35-letni Jakob Fuglsang, ki je leta 2009 dobil tudi Dirko po Sloveniji, se je veselil druge zmage na prestižnih klasikah. Lani je bil najboljši na dirki Liege–Bastogne–Liege. Foto: EPA
35-letni Jakob Fuglsang, ki je leta 2009 dobil tudi Dirko po Sloveniji, se je veselil druge zmage na prestižnih klasikah. Lani je bil najboljši na dirki Liege–Bastogne–Liege. Foto: EPA

Na zadnjem vzponu pred spustom v Como je imel 20 sekund prednosti, do cilja pa jo je še povečal in prečkal ciljno črto 31 sekund pred Novozelandcem Bennetom. Tretji je bil Rus Aleksander Vlasov z 51 sekundami zaostanka.

Nizozemec Bauke Mollema, ki je branil naslov, je bil četrti z 1:19 minute zaostanka, peti pa je bil njegov sotekmovalec iz ekipe Trek Segafredo Giulio Ciccone. Na šestem mestu je končal Vincenzo Nibali, ki je zaostal tri minute in pol.

"Počutil sem se dobro, ampak nikoli ne veš, kako se drugi počutijo. Videl sem, da je bil George Bennett močan in bi pred nekaj dnevi zagotovo zmagal. Pomembno je bilo, da se je skupina razredčila. Vlasov je bil pri tem v veliko pomoč in je bil pravi šampion danes. Mislil sem, da bom čakal na sprint, saj se mi je zdelo, da lahko tako premagam Bennetta. Toda ko je drugič napadel, sem se še sam odločil za napad, sam pa je popustil," je dejal Fuglsang.

Evenepoel ima predrta pljuča in zlom medenice
Preizkušnjo je sicer zaznamovala huda nesreča Remca Evenepoela, ki je padel z mostu in so ga imobiliziranega, a zavestnega peljali v bolnišnico. 20-letni Belgijec je bil tudi favorit za zmago na dirki, potem ko je prejšnji teden blestel na Dirki po Poljski. Ob spustu s Colme di Sormano je zadel rob nizke ograje na mostu, zaradi česar ga je katapultiralo čez most. Prve informacije govorijo, da si je poškodoval desno nogo.

"Remco je v bolnišnici v Comu. Je pri zavesti in ga zdravniki pregledujejo. Lahko govori, boli pa ga desna stran," so sporočili iz njegove ekipe Deceuninck Quick Step. Pregledi so pokazali, da ima zlom medenice in predrta pljuča, zaradi česar je za mladega kolesarja konec sezone. Dodali so, da bo čez noč še v bolnišnici v Comu, v nedeljo pa ga bodo odpeljali v Belgijo.

Avtomobil zbil Schachmanna
V zadnjih kilometrih so si organizatorji privoščili nedopustno malomarnost. Avtomobil je zapeljal na cesto in Maximilianu Schachmannu se ni več uspelo umakniti. Z desnim ramenom je trčil v avtomobil in grdo padel. Kapetan ekipe Bora Hansgrohe je le odkimaval z glavo, ko je pripeljal skozi cilj na sedmem mestu, zaostal je štiri minute in pol.

Tradicionalna zadnja velika dirka v Evropi na višku jeseni je bila zdaj na vrsti kot drugi od petih spomenikov v spremenjeni in zgoščeni sezoni 2020. Malce spremenjena proga je bila dolga 231 km, kar je najmanj po letu 1960.

Bole in Novak odstopila
Od Slovencev sta kot pomočnika pri Bahrain McLarnu nastopila Grega Bole in Domen Novak, a sta oba odstopila.

Evenepoel padel z mosta in končal sezono
Bergamo - Como, 231 km:                
 1. J. FUGLSANG      DAN/AST   5:32:54 
 2. G. BENNETT       NZL/TJV     +0:31 
 3. A. VLASOV        RUS/AST      0:51 
 4. B. MOLLEMA       NIZ/TFS      1:19 
 5. G. CICCONE       ITA/TFS      1:40 
 6. V. NIBALI        ITA/TFS      3:31 
 7. M. SCHACHMANN    NEM/BOH      4:31 
 8. D. ULISSI        ITA/UAD      5:20 
 9. B. HERMANS       BEL/ISN      6:00 
10. M. VAN DER POEL  NIZ/AFC      6:28