Jakob Fuglsang je zadnjo aprilsko nedeljo 2019 osvojil prestižni kolesarski spomenik Liege-Bastogne-Liege. Foto: AP
Jakob Fuglsang je zadnjo aprilsko nedeljo 2019 osvojil prestižni kolesarski spomenik Liege-Bastogne-Liege. Foto: AP
Sorodna novica Fuglsang v Liegu le dočakal prvo zmago na spomladanskih klasikah

Na najnovejši lestvici Mednarodne kolesarske zveze (UCI) se je pri vrhu zgodila ena sama sprememba ‒ Danec Jakob Fuglsang je prehitel Juliana Alaphilippa, ki zaradi bolezni ni mogel braniti lanskih točk na dirki v San Juanu v Argentini (več o razpletu etapne dirke spodaj v okvirju). A v nedeljo ob 21. uri je podoba najboljšega danskega kolesarja doživela hud udarec.

Zajem zaslona iz poročila CADF-a, ki ga je žvižgač predal dansko-norveškim medijem in obtožujejo Fuglsanga sodelovanja z zdravnikom Ferrarijem. Foto: AP/Politiken.dk
Zajem zaslona iz poročila CADF-a, ki ga je žvižgač predal dansko-norveškim medijem in obtožujejo Fuglsanga sodelovanja z zdravnikom Ferrarijem. Foto: AP/Politiken.dk

Žvižgač predal poročilo preiskovalcev
Dansko-norveška medijska naveza je v posebni televizijski oddaji in spletni izdaji objavila hude obtožbe na račun 34-letnega Fuglsanga. Danska javna televizija DR in dnevnik Politiken ter norveški tabloid VG so objavili povzetek 24-stranskega poročila kolesarske protidopinške fundacije (CADF), ki neodvisno nadzoruje in vodi protidopinški boj v kolesarstvu. Neznani žvižgač je poročilo predal novinarjem, ki so ga zdaj sočasno objavili (Politiken.de v angleščini).

Svetovna lestvica UCI, 2. februarja   
  1. P. ROGLIČ         SLO/TJV   4.705
  2. J. FUGLSANG       DAN/AST   3.472
  3. J. ALAPHILIPPE    FRA/DQS   3.453
  4. E. BERNAL         KOL/INS   3.327
  5. A. VALVERDE       ŠPA/MOV   3.252
  6. G. VAN AVERMAET   BEL/CCC   2.947
  7. P. ACKERMANN      NEM/BHG   2.708
  8. A. KRISTOFF       NOR/UAE   2.469
  9. D. ULISSI         ITA/UAE   2.354
 10. M. VAN DER POEL   NIZ/ALF   2.205
 ...                                  
 15. T. POGAČAR        SLO/UAE   2.010
 98. M. MOHORIČ        SLO/TBM     766
161. L. MEZGEC         SLO/MTS     478
164. J. POLANC         SLO/UAE     475
266. M. KUMP           SLO/ADR     305
446. J. TRATNIK        SLO/TBM     192
539. D. NOVAK          SLO/TBM     155

"CADF-ove informacije kažejo, da je kolesar Astane Jakob Fuglsang v dopinškem programu Micheleja Ferrarija. In da je bil njegov ekipni kolega Aleksej Lucento prisoten najmanj na enem izmed njunih srečanj v Nici/Monaku," je obremenilni poudarek poročila CADF-a.

Ferrari obiskal Astano med Dirko po Kataloniji
"CADF je predložil informacije, ki kažejo, da je Michele Ferrari še vedno vpleten v doping športnikov iz ekipe Astane. Ferrari je potoval v Monaco in v druge kraje, kjer se je srečeval s kolesarji. Izpostavljeni obveščevalni podatki, ki jih je pridobil CADF, kažejo, da je bil Michele Ferrari navzoč na Dirki po Kataloniji pri ekipi Astana marca 2019. Ferrari je nastanjen v Luganu, Švici, in se je pred kratkim srečal s Fuglsangom in Lucenkom v Nici in/ali Monaku,"
je še zapisano v posebnem poročilu, ki razkriva, da so se preiskovalci lotili Fuglsanga s pravimi detektivskimi prijemi in očividci. Predlagan je bil tudi fizični nadzor nad gibanjem Fuglsanga, a ni razvidno, ali je CADF to tudi udejanjil.

