Britanski kolesar je v teh dneh, sredi pandemije covida-19, zaposlen z medijskimi dejavnostmi. Iz svoje baze na jugu Francije je za več evropskih medijskih hiš povedal, da trenira in se pripravlja na Dirko po Franciji, ki je njegov cilj številka ena. Francoski krog, ki bi moral biti med 27. junijem in 19. julijem, bo zdaj na sporedu med 29. avgustom in 20. septembrom.

35-letni Britanec Chris Froome na dirki v Združenih arabskih emiratih februarja letos, kjer je osvojil 71. mesto. Dirko so končali predčasno. Foto: EPA
35-letni Britanec Chris Froome na dirki v Združenih arabskih emiratih februarja letos, kjer je osvojil 71. mesto. Dirko so končali predčasno. Foto: EPA

Po groznih poškodbah, ki jih je staknil v nesreči na lanskem kriteriju Dauphine, se je Froome soočil z dirko s časom. Priznava, da mu odpovedi oziroma preložitve dirk prinašajo priložnost, da se lahko enakovredno kosa s konkurenco.

Sanjam, da bi osvojil več Tourov kot kdo drug
Froome je razkril, da med pandemijo zelo veliko trenira na trenažerju v svojem domu v Saint-Raphaelu, saj zaradi omejitvenih ukrepov francoske vlade ne more kolesariti na prostem. Froome bo 20. maja dopolnil 35 let, s peto zmago na francoski pentlji bi postal drugi najstarejši skupni zmagovalec Toura v zgodovini. "Sanjam, da bi osvojil več Tourov kot kdo drug," je za francoski časopis L'Equipe dejal Froome. "To bi bil popoln scenarij, vendar vem, da je treba še veliko delati, da se uresniči," je dejal.

Chris Froome je na Dirki po Franciji zmagal v letih 2013, 2015, 2016 in 2017. Ima tudi skupno zmago na Giru (2018) in Vuelti (2011, 2017). Foto: EPA
Chris Froome je na Dirki po Franciji zmagal v letih 2013, 2015, 2016 in 2017. Ima tudi skupno zmago na Giru (2018) in Vuelti (2011, 2017). Foto: EPA

Ena največjih vrnitev v zgodovini športa in kolesarstva
Z zmago bi Froome pripravil eno največjih vrnitev v zgodovini kolesarstva in športa nasploh. "Bilo bi nekaj res velikanskega," je dejal novinarjem časopisov Times, Telegraph in La Gazzetta dello Sport v kombiniranem intervjuju, ki ga je opravil prek aplikacije Zoom. "To bi bila zagotovo ena največjih zgodb o vrnitvi v športu," je prepričan.

"Glede na to, da je bilo okrevanje uspešno in upoštevajoč moje cestne dosežke, je to moj načrt. Mislim, da obstaja možnost, da to zmorem. Seveda pa nič v športu ni podarjeno ali zagotovljeno, vendar imam izkušnje, veliko motivacije in želim, da se to očitno zgodi," je dejal.

Valverde si je zlomil nogo, nato pa postal svetovni prvak
"V zadnjem letu sem imel veliko časa za razmišljanje. Če pogledam druge športnike, ki so imeli podobne izkušnje in so se vrnili močnejši, zdaj lahko razumem, zakaj. To mi daje povsem nov pogled na kariero. Videli smo že Alejandra Valverdeja, kako si je zlomil nogo na Touru, naslednjo sezono pa končal kot svetovni prvak,"
razmišlja Froome.

Fotografije njegovih poškodb ga motivirajo
Motivirajo ga fotografije njegovih poškodb: "Med njimi je nekaj 'simpatično' neprijetnih, gnusnih slik, štrlečih koščkov kosti'. Spominjajo me na to, kako daleč sem prišel v zadnjih mesecih," doda. "To je nekaj, kar sem že skoraj povsem odmislil. Je pa dobro iz motivacijskega zornega kota, v kakšnem stanju sem bil pred manj kot enim letom, zdaj sem pa spet nazaj, treniram na polno in upam, da bom letos osvojil Grand Tour. To je neverjetno nasprotje," pravi Froome.

Ne verjamem, da sem blizu upokojitve
Froome se zaveda, da bo šlo za popolnoma drugačen Tour, brez gledalcev, z veliko manjšo gnečo ob poti, ko bodo kolesarji v zaščitenem mehurčku, da bi zmanjšali tveganje za širjenje bolezni. "Ampak bolje, da imate omejeno različico, vendar imate vsaj dirko, na kateri lahko uživajo vsi in so varni," še dodaja Froome, ki želi letos podaljšati sodelovanje z ekipo Ineos. "Ne verjamem, da sem blizu upokojitve," je sklenil Froome.