Marc Hirschi je imel v zadnjih metrih največ moči. Foto: EPA
Marc Hirschi je imel v zadnjih metrih največ moči. Foto: EPA

202 kilometra dolga razgibana dirka, ki so jo pripravili že 84., se je pričakovano razpletla na ciljnem vzponu na znameniti Mur de Huy, kamor je skupaj prišla manjša skupina kolesarjev. V ospredju sta bila nekaj časa ubežnika Mauri Vansevenant in Rigoberto Uran, a ju je glavnina ob vznožju "zidu" v Huyu, kamor se kolesarji povzpnejo trikrat, ujela.

1,3 kilometra dolg klanec ima povprečen naklon 9,6 odstotka. Najstrmejši del je malce pod vrhom, kjer je naklon 17 odstotkov.

Hirschi odlično formo potrdil na Valonski puščici

Mladi Belgijec Vansevenant je bil del četverice, ki je glavnini ubežala že na začetku dirke. Obetala se mu je morda celo izvrstna uvrstitev, a je štiri kilometre pred ciljem padel in dopustil, da se mu je pridružil Uran.

Toda v ozadju je močan ritem navijala Pogačarjeva ekipa UAE Team Emirates, za katero vozi tudi Polanc. Pogačar je večji del klanca sledil Hirschiju (Sunweb), a je imel 22-letni kolesar, ki je na Dirki po Franciji zaslovel z nekaj samostojnimi pobegi, v zadnjih metrih več moči. Drugo mesto je zasedel Francoz Benoit Cosnefroy (AG2R La Mondiale), tretje pa Kanadčan Michael Woods (EF Pro Cycling).

"Za nas je bil to popoln dan. Nadzorovali smo manjšo skupino štirih ubežnikov, ekipa pa je delo opravila odlično. V zadnjem krogu je šlo zares na polno, na koncu pa sem imel dobre noge, kar je tudi odločilo. Škoda, ker ni bilo gledalcev. Zadnji vzpon je res zelo strm in ne smeš prehitro začeti. V glavi moraš biti močan že zato, da se prebiješ čez bolečino. To je res brutalen vzpon," je dejal Hirschi, ki je postal prvi švicarski zmagovalec po Ferdiju Kublerju davnega leta 1952.

Pogačar še čutil nekaj utrujenosti od SP-ja

V najdaljšem zadnjem kilometru v profesionalnem kolesarstvu je veliko dela opravil Richie Porte (Trek Segafredo), Pogačar pa pospeševanju sprva Woodsa in nato še Hirschija ni mogel slediti. Lani je bil ob debiju na Valonski puščici 53.

"Ekipa je opravila res dobro delo in pod "zid" sem prišel v odličnem položaju. Na zadnjem vzponu nisem imel najboljših nog, a nad izidom nisem preveč razočaran. Še vedno sem čutil nekaj utrujenosti od svetovnega prvenstva, na katerem je bila zelo težka dirka. Malo si bom spočil, nato pa se osredotočil na nedeljsko dirko Liege–Bastogne–Liege, ki mi malce bolj ustreza," je povedal Pogačar.

Na zadnjih dveh izvedbah Valonske puščice, ki šteje za svetovno serijo, je zmagal svetovni prvak Julian Alaphilippe, ki tokrat ni nastopil. Predtem je bil štirikrat zapored najboljši Alejandro Valverde.

Žensko različico dirke je dobila dvakratna svetovna prvakinja iz Imole Anna van der Breggen. 30-letna Nizozemka je za dve sekundi prehitela Danko Cecilie Uttrup Ludwig in rojakinjo Demi Vollering. Najboljša Slovenka je bila Urša Pintar na 25. mestu, Eugenia Bujak (obe Ale BTC Ljubljana) pa je zasedla 34. mesto.

Herve-Huy, 202 km:          
 1. M. HIRSCHI     ŠVI  4:49:17
 2. B. COSNEFROY    FRA    vsi
 3. M. WOODS      KAN      
 4. W. BARGUIL     FRA    isti
 5. D. MARTIN     IRS      
 6. M. KWIATKOWSKI   POL    čas
 7. P. KONRAD     AVT   +0:05
 8. R. PORTE      AVS    oba
 9. T. POGAČAR     SLO  isti čas
 10. S. GESCHKE     NEM    0:10
 ...                 
 25. M. MOHORIČ     SLO    0:18
 61. J. POLANC     SLO    1:40