Astana molči, UCI ni prejel poročila
Danski novinarji so dali Fuglsangu, Lucenku in ekipi Astana, ki jo vodi v preteklosti že očrnjeni Aleksander Vinokurov, več dni časa za odziv, a na koncu so se pri ekipi iz Kazahstana odločili za obrambo z molkom in niso komentirali obtožb. UCI je odgovoril, da mu CADF vse do konca januarja ni predal nobenih poročil, zaradi katerih bi sprožili postopke proti posameznikom ali ekipi Astana. Dansko glavno mesto København bo sicer poleti 2021 gostilo štart Dirke po Franciji.

Fuglsang je bil po izjemnih predstavah kapetan Astane in eden izmed favoritov za preteklo Dirko po Franciji, a je že v 2. etapi v Bruslju doživel neprijeten padec in izgubil nekaj časa, nato pa so se težave kazahstanske ekipe še kopičile. Foto: AP
Fuglsang je bil po izjemnih predstavah kapetan Astane in eden izmed favoritov za preteklo Dirko po Franciji, a je že v 2. etapi v Bruslju doživel neprijeten padec in izgubil nekaj časa, nato pa so se težave kazahstanske ekipe še kopičile. Foto: AP
Sorodna novica "Skrivna dirka" Hamiltona razkriva osupljiv cikel dopinga v kolesarstvu

Spomenik, kopica zmag in uvrstitev med tri
Prvoobtoženi Jakob Fuglsang je lani pri 34 letih odkolesaril daleč najboljšo sezono v dolgoletni karieri, na začetku katere je osvojil Dirko po Sloveniji 2009. Blestel je zlasti spomladi, ko je dobil spomenik Liege-Bastogne-Liege in bil drugi na klasikah Stade Bianche in Valonska puščica, tretji na dirki Amstel Gold, skupno tretji na dirki Od Tirenskega do Jadranskega morja. Zatem je bil še najboljši na etapni dirki Kriterij Dauphine tik pred Tourom, kjer pa je kot eden izmed favoritov hitro zašel v težave s padci in okvarami.

Med sezono je slavil etapno zmago na Tirreno-Adriatico in na La Vuelti (v 16. etapi), leto 2019 pa je končal kot tretji kolesar na UCI-lestvici za Alaphilippom in Primožem Rogličem. Fuglsang, ki se je sicer rodil v Ženevi, kot številni kolesarji pa stalno prebiva v Monaku, je že od leta 2013 član Astane. Fuglsang je sicer olimpijski podprvak iz Ria de Janeira in sodi tudi v krog favoritov za letošnjo olimpijsko dirko na cesti v Tokiu.

Sorodna novica Na spornem seznamu tudi Borut Božič
Pomemben vidik v razkriti zgodbi - UCI je ravno v nedeljo potrdil, da bo s 1. 1. 2021 protidopinški boj iz rok CADF-ja prepustil večji Mednarodni agenciji za testiranje (ITF), ki skrbi že za več kot 40 športnih organizacij. Kolesarsko antidopinško fundacijo sicer financirajo UCI, profesionalne ekipe, prireditelji dirk in združenje kolesarjev. Foto: EPA
Pomemben vidik v razkriti zgodbi - UCI je ravno v nedeljo potrdil, da bo s 1. 1. 2021 protidopinški boj iz rok CADF-ja prepustil večji Mednarodni agenciji za testiranje (ITF), ki skrbi že za več kot 40 športnih organizacij. Kolesarsko antidopinško fundacijo sicer financirajo UCI, profesionalne ekipe, prireditelji dirk in združenje kolesarjev. Foto: EPA

Izredno je lani odpeljal tudi prvak Kazahstana Aleksej Lucenko, ki je v letu 2019 nabral kar 13 zmag, med drugim je bil skupni zmagovalec Dirk po Omanu in Arktične dirke na Norveškem, na jesenskih klasikah v Italiji pa je bil prvi na memorialu Marca Pantanija in Coppi Sabatini. Na UCI-lestvici je Kazahstanec na 22. mestu.

