenzo Nibali
Chris Froome, Bradley Wiggins in Vincenzo Nibali so bili najboljši na letošnji dirki. Foto: Reuters
Bradley Wiggins
Wiggins je v zadnjem kilometru potegnil Cavendisha do nove zmage in zaokrožil sijajni Tour za moštvo Sky. Foto: Reuters
Peter Sagan
Peter Sagan je dobil tri etape in prepričljivo dobil zeleno majico. Foto: Reuters
Thomas Voeckler
Thomas Voeckler je eden glavnih junakov letošnjega Toura. Dobil je dve gorski etapi in v izjemnem boju za pikčasto majico ugnal Šveda Fredrika Kessiakoffa. Foto: Reuters
Zmagovalci Toura
Vse majice na letošnjem Touru: Peter Sagan (zelena), Bradley Wiggins (rumena), Thomas Voeckler (pikčasta), Tejay van Garderen (bela). Foto: Reuters
Cavendish, Wiggins in Brajkovič po Touru
Cavendish četrtič najhitrejši na Elizejskih poljanah

Drugo mesto na prestižnem šprintu v središču Pariza je zasedel Slovak Peter Sagan, tretji pa je bil Avstralec Matt Goss. S sedmim mestom se je izkazal Borut Božič in izenačil svojo najboljšo uvrstitev na letošnji dirki, njegov moštveni kolega Jani Brajkovič pa je obdržal deveto mesto v skupnem seštevku.

Kump slavil na Madžarskem
Marko Kump
je zmagal na drugi izmed dveh enodnevnih dirk, ki sta potekali na Madžarskem. Na treh četrtinah nedeljske dirke so se začeli vzponi, glavnina se je pretrgala na več delov, Kumpovi ekipi Adria Mobil je uspelo glavnino obdržati skupaj in jo vleči do zadnjih petih kilometrov. Na koncu se je na čelo postavila ruska ekipa Itera Katusha. Kump je bil v šprintu najhitrejši in je slavil že peto letošnjo zmago na kategoriziranih dirkah UCI-ja. "Ekipa je danes naredila izjemno delo. Do zaključka so glavnino držali skupaj, v šprintu pa sem izkoristil ruski vlak," je po dirki povedal Kump, ki bo po 25. juliju (datumu, ko UCI objavi lestvico Europe Tour) najverjetneje novi vodilni.

Rumeno majico skupnega zmagovalca je osvojil Wiggins, zelena majica najboljšega po točkah je pristala na hrbtu Slovaka Petra Sagana, pikčasto za najboljšega na gorskih ciljih bo domov odnesel domačin Thomas Voeckler, belo za najboljšega mladega kolesarja Američan Tejay van Garderen, ekipno pa je bilo najboljše moštvo Radioshack-Nissan.

Sanjska sezona Wigginsa
"Sanje so se mi uresničile. Pred 20 leti sem občudoval Miguela Induraina in si predstavljal, da sem na njegovem mestu, 20 let pozneje so sanje postale resničnost. Ponosen sem na svoj dosežek, za katerega sem garal zadnjih pet let, a hkrati se dobro zavedam, da je zanj zaslužno veliko ljudi. Moštvo je delovalo enkratno, nismo naredili niti ene napake, ne samo kolesarji, ampak tudi tisti, ki skrbijo za nas. Hvala vsem," ni skrival ponosa 32-letni Britanec, rojen v Belgiji, ki ima za sabo fenomenalno sezono. Pred Tourom je dobil dirke Pariz-Nica, po Romandiji in Criterium Dauphine. Takega niza zmag že dolgo ni imel še nihče.

V Londonu glavni favorit za zlato na kronometru
Na olimpijskih igrah v Londonu pričakuje nove kolajne. Do zdaj jih ima na olimpijskih igrah že kar nekaj, vse na stezi. Leta 2000 je z moštvom osvojil bron v zasledovalni vožnji, v Atenah je osvojil zlato in srebro, v Pekingu pa dve zlati medalji. "Vzhičen sem, ko pomislim na možnost, da doma osvojim še eno olimpijsko kolajno. To bi bila le še pika na i fantastični sezoni, a hkrati lahko rečem, da sem glavni cilj sezone že izpolnil," je dejal Wiggins, ki bo v Londonu eden glavnih favoritov za zlato v kronometru.

Le dva nosilca rumene majice
Wiggins, ki je skupno vodstvo držal od sedme etape (letos je ob njem rumeno majico nosil le še Švicar Fabian Cancellara), je v treh tednih dirke povsem izpolnil načrt, kako zmagati. V dveh kronometrih je povsem potolkel tekmece, v gorskih etapah pa sledil najmočnejšim, seveda z izdatno pomočjo moštva Sky, ki je bilo daleč najboljše, kar dokazuje tudi drugo mesto njegovega rojaka Chrisa Frooma. Ta je bil v nekaj etapah videti celo močnejši od Wigginsa, a je sledil navodilom vodstva ekipe in moštvenega kolega ni napadel.

