Zmagoviti krik in dvignjena roka Tilna Finkšta, ki je stopnjeval nastope na slovenskem marčnem trojčku: v Izoli je bil peti, v Novi Gorici tretji, v Novem mestu pa je zmagal. Foto: Sportida
Zmagoviti krik in dvignjena roka Tilna Finkšta, ki je stopnjeval nastope na slovenskem marčnem trojčku: v Izoli je bil peti, v Novi Gorici tretji, v Novem mestu pa je zmagal. Foto: Sportida

Kot običajno se je novomeška enodnevna dirka razpletla v zadnjem od štirih tako imenovanih balkanskih krogov. Prek Kandijskega mostu je na Glavni trg pridrvela razredčena glavnina, kjer je imel v sprintu po kockah osrednjega trga v Novem mestu največ moči Tilen Finkšt.

Z zmago, drugo člansko v karieri in drugo v 14 dneh, je Finkšt kronal delo domače ekipe Adria Mobil, ki je tudi prirediteljica enodnevne dirke, s katero se je sklenil marčni trojček v Sloveniji.

Premočan za dvakratnega zmagovalca v Novem mestu

Finkšt zmagal na VN Adrie Mobil

25-letnik iz Mozirja je v troboju najmočnejših sprinterjev ugnal Filippa Fortina (Maloja Pushbikers), že dvakratnega zmagovalca VN Adria Mobil, ki pa je tokrat še drugič zasedel drugo mesto. Na zmagovalne stopničke je s 3. mestom stopil še Italijan Luca Colnaghi, mladi sprinter edine ProTour ekipe na dirki Green Project Bardiani.

Dve zmagi in tri stopničke v dveh tednih

Finkšt je prvič v karieri slavil pred dvema tednoma v zadnji, 3. etapi Istrske pomladi. V četrtek je bil na VN Nove Gorice in Vipavske doline v Novi Gorici tretji, zdaj pa je stopil na najvišjo stopničko še na domači dirki svoje ekipe. "Načrt je bil sprint razredčene glavnine. Fantje so me pripeljali v dobro pozicijo pred zadnjim zavojem na Kandijski most, nato smo začeli sprintat. Dal sem vse od sebe, približno 50 metrov do cilja sem prišel mimo dveh takrat vodilnih kolesarjev in to je bilo to," je preprost načrt in izvedbo opisal Finkšt, ki je postal tretji slovenski zmagovalec novomeške enodnevne dirke. Sočasno je to tudi tretja zmaga za ekipo Adrie Mobil na lastni klasiki.

"Domača dirka, domače ceste, res velika želja med vsemi člani ekipe. Dirko smo izpeljali do konca, naredili točno to kar smo se zmenili in rezultat je znan. S to zmago na domači dirki si ne bi mogli želeti lepšega začetka sezone," je veselje gostiteljev in samega sebe povzel Finkšt. Naslednji večji izziv za sprinterja in Novomeščane ter tudi Ljubljana Gusto Santic in mebloJOGI Pro-concrete bo v drugi polovici aprila etapna dirka Beograd–Banjaluka.

Tilen Finkšt in kolesarji novomeške Adrie Mobil slavijo veliki uspeh: zmago na domači enodnevni dirki. Pred 25-letnim Mozirčanom je na VN Adrie Mobil kot gostitelj slavil Marko Kump leta 2015 in 2019, zdaj pa je kot športni direktor popeljal Dolenjce do tako želene zmage. Foto: Sportida
Tilen Finkšt in kolesarji novomeške Adrie Mobil slavijo veliki uspeh: zmago na domači enodnevni dirki. Pred 25-letnim Mozirčanom je na VN Adrie Mobil kot gostitelj slavil Marko Kump leta 2015 in 2019, zdaj pa je kot športni direktor popeljal Dolenjce do tako želene zmage. Foto: Sportida

176 kolesarjev iz 34 držav in 26 ekip

Prerez letošnje osme izvedbe dirke in zemljevid zaključnega
Prerez letošnje osme izvedbe dirke in zemljevid zaključnega "balkanskega kroga". Gre za krog z balkanskega kolesarskega prvenstva leta 1985, ko je na cestni dirki slavil domačin Sandi Papež. Foto: VN Adria Mobil

8. Velika nagrada Adrie Mobil je zaradi gradbenih del na določenih cestah imela enako traso kot premierna iz leta 2015. 180 km po razgibanem terenu gričevnate dolenjsko-belokranjske pokrajine je prineslo beg dneva skupine 14 kolesarjev, na koncu pa kopico pobegov na zaključnih štirih krogih od Novega mesta do Otočca. Do končnega cilja so morali prevoziti še štiri tradicionalne balkanske kroge.

Za dirko UCI-kategorije 1.2 je bilo prijavljenih 26 ekip in 176 kolesarjev iz 34 držav in s petih celin. Prvič so na dirki med drugimi nastopili kolesarji iz Kitajske, Kanade in ZDA. Največ, kar 32, je bilo Italijanov, medtem ko je bilo Slovencev 28. Na startu so bile zasedbe vseh petih slovenskih ekip: Adria Mobil, Ljubljana Gusto Santic, Cycling team Kranj, mebloJOGI Pro-concrete in Ribno Alpine Resort Bled.

Bogdan Fink, direktor dirke: "Dirka je bila lepa in energična, z vidika vremena smo imeli idealen dan za dirko. Tekmovalci so poskrbeli za zanimivo dirkanje in držali hiter tempo, povprečna hitrost je znašla preko 43 km/h. Na startu smo imeli tekmovalce iz 34 držav, kar je zelo velik uspeh in ti tekmovalci bodo ponesli ime dirke po svetu. Zahvaliti se želim tudi vsem sponzorjem in sodelavcem, ki so omogočili izvedbo dirke, seveda pa se izredno veselim tudi Tilnove zmage."


8. VN ADRIA MOBIL, Novo mesto, 180 km:

SPORED PREOSTALIH UCI-DIRK V SLOVENIJI 2023

31. maj: VN Gorenjske
14.–18. junij: etapna Dirka po Sloveniji (2. Pro)
23. junij: kronometer za DP – Pokljuka
25. junij: cestna dirka za DP – Radovljica
23. julij: VN Kranja