Andrej Hauptman bo imel v vlogi športnega direktorja in selektorja Slovenije natrpan program, katerega vrhunec bo julija z Dirko po Franciji in olimpijskimi igrami v Tokiu. Foto: www.alesfevzer.com
Andrej Hauptman bo imel v vlogi športnega direktorja in selektorja Slovenije natrpan program, katerega vrhunec bo julija z Dirko po Franciji in olimpijskimi igrami v Tokiu. Foto: www.alesfevzer.com

"Moja vloga bo biti ob Tadeju Pogačarju in Janu Polancu. Na nekaterih dirkah, na katerih bosta nastopila, bom prvi športni direktor, na večini bom pa pomočnik glavnega športnega direktorja. Po vsej verjetnosti že na UAE Touru, zagotovo pa v tej vlogi tudi na Dirki po Franciji," je Andrej Hauptman potrdil, da bo v primerjavi z lanskim letom imel tudi sam še vidnejšo vlogo pri vodenju kolesarske ekipe UAE Emirates.

Samo želeti si je treba, da bo šlo vse, kot je treba, da bomo z najboljšo ekipo na največjih dirkah, ki so z vidika reprezentančnega programa letos tri.

Andrej Hauptman

V vozilu ni samo zato, ker je Slovenec
Lani so ga emirati pripeljali v Francijo posebej za zadnji teden, zlasti pa za vodenje Pogačarja na ključnem kronometru na La Planche des Belles Filles. "Lani sem bil veliko na drugih dirkah, kjer Tadej in Jan nista vozila. Za letos pa je program ravno obraten in bom skoraj vedno z obema. Ampak to ni poglavitno, da sem kot Slovenec skupaj z njima na dirki," je dejal eden od sedmih športnih direktorjev moštva, za katero vozita Tadej Pogačar in Jan Polanc.

"Mislim, da Tadej še vedno vsako leto napreduje"
Po najboljši sezoni ekipe, ki od leta 2017 domuje v Združenih arabskih emiratih, so pogledi usmerjeni naprej. Sedenja na lovorikah ni, poiskali so se novi cilji in izzivi ter pripeljale okrepitve. Vse pa se vrti okoli obrambe Pogačarjeve rumene majice. "Težko je priti na raven, da dobiš Tour, še težje pa je tam ostati. Mislim, da je Tadej še vedno v takšni fazi, da vsako leto še malce napreduje. Najpomembneje je, da ostane zdrav," osnovni pogoj za nadaljnji uspeh slovenskega šampiona podčrta Hauptman.

Kdaj bo zmagovalec Toura znova dirkal v Sloveniji?

"Če se bo le dalo, bosta tako Tadej kot Jan nastopila na obeh dirkah državnega prvenstva: na cestni dirki in v vožnji na čas. To bo dobrodošel preizkus za dva kronometra na Dirki po Franciji. Seveda, če bo to mogoče, kakšna bo pripravljenost in kakšen bo program z višinskimi pripravami," je na MMC-jevo vprašanje Andrej Hauptman kot športni direktor UAE Emiratesa potrdil, da se želijo tik pred začetkom Dirke po Franciji udeležiti državnega prvenstva Slovenije.

Lani je bil DP kot prva kolesarska dirka po pandemski prekinitvi izjemno odmeven tako v Sloveniji kot tujini, Pogačar je bil srebrn na cestni dirki in zlat na kronometru, kjer je ekipni uspeh z bronom dopolnil Polanc. Predvsem pa je UAE Emirates na Pokljuki že preizkusil taktiko menjave koles, ki je bila tako pomemben del ključnega kronometra na Dirki po Franciji.

Andrej Hauptman je za Tadeja Pogačarja skrbel že pri Rogu v mlajših kategorijah, nato pa je skupaj z njim iz Ljubljane odšel k UAE Emiratesu, kjer napreduje po hiearhični lestvici ekipe. Na prihodnji Dirki po Franciji bo desna roka glavnega športnega direktorja Allana Peiperja. Foto: MMC RTV SLO
Andrej Hauptman je za Tadeja Pogačarja skrbel že pri Rogu v mlajših kategorijah, nato pa je skupaj z njim iz Ljubljane odšel k UAE Emiratesu, kjer napreduje po hiearhični lestvici ekipe. Na prihodnji Dirki po Franciji bo desna roka glavnega športnega direktorja Allana Peiperja. Foto: MMC RTV SLO

