Caleb Ewan je slavil drugo etapno zmago na Dirki po Italiji. Prvič mu je uspelo vso šprintersko elito premagati leta 2017. Foto: EPA
Caleb Ewan je slavil drugo etapno zmago na Dirki po Italiji. Prvič mu je uspelo vso šprintersko elito premagati leta 2017. Foto: EPA

Po razburljivih dveh dneh v Abrucih, kjer sta uspela dva dolga pobega dveh močnih skupin, je sobota postregla z najdaljšo etapo, ki je bila v prvi polovici povsem ravninska, nato pa malce razgibana. Ritem dirkanja ni bil tako surov kot včeraj, vseeno pa je bilo povprečje nad 40 km/h. Na koncu je po zavitih cestah Pesara pričakovano odločal šprint glavnine, k sreči pa so bile v nasprotju z napovedmi ceste suhe. V skupnem seštevku na vrhu ni sprememb, Primož Roglič je z 18. mestom zadržal skupno dvanajsto mesto.

Etapa Ewanu, Roglič v nedeljo po rožnato majico

Ewan zanesljivo do druge zmage na Giru
Pascala Ackermana je njegova ekipa Bora-Hansgrohe pripeljala v odličen položaj, saj je bil po ostrem desnem ovinku (200 metrov pred ciljem) dve dolžini kolesa pred zasledovalci. Ackermann, na tem Giru že zmagovalec dveh etap, je malce zgodaj začel šprint, prehitela sta ga Ewan in Viviani. Italijan je upal, da bo lahko iz zavetrja dosegel težko pričakovano etapno zmago (v 3. etapi so mu jo sodniki vzeli), toda Avstralec je bil izjemno močan in je prepričljivo dobil etapo. "Zaključek je bil zahtevnejši, kot sem pričakoval. Počakal sem, da je Ackermann krenil, in mu sledil, saj sem vedel, da imam dober pospešek. Po ne najboljšem začetku sezone mi zmaga veliko pomeni. Veliko pritiska čutim, da moram zmagovati," je povedal Ewan, ki je slavil drugo etapno zmago na Dirki po Italiji. Prvič mu je uspelo leta 2017.

8. ETAPA, Tortoreto Lido - Pesaro, 239 km:      
  1. C. EWAN           AVS     5:43:32
  2. E. VIVIANI        ITA            
  3. P. ACKERMANN      NEM         vsi
  4. F. SABATINI       ITA            
  5. M. BELLETTI       ITA            
  6. A. DEMARE         FRA            
  7. D. CIMOLAI        ITA            
  8. M. CANOLA         ITA        isti
  9. G. NIZZOLO        ITA            
 10. R. SELIG          NEM            
 ...                                  
 18. P. ROGLIČ         SLO            
 26. J. POLANC         SLO         čas
125. G. BOLE           SLO       +6:48
Na Giru zatišje pred viharjem oziroma kronometrom

Polancu je bilo lažje kot v petek
Rožnato majico je zadržal Valerio Conti. "Gotovo je bilo lažje kot včeraj in manj stresno za našo ekipo, saj so bili v ospredju šprinterji. Vseeno smo morali biti v zaključku etape previdni," je za Eurosport povedal Jan Polanc, Contijev pomočnik pri ekipi UAE Emiraters. Polanc, ki je v cilj prišel na 26. mestu, je dodal: "Marco Marcato je naredil večino posla, saj je najizkušenejši. Preostali smo poskušali biti blizu Contija in skrbeti, da se mu nič ne zgodi." Polanc seveda upa, da bodo majico obdržali do prostega ponedeljka.

Trojica vznemirila šprinterje
Etapa je ponudila priložnost, da se pokažejo manj znane ekipe. Dolgo sta bila v ospredju ubežnika Marco Frapporti (Androni Giocattoli-Sidermec) in Damiano Cima (Nippo-Vini Fantini-Faizane), toda glavnina je imela vse pod nadzorom. Zadnji, ki so poskušali presenetiti šprinterske ekipe, so bili Italijan Ciccone, Franzoc Bidard in Belgijec Vervaeke. Priborili so si 45 sekund prednosti in vnesli nekaj nemira v glavnino, a tudi ta beg je bil slabih sedem kilometrov pred ciljem nevtraliziran. Na enem izmed spustov se je na čelo karavane nato postavil Primož Roglič, ki se je danes izognil vsem pastem in v cilj prišel v času zmagovalca.

Profil sobotne 8. etape Gira 2019. Foto: Twitter
Profil sobotne 8. etape Gira 2019. Foto: Twitter
Primož Roglič je prvi teden tritedenskega maratona opravil z odliko, do četrtka je tudi nosil rožnato majico, škoda le, da je včeraj odstopil pomočnik Laurens De Plus. Foto: EPA
Primož Roglič je prvi teden tritedenskega maratona opravil z odliko, do četrtka je tudi nosil rožnato majico, škoda le, da je včeraj odstopil pomočnik Laurens De Plus. Foto: EPA

V nedeljo kronometer do San Marina
Po enem tednu rožnate dirke je Roglič od favoritov za končno zmago še naprej v najboljšem položaju, v nedeljo pa sledi nov zahteven preizkus, kronometer med Riccionejem in San Marinom. V prvih 22 km se bodo v boju z uro po ravnici od morja rahlo vzpenjali, ob prihodu v najstarejšo republiko na svetu pa jih čaka strmih 12 km vzpenjanja proti cilju (12,2 km vzpona s povprečnim 4,5-odstotnim naklonom; skupaj 549 metrov nadmorske višine). Prvi favorit je Primož Roglič, ki si bo želel pred konkurenti pridobiti še nekaj sekund zalog, preden bo Giro krenil proti Alpam.

Skupni vrstni red po 8. etapi:        
  1. V. CONTI          ITA    35:13:06
  2. J. ROJAS          ŠPA       +1:32
  3. G. CARBONI        ITA        1:41
  4. N. PETERS         FRA        2:09
  5. V. MADOUAS        FRA        2:17
  6. A. ANTUNES        POR        2:45
  7. F. MASNADA        ITA        3:14
  8. P. SERRY          BEL        3:25
  9. A. AMADOR         KOS        3:27
 10. S. OOMEN          NIZ        4:57
 11. P. BILBAO         ŠPA        5:23
 12. P. ROGLIČ         SLO        5:24
 ...                                  
 28. J. POLANC         SLO        7:03
130. G. BOLE           SLO       49:03

Manj stresni dnevi po izgubi rožnate majice
"Danes smo uspešno končali dolgo etapo. Prvih 140 km je bilo lahkih, potem pa niti ne. Jutri nas čaka nov izziv, težek kronometer. Zadnjih 14 km bo pravi klanec. Zanimivo bo videti, koliko moči je ostalo. Poskušal bom spet čim več iztisniti iz svojega telesa," je za TV Slovenija povedal Roglič, ki mu je z ramen padlo precejšnje breme, ker je v četrtek "oddal" rožnato majico: "Kar precej lažje je. Posebej včeraj je bilo dobrodošlo, da ni bilo treba z ekipo nadzirati dirke." Poškodba (v četrtek je padel in se potolkel po zadnji plati) ga ne ovira več: "Vedno bolje je, ni težav." Kaj pa to, da je odstopil pomočnik Laurens De Plus? "Ni dobrodošlo, a to moramo vzeti v zakup."