Matej Mohorič je imel na ciljni črti veliko prednost pred konkurenco. Foto: Reuters
Matej Mohorič je imel na ciljni črti veliko prednost pred konkurenco. Foto: Reuters
Še noben Slovenec v kateri koli konkurenci ni po cestni dirki svetovnega prvenstva oblekel mavrične majice. Foto: Reuters
Matej Mohorič
Mohorič je pred ciljem pogledal nazaj in vedel, da mu nihče ne more vzeti zlata. Foto: Reuters

Na 129 km dolgi preizkušnji na jugu Nizozemske je vzpon na sloviti Cauberg pričakovano naredil selekcijo, nato pa je Mohorič silovito pospešil in si priboril tolikšno prednost, da je pred ciljno črto pogledal nazaj, si uredil dres ter po treh urah dirkanja dvignil roke v znak izjemnega uspeha. Srebrno medaljo je z zaostankom vsaj dveh dolžin kolesa osvojil Avstralec Ewan Caleb, bronasto pa Hrvat Josip Rumac, ki bo naslednjo sezono dirkal za Adrio Mobil.

Pohvale tudi reprezentančnim kolegom
"Vedel sem, da imam močne noge in da mi bo redkokdo lahko pariral, toda v kolesarstvu ne zmaga vedno najboljši. Vesel sem, še zdaj se ne zavedam, kaj to pomeni. Naša ekipa je bila fantastična, pohvalil bi vsakega. Ponosen sem, da sem član take homogene ekipe," je za Val 202 povedal Mohorič, ki je dirkal z nogavicami legendarnega filmskega junaka Supermana.

"Dal sem glavo dol in pohodil pedale"
"Pod Cauberg sem v ovinek pripeljal prvi, ampak vedel sem, da ne smem pritisniti do konca, ker me bo sicer zmanjkalo. Na vrh klanca sem prišel nekje na mestu pet, šest ali sedem. Pogledal sem druge, videl, da nimajo več dosti moči v nogah. Dal sem glavo dol, pohodil pedale do konca in se šele 200 metrov pred ciljem ozrl nazaj ..."

Talent, vsaj primerljiv Brajkovičevemu
Že takoj po ponedeljkovem uspehu je Mohorič napovedoval, da bo tudi na cestni dirki štartal na medaljo, in vsa velika pričakovanja mojstrsko ter v slogu velikega šampiona uresničil. Prvič se je zgodilo, da ima Slovenija nosilca mavrične majice na cestni preizkušnji, je pa bil zlat že Jani Brajkovič v vožnji na čas v konkurenci mlajših članov. 17-letni član kranjske Save, doma iz Podblice, letos dosega res izjemne uspehe, najprej pa je nase opozoril z bronom na evropskem prvenstvu v Goesu.

Za zaključek svetovnega prvenstva je naslov na cestni dirki med člani suvereno osvojil Philippe Gilbert. Več o tem tukaj.


Mladinci, cestna dirka, 128,8 km:
1. M. MOHORIČ SLO 3:00:45 2. E. CALEB AVS 3. J. RUMAC HRV 4. F. ZURLO ITA vsi 5. J. DIBBEN VB 6. K. DELTOMBE BEL 7. T. BOUDAR FRA 8. T. BOHLI ŠVI isti 9. M. VAN DER POEL NIZ 10. S. K. ANDERSEN DAN ... 49. J. MIŠKULIN SLO čas 81. D. PER SLO 0:25 117. G. KATRAŠNIK SLO 5:49

Martin Otoničar je odstopil.