Pogovarjali so se tudi s Slovenci
Matteo Trentin, Rafal Majka, Ryan Gibbons in zlasti Marc Hirschi so nove moči emiratov. "Verjetno ste opazili, da je naša ekipa iz leta v leto močnejša. Ekipa ima velike ambicije in temu primerno vsako leto tudi močnejšo zasedbo. S čim več dobrimi kolesarji je lažje dosegati vrhunske izide in zmage. Smo šele dobra dva tedna skupaj, a gre vse po načrtu. Se že veselim prvih dirk in verjamem, da bomo še močnejši kot lani. Pri nas smo zelo mednarodna ekipa, pogovarjamo se z vsemi. Tudi pogajali smo se s slovenskimi kolesarji, a žal ostajamo v takšni zasedbi, kot smo," je na ponedeljkovem medijskem dnevu Hauptman priznal, da so se pogovarjali tudi o morebitni okrepitvi slovenske kolonije v Abu Dabiju.

Nekaj je idealni načrt, a kaj bo v resnici ...
Vodje ekipe so spisali izjemno velikopotezen in obsežen program dirk za Pogačarja in s tem tudi njegovega najtesnejšega pomočnika Polanca. V tretji sezoni med svetovno elito in pri vsega 22 letih bo slovenski šampion prvič vozil dve tritedenski dirki v isti sezoni. "Okviren, idealen načrt ... če bo vse potekalo stoodstotno. Ne moremo pa vedeti, kako bo vse v resnici potekalo. Načrt je, da poskusi tudi še z Vuelto glede na to, da je njegov največji adut odlična regeneracija," je odločitev pojasnil Hauptman in opozoril, da nekaj je načrt, drugo pa izvedba, zlasti ko sporede dirk še vedno kroji pandemija.

Super in zahteven program. Pred nami je zelo pomembna sezona, tako za ekipo kot za nas vse. Sem pa vesel in prepričan, da bo šlo vse po načrtih.

Hauptman o načrtovani sezoni

Na uvodni domači dirki po zmago
Zaradi koronavirusa bo Pogačar začel sezono skoraj mesec dni pozneje, kot je bilo sprva predvideno, že takoj, na za ekipo domači etapni dirki Po Emiratih, pa bo dirkal na zmago. "Na prvo dirko sezone UAE Emirates bomo zagotovo prišli z vrhunsko ekipo in v dobri formi. Potem tudi za Strade Bianche in Tirreno-Adriatico. To so dirke svetovne serije in na take dirke moraš biti pripravljen. Seveda bomo ves čas pozorno spremljali, da bomo primerno tudi počivali in primerno gradili, tako da bo na Dirki po Franciji ekipa najmočnejša," je 45-letni Domžalčan napovedal udaren začetek sezone.

Nikakor se niso ozirali na Rogličev program
Pogačar in Primož Roglič se bosta v letu 2021 prvič na cesti soočila predvidoma aprila na Dirki po Baskiji, nato pa bosta tekmeca tudi na ardenskih klasikah in seveda znova na Dirki po Dofineji in Dirki po Franciji. Ali so se pri UAE Emiratesu kaj ozirali na Rogličev program oziroma načrte Jumba Visme? "Vsaka ekipa ima svoje prioritete. Mi smo gledali samo na Tadejev program. Ne verjamem, da bi kdo drug špekuliral. Če hočeš zmagovati na dirkah na najvišji ravni, potem verjetno vsak rad zmaga takrat, ko je konkurenca najboljša, saj je tudi zmaga potem veliko več vredna," je odvrnil Hauptman.

Allan Pieper: Hirschiju je jasno, da branimo Pogačarjevo zmago

Svoj pogled pred začetkom sezone 2021 je predstavil tudi glavni športni direktor UAE Emiratesa Allan Pieper, ki se je najbolj razgovoril o potencialu naveze Tadej Pogačar-Marc Hirschi.

"Že zdaj smo imeli zelo dobro ekipo, ki se razvija, zdaj vstopamo v peto leto. Okrepili smo se z močnimi kolesarji, kot so Hirschi, Majka in Trentin, v ospredje prihajajo novi mladi odlični dirkači, kot sta Bjerg in McNulty. Ni nam treba dirkati, kot to počneta Jumbo in Ineos, ni to v našem taktičnem načrtu, razen če bi bili prisiljeni, da prevzamemo popoln nadzor."