Dosmrtno izključen iz kolesarstva
Michele Ferrari
je najbolj razvpiti zdravnik v zgodovini dopinga v kolesarstvu in je eden izmed peščice, ki mu je bila izrečena dosmrtna kazen sodelovanja v svetu kolesarstva. Ferrari je svetovno slavo požel kot zdravnik, ki je stal za sistematičnim dopingom Lancea Armstronga in njegove ekipe. Leta 2012 so Teksašanu odvzeli vseh sedem zmag, sočasno pa dosmrtno izključili tudi italijanskega zdravnika. A Ferrari ima dolgo brado prestopkov in sumljivih povezav že iz 80. let.

Sorodna novica La Repubblica Valjavčev hotel označila z Grand hotel doping
Odgovor zdravnika Ferrarija

66-letni zdravnik Michele Ferrari se je odzval z odgovorom na svoji strani 53x12, pri čemer je v alinejah nanizal:
- s športniki Astane nimam nobenega odnosa že 10 let;
- v Monacu/Nici nisem bil že najmanj 12let;
- v življenju nisem bil na skuterju/motorju, kaj šele, da bi z motorjem narekoval tempo kolesarjem;
- nisem bil na Dirki po Kataloniji 2019. Že vse od leta 1994 nisem bil fizično prisoten na nobeni dirki;
- "poročilo" bržkone temelji na lažnih poročilih zainteresiranih strani;
- nimam baze v Luganu, kraju, kjer še nikoli nisem bil;
- nikoli nisem bil obsojen zaradi dopinga.

Vinokurov vezni člen s Ferrarijem
Med preiskavo italijanskih oblasti v Padavi leta 2014 so izpostavili osebno prijateljstvo in tesen odnos med Ferrarijem in Aleksandrom Vinokurovom. Olimpijski prvak iz Londona 2012 je priznal sodelovanje s Ferrarijem, a pred letom 2007 in samo s treningom, ne pa z dopingom. Prav na Touru 2007 je sicer Vinokurov padel na dopinškem testu zaradi krvnega dopina in je nato bil suspendiran za eno leto, se že upokojil, a se je vrnil leta 2009. Po drugi upokojitvi je prevzel vodenje Astane, ki je državni projekt Kazahstana. V prostem času se ukvarja s triatlonom in je lani septembra postal svetovni prvak v polovičnem ironmanu v starostni kategoriji 45–49 let.

Astana skoraj že izgubila licenco
Že samo stik s Ferrarijem je obremenilen. Leta 2014 je tako italijanski olimpijski komite Coni zaradi tega odvzel licenco dvakratnemu zmagovalcu Dirke po Italiji Paolu Savoldelliju.
Istega leta je bilo v Astani razkritih tudi pet primerov jemanja prepovedanih sredstev, med njimi sta bila brata Maksim in Valentin Iglinski. Mediji so takrat poročali o povezavah med nekaterimi kolesarji in Ferrarijem. Pri UCI-ju so takrat celo razmišljali, da bi Astani odvzeli licenco ekipe svetovne serije, a se na koncu to ni zgodilo.

Denifl: Brez dopinga ne bi dobil pogodbe

Nekdanji avstrijski profesionalni kolesar Stefan Denifl je še na sodišču v Innsbrucku v ponedeljek priznal, da je uporabil krvni doping, a da je menil, da s tem nikogar ne goljufa. Prepovedana sredstva je uporabljal med letoma 2014 in 2018, ko je bil član ekip IAM in Aqua Blue.

Denifl je že kmalu po izbruhe dopinške afere Aderlass priznal zlorabo krvnega dopinga, kar je zdaj potrdil tudi na sodišču. Povedal je, da mu je pomagal nemški zdravnik Mark Schmid, a je vseeno prepričan, da ni kriminalec. "Brez dopinga ne bi dobil pogodbe," je po poročanju avstrijske tiskovne agencije Apa dejal Tirolec.

Remco Evenepoel zmagovalec dirke San Juan

Mladi Belgijec Remco Evenepoel (Deceuninck Quick Step) je sezono začel s skupno zmago na kolesarski dirki San Juan v Argentini. Zadnjo etapo, devet krogov po San Juanu, je sicer dobil Kolumbijec Fernando Gaviria (UAE Emirates), ki je zmagal še tretjič v tednu. Za Evenepoela, ki je 25. januarja dopolnil 20 let, je bilo zadnjih 141 km dirke zgolj formalnost. Slovencev na vse močnejši etapni dirki v Argentini ni bilo.