Roglič je zelo blizu skupni zmagi. Foto: EPA
Roglič je zelo blizu skupni zmagi. Foto: EPA

Etapa je potekala od Martorella do 174 km oddaljenega Molins de Reija. Predvidevalo se je, da bo namenjena ubežnikom, a majhne razlike v skupnem seštevku so pomenile, da je Remco Evenepoel (Soudal Quick Step) skušal odigrati vse scenarije, da bi izničil deset sekund zaostanka za Primožem Rogličem (Jumbo Visma), ki pa je bil vselej pripravljen na poteze Belgijca.

Groves je tretjič v karieri dobil etapo na Dirki po Kataloniji. Foto: EPA
Groves je tretjič v karieri dobil etapo na Dirki po Kataloniji. Foto: EPA

Roglič dobil prvi leteči sprint
Prvi leteči sprint je bil že po dobri tretjini etape. V boju za bonus sekunde sta bila oba najboljša kolesarja te dirke, sprint je dobil Roglič (za kar je bil nagrajen s tremi sekundami bonusa), Evenepoel (Soudal Quick Step) je bil drugi (dve sekundi), kar je pomenilo, da je Roglič skupno prednost v tistem trenutku povišal na 11 sekund.

Od favoritov prvi udaril Soler
Nato je pobegnilo šest kolesarjev, ki so skupaj bežali dobro uro, a si niso ustvarili večje prednosti, največ so vodili za eno minuto. Ujeti so bili 32 km pred ciljem, ko se je začel vzpon na Alt de la Creu d'Aragall (5,6 km, povprečni naklon 6,1 odstotka). Ko so bili ujeti, je napadel Marc Soler (UAE Team Emirates). Nabral si je slabe pol minute prednosti.

Evenepoel napadel, Roglič takoj odgovoril
Tik pod vrhom je z vso silo napadel Evenepoel, a je imel Roglič pripravljen odgovor in mu je takoj sledil. Belgijec je ves čas narekoval tempo in tako sta Solerja ujela 21 km pred ciljem. Trojica je sodelovala nekaj km, a glavnina zadaj je bila vse bližje. Ko jih je skoraj ujela, je spet potegnil Evenepoel, ki mu je Slovenec le sledil, Soler pa ni imel več moči, da bi priključil.

Trenutek, ko je Evenepoel obupal z mislijo, da bi se boril za etapno zmago. Foto: Twitter/Organizator dirke
Trenutek, ko je Evenepoel obupal z mislijo, da bi se boril za etapno zmago. Foto: Twitter/Organizator dirke

Belgijec se je jezil zaradi nesodelovanja
Dvojec si je nabral že skoraj pol minute prednosti, Evenepoel pa se je ves čas jezil na Rogliča, ker ga ta ni želel menjati. Belgijec je tako slabih deset km pred ciljem obupal, tako sta skupaj počakala glavnino. Dober kilometer pozneje je bil na sporedu še en leteči sprint, ki se je končal podobno, le da je tokrat tri sekunde dobil Belgijec, dve pa Slovenec. V skupnem seštevku se je razlika vrnila na izhodiščnih deset sekund. Etapa se je tako končala po željah sprinterjev, Kaden Groves je dobil še drugo etapo v tem tednu. Za zmago sta se udarila tudi oba protagonista tega tedna in bila blizu novim bonus sekundam − Evenepoel je bil peti, Roglič pa deveti.

Groves se je takole veselil 11. zmage v karieri. Foto: Twitter/Organizator dirke
Groves se je takole veselil 11. zmage v karieri. Foto: Twitter/Organizator dirke

Roglič je bil v cilju razumljivo dobre volje, za Val 202 je povedal: "Bila ja zanimiva etapa, sploh finale. Imel sem prave noge, bil sem zraven. Evenepoel ni bil preveč zadovoljen, saj je napadal, jaz pa sem mu sledil. V cilju po premisleku vsak razume, kako kdo dirka. Veselim se zadnje etape, čaka nas atraktivna etapa."

Profil 6. etape (grafiko je organizator precej stisnil za nekoliko bolj dramatičen učinek). Foto: Organizator
Profil 6. etape (grafiko je organizator precej stisnil za nekoliko bolj dramatičen učinek). Foto: Organizator

Remco: "Primož je moj vzornik"
Evenepoel je bil v cilju precej mirnejši, kot je bil na kolesu: "Bežal sem z napačnim kolesarjem, na tej dirki je najmočnejši. Če bi Primož sodeloval z menoj, bi skupaj prišla do cilja, ker sva imela že 30 sekund prednosti. A se je odločil, da raje brani majico vodilnega, kar popolnoma razumem. Lepo je tekmovati z njim, ker je moj vzornik, res se zgledujem po njem. Lepo je voziti s takim superzvezdnikom, kot je Primož."

Zadnji dan kar šestkrat na Montjuic
Dirka se bo končala v nedeljo v Barceloni. Roglič še zdaleč nima zagotovljene končne zmage, zadnja etapa namreč prinaša kar nekaj pasti, vključno s šestimi zaporednimi vzponi na grad Montjuic.

Roglič Evenepoela v zaključku razjezil
Vodja Jumba Visme o pripravah Rogliča na Giro