Lahko sta odlična naveza
"Opažam, da sta se Pogačar in Hirschi že močno povezala. Tadej in Marc se poznata že iz mlajših kategorij, bila sta tekmeca, ki se medsebojno spoštujeta. Vidim ju kot dobra zaveznika na klasikah, kot je Liege. A seveda tudi na Touru. Hirschiju je jasno, da je prioriteta ekipe obramba Pogačarjeve skupne zmage. Lahko sta odlična naveza. Generalni menedžer Matxin želi dati Marcu nekaj svobode. Če se bo ponudila priložnost in bo to taktično pametno, bi lahko dobil priložnost za kakšno etapno zmago."

Napovedal novo kronometrsko kolo
60-letni Avstralec je z nekaj šale moral pokomentirati opazke iz dokumentarca o Jumbu Vismi na Touru, zlasti pripombo Toma Dumoulina o Pogačarjevi drži na kronometrskem kolesu.

"Vedno je prostor za izboljšave, a gre za manjše stvari, tudi pri aerodinamiki. Predvsem pa bomo trdo delali pri opremi. Colnago snuje novo kronometrsko kolo, ki ga bomo, upamo, lahko preizkusili pred Tourom."

Ravninska kronometra druga zgodba kot La Planche
Ob tem je Pieper tudi primerjal različne profile voženj na čas na lanski in prihajajoči Dirki po Franciji. "Vzpon na La Planche je bil vedno ključen za skupno razvrstitev. To se je vedelo vnaprej. Na teh dveh ravninskih kronometrih bo zaradi ravnine in razporeditve drugače. Kandidati za skupno razvrstitev bodo morali iz sebe iztisnil kar največ, a mislim, da tam ne boš mogel dobiti Toura. Ne bosta tako odločilna kot lanski kronometer."

Največji Pogačarjev adut - unikatna osebnost
In zakaj verjame, da je Pogačar sposoben ubraniti rumeno majico Toura? "Sproščenost. Hvaležnost do celotne okolice. Čustveno povsem uravnovešena oseba od jutra do večera. Nikoli ni negativen, nikoli kritičen. Samo ostati mora takšen, pri čemer mu mora ekipa pomagati z ustvarjanjem okolice in vzdušja. Tadejevo vedenje je nekaj unikatnega, česar pri prvakih v kolesarstvu v svoji celotni karieri še nisem doživel."

Tokio, Trentino in Flandrija

Kolesarska zveza Slovenije je za 27. januar sklicala redno skuščino, na kateri bodo odločali o nekaterih spremembah statuta, nato bo v februarju sklicana volilna skupščina. KZS sicer od leta 2012 vodi Tomaž Grm, generalni direktor Butan plina (na sliki levo ob Hauptmanu). Foto: www.alesfevzer.com
Kolesarska zveza Slovenije je za 27. januar sklicala redno skuščino, na kateri bodo odločali o nekaterih spremembah statuta, nato bo v februarju sklicana volilna skupščina. KZS sicer od leta 2012 vodi Tomaž Grm, generalni direktor Butan plina (na sliki levo ob Hauptmanu). Foto: www.alesfevzer.com
Allan Pieper se je kot najstnik zaradi kolesarstva iz Avstralije preselil v Belgijo, kjer je postal profesionalec, med katerimi je v letih 1983–1992 v dresu Peugeota in Panasonica nabral 30 zmag. Leta 2005 se je vrnil kot športni direktor, k UAE Emiratesu je prišel leta 2019. Po premaganem raku je lani kot glavni športni direktor popeljal Pogačarja do zmage na Dirki po Franciji. Foto: Twitter/@TeamEmiratesUAE
Allan Pieper se je kot najstnik zaradi kolesarstva iz Avstralije preselil v Belgijo, kjer je postal profesionalec, med katerimi je v letih 1983–1992 v dresu Peugeota in Panasonica nabral 30 zmag. Leta 2005 se je vrnil kot športni direktor, k UAE Emiratesu je prišel leta 2019. Po premaganem raku je lani kot glavni športni direktor popeljal Pogačarja do zmage na Dirki po Franciji. Foto: Twitter/@TeamEmiratesUAE

Selektorju se izteka štiriletni mandat
Nekdanji vrhunski kolesar se sočasno s svojimi klubskimi nalogami pripravlja tudi na reprezentančne izzive. "Če bom vnovič izvoljen za selektorja, se bom potrudil. V veliko čast mi je bilo delati s kolesarji. Ponosen sem na to, kar smo naredili. Bomo pa morali počakati na volitve," je Andrej Hauptman opozoril, da se z januarjem izteka štiriletno obdobje, za katero je bil izbran za selektorja moške članske reprezentance Slovenije.