Froome: Wiggins je bil najmočnejši na dirki
"Moja naloga je bila točno določena. Moral sem pomagati Bradleyju in kakršna koli namigovanja, da bi lahko dobil to dirko, so nesmisel. Wiggins je bil najmočnejši na dirki, kar je dokazal v dveh kronometrih. Tudi v kakšni gorski etapi je bil močnejši od mene, tako da je povsem zasluženo zmagal. Zadovoljen sem, ker imam nekaj zaslug za njegovo zmago, dodaten plus pa je končno drugo mesto, kar je fenomenalen in nepričakovan dosežek," se je svojih in moštvenih dosežkov veselil Froome.

Italijani na zmago v Franciji čakajo že od Marca Pantanija leta 1998. Vincenzo Nibali je vso letošnjo sezono posvetil pripravam na Tour, a se mu ni izšlo. Kljub solidnemu moštvu, v katerem se mu je podredil tudi Ivan Basso, ni mogel ogroziti Britancev. Skupaj je bil omenjeni trio razred zase.

Brajkovič je imel veliko smole
Njihovi zasledovalci so bili bolj izenačeni. Brajkovič je izpolnil cilj, ki si ga je zadal pred dirko. Uvrstil se je med deseterico najboljših, zasedel deveto mesto, s tem pa tudi izenačil najboljšo slovensko uvrstitev na dirki, ki jo je imel do zdaj v lasti Tadej Valjavec iz leta 2008. Pri tem pa je imel tudi veliko smole, saj je kar nekajkrat padel in dirko končal povsem potolčen ter v bolečinah. Posebno bo v spominu ostala njegova smola v šesti etapi, v kateri je izgubil več kot dve minuti. Z njima bi bil na koncu dve mesti višje, saj bi prehitel tudi Španca Haimarja Zubeldio in Avstralca, sicer največje razočaranje dirke, Cadela Evansa.

"Nimam si česa očitati. Sreča letos ni bila moj zaveznik. Na koncu sem osmo mesto izgubil za sedem sekund, predvsem zato, ker mi kronometer ni uspel. Na njem sem moral zaradi bolečin menjati položaj na kolesu, tudi noge pa niso bile prave, to je bila tudi posledica slabega spanca," je dejal Brajkovič, ki v prihodnjih letih načrtuje še boljšo uvrstitev na Touru.

Smolo je imel tudi njegov moštveni kolega pri Astani Božič, od katerega se je pričakovalo, da popravi najboljšo slovensko etapno uvrstitev na Touru, četrto mesto Andreja Hauptmana. Že na začetku dirke si je poškodoval komolec, bil dolgo časa nerazpoznaven, na koncu pa je vendarle dokazal, da se mu stanje izboljšuje, saj je ciljno črto dvakrat prečkal kot sedmi.

Kristijan Koren in Grega Bole, ki zaradi bolezni ni prišel do cilja, sta imela vlogo pomočnikov, tako da za odmevnejše dogodke nista imela možnosti.

20. etapa,
Rambouillet-Pariz, 120 km:
  1. M. CAVENDISH      VB      3:08:07
  2. P. SAGAN          SLK            
  3. M. GOSS           AVS         vsi
  4. J. HAEDO          ARG            
  5. K. BOECKMANS      BEL            
  6. G. HENDERSON      AVS        isti
  7. B. BOŽIČ          SLO            
  8. A. GREIPEL        NEM            
  9. E. BOASSON HAGEN  NOR         čas
 10. J. ENGOULVENT     FRA            
 ...                                  
 17. J. BRAJKOVIČ      SLO       +0:04
 54. B. WIGGINS        VB         0:09
106. K. KOREN          SLO        0:25

Končni vrstni red po 20 etapah:      
  1. B. WIGGINS        VB     87:34:47 
  2. C. FROOME         VB        +3:21 
  3. V. NIBALI         ITA        6:19 
  4. J. VAN DEN BROECK BEL       10:15 
  5. T. VAN GARDEREN   ZDA       11:04 
  6. H. ZUBELDIA       ŠPA       15:41 
  7. C. EVANS          AVS       15:49 
  8. P. ROLLAND        FRA       16:26 
  9. J. BRAJKOVIČ      SLO       16:33 
 10. T. PINOT          FRA       17:17 
 11. A. KLÖDEN         NEM       17:54 
 12. N. ROCHE          IRS       19:33 
 13. C. HORNER         ZDA       19:55 
 14. C. A. SÖRENSEN    DAN       25:27 
 15. D. MENČOV         RUS       27:22 
 ...                                   
 98. K. KOREN          SLO     2:51:34 
129. B. BOŽIČ          SLO     3:17:44
Zelena majica (po točkah):
1. P. SAGAN SLK 421 točk
2. A. GREIPEL NEM 280
3. M. GOSS AVS 268

Pikčasta majica (gorski cilji): 
1. T. VOECKLER FRA 135
2. F. KESSIAKOFF ŠVE 123
3. C. A. SORENSEN DAN 77

Bela majica (mladi kolesarji):
1. T. VAN GARDEREN ZDA 87:45:51
2. T. PINOT FRA +6:13
3. S. KRUIJSWIJK NIZ 1:05:48

Ekipe:
1. RADIOSHACK-NISSAN 263:13:14
2. SKY PROCYCLING +5:46

3. BMC RACING 36:29



 
 
Cavendish, Wiggins in Brajkovič po Touru
Cavendish četrtič najhitrejši na Elizejskih poljanah