Lance Armstrong in Tyler Hamilton sodita med najuspešnejše ameriške kolesarje vseh časov. Foto: EPA
Lance Armstrong in Tyler Hamilton sodita med najuspešnejše ameriške kolesarje vseh časov. Foto: EPA
Lance Armstrong
Armstrong se je hitro odzval na Twitterju, kjer je zapisal, da je v svoji 20-letni karieri opravil 500 testov in nikoli ni bil pozitiven. Foto: Twitter
Armstronga obtožil še Hamilton

40-letnik je v televizijski oddaji 60 minut, ki bo na CBS-u predvajana v nedeljo, priznal jemanje nedovoljenih poživil, hkrati pa enakega dejanja obtožil tudi sedemkratnega zmagovalca Dirke po Franciji.

Pri Armstrongu večkrat videl uporabo EPA
"Armstrong je jemal isto, kar smo vsi jemali ... EPO ... testosteron ... krvna transfuzija," so glavni poudarki pogovora. "V njegovem hladilniku sem videl EPO. Večkrat sem ga videl, kako si je to nedovoljeno snov vbrizgal, a to so delali tudi drugi kolesarji, tudi sam," je Hamilton skesano priznal.
USADA: Hamilton vrnil zlato
Ameriška protidopinška agencija (USADA) pa je poročala, da je Hamilton vrnil zlato medaljo, ki jo je osvojil na posamičnem kronometru na olimpijskih igrah leta 2004 v Atenah. Hamilton je bil na igrah pozitiven, a je obdržal medaljo, ker je laboratorij po nesreči globoko zamrznil vzorec B. "Mednarodni olimpijski komite je seznanjen s Hamiltonovim priznanjem in preučuje njegove implikacije," se je odzval MOK. Bo zlato podelil drugouvrščenemu Rusu Vjačeslavu Jekimovu?

Landis po štirih letih obrnil ploščo
Podobna pot velja tudi za Landisa, ki je leta 2006 dobil Dirko po Franciji, pozneje pa so mu zmago zaradi jemanja nedovoljenih poživil vzeli. Landis je štiri leta neuspešno zagovarjal svojo nedolžnost, pri tem je uporabil več kot milijon dolarjev. Lani je ploščo nenadoma obrnil in priznal svoje dopinške grehe, hkrati pa obtožil še bolj slavnega rojaka.

Fabiani: "Hamilton išče pozornost za knjigo"
Na novo obtožbo so se že odzvali iz Armstrongovega tabora. Njegov odvetnik Mark Fabiani je tako v izjavi za javnost zapisal: "Tyler Hamilton išče pozornost in denar, ker bi rad izdal svojo knjigo. Nenadoma je povsem obrnil svojo zgodbo, saj je želel priti na oddajo 60 minut in s tem povečati možnost za objavo knjige. Toda pohlep in lakota po publiciteti ne moreta spremeniti tega, da je Lance Armstrong najbolj testiran športnik v zgodovini športa. V 20 letih je opravil 500 testov in prav vsi so bili negativni."

"Prizadel sem ljudi, ki jih imam rad"
Hamilton je po prvih oglasih za nedeljsko oddajo tudi sam napisal sporočilo za javnost, v katerem je med drugim zapisal: "V času kariere sem zavestno kršil pravila. Uporabljal sem nedovoljena poživila, lagal sem, vedno znova sem lagal. Najhuje pa je, da sem prizadel ljudi, ki jih imam rad. Čeprav obstajajo razlogi, da sem kršil pravila, vem, da to ni prav, in prav ničesar ni na tem svetu, kar bi spremenilo moje napake."

Obe obtožbi sta se zgodili na isti dan
Zanimivo - tako Landisova kot Hamiltonova obtožba sta v medije prvič prišli prav na isti dan - 19. maja. To je teden, ko v ZDA poteka največja kolesarska dirka - Po Kaliforniji.

Armstronga obtožil še Hamilton