Kandidati za Tokio že vedo
A glede na dvig slovenskega cestnega kolesarstva, predstavo na preteklem SP-ju v Imoli in dobro kemijo med najboljšimi reprezentanti je sprememba na selektorskem mestu malo verjetna. Zlasti, ker prinaša leto 2021 kar tri izzive, tudi prestavljene olimpijske igre v Tokiu. Slovenija bo s štirimi kolesarji na cestni dirki (24. julija), na zahtevni gorsko obarvani progi med dirkališčem in vulkanom Fudži, med favoriti za medaljo s Pogačarjem in Rogličem. A kdo bosta prepotrebna pomočnika?

"Za zdaj o imenih še ne bi govoril. Glavno ogrodje za olimpijske igre je sestavljeno. Do olimpijskih iger pa je še dolga pot in med sezono se bo treba ves čas prilagajati, da bomo prišli v Tokio kar se da konkurenčni. Ne bo lahko, a bo za vse isto. Tudi druge svetovne velesile bodo imele iste težave in program," je petouvrščeni z olimpijskih iger v Atenah 2004 zaupal, da so olimpijski kandidati že obveščeni.

Zgodovinski prizor 14. oktobra 2001. Šprint svetovnega prvenstva v Lizboni, kjer je Andrej Hauptman (skrajno levo) osvojil bron, srebrn je bil Italijan Paolo Bettini, zlat pa Španec Oscar Freire. Za Slovencem sta se zvrstila Nizozemec Erik Dekker in Nemec Erik Zabel. Leto pozneje je bil Hempi na SP-ju v Zolderju četrti, na OI v Atenah 2004 pa peti. Foto: AP
Zgodovinski prizor 14. oktobra 2001. Šprint svetovnega prvenstva v Lizboni, kjer je Andrej Hauptman (skrajno levo) osvojil bron, srebrn je bil Italijan Paolo Bettini, zlat pa Španec Oscar Freire. Za Slovencem sta se zvrstila Nizozemec Erik Dekker in Nemec Erik Zabel. Leto pozneje je bil Hempi na SP-ju v Zolderju četrti, na OI v Atenah 2004 pa peti. Foto: AP

Tudi za kronometer skoraj odločeno
Na olimpijskem kronometru (28. julija) s kar razgibanim profiom bo Slovenija imela le eno mesto, saj se kljub prestavitvi upoštevajo kvote, dosežene konec leta 2019. "Seveda bo prej odločeno, a trenutno še ni 100-odstotno, kdo bo vozil kronometer v Tokiu," je Hauptman za MMC odgovoril na drugi del olimpijske kombinatorike.

Tudi na EP in SP v najmočnejši mogoči zasedbi
Hempi,
kot ga kličejo domači kolesarski krogi, je izrazil namero, da bo Slovenija konkurenčna tudi na preostalih dveh reprezentančnih tekmah sezone. "Po Touru so olimpijske igre in po Vuelti in pred svetovnim prvenstvom je tu še evropsko prvenstvo, ki ima prav tako dokaj zahtevno progo. Morali bomo biti zelo osredotočeni skozi celotno sezono. Tako mi kot predvsem kolesarji. Samo želeti si je treba, da bo šlo vse, kot je treba, da bomo z najboljšo ekipo na največjih dirkah, ki so z vidika reprezentančnega programa letos tri."

Evropsko prvenstvo bo v Trentinu (8.–12. september), svetovno prvenstvo med 19. in 26. septembrom pa prireja Flandrija, cestni dirki elite bosta na zadnji dan prvenstev.

Kdo in kdaj bo ponovil Hempijevo Lizbono?
Veliki osebni cilj ni skrivnost – da popelje enega izmed varovancev do nove medalje na cestni dirki svetovnega prvenstva, potem ko je s Primožem Rogličem že osvojil srebro na kronometru SP-ja 2017. Edino slovensko kolajno na cestnih dirkah elite je namreč osvojil prav Andrej Hauptman, ko je bil bronast v Lizboni 2001.