Zmagovalcu Toura seveda pripada vsa slava, toda Tadej Pogačar brez pomočnika, kot je bil Jan Polanc, ne bi mogel osvojiti rumene majice. V prvem tednu je bil takoj ob kapetanu, ko je imel ta težave z defekti v zelo naporni 13. etapi v Centralnem masivu, je z navijanjem ritma zagrenil življenje Ineosu, tudi v zadnjem tednu je bil ob Pogačarju vse do najtežjih delov etap. Foto: Reuters
Zmagovalcu Toura seveda pripada vsa slava, toda Tadej Pogačar brez pomočnika, kot je bil Jan Polanc, ne bi mogel osvojiti rumene majice. V prvem tednu je bil takoj ob kapetanu, ko je imel ta težave z defekti v zelo naporni 13. etapi v Centralnem masivu, je z navijanjem ritma zagrenil življenje Ineosu, tudi v zadnjem tednu je bil ob Pogačarju vse do najtežjih delov etap. Foto: Reuters

Z Janom Polancem, Pogačarjevim moštvenim kolegom pri ekipi UAE Team Emirates, smo se dan po cestni dirki svetovnega prvenstva pogovarjali o odličnem slovenskem nastopu v Imoli, nepozabnih treh tednih Dirke po Franciji in ‒ za uvod ‒ o enodnevnih klasikah, ki so naslednji izziv kolesarske elite.

Tadej Pogačar je pri manj kot 22 letih postal zmagovalec Dirke po Franciji. Foto: EPA
Tadej Pogačar je pri manj kot 22 letih postal zmagovalec Dirke po Franciji. Foto: EPA

Po svetovnem prvenstvu ste odpotovali v Belgijo, zdaj vas čakajo enodnevne klasike Valonska puščica, Liege‒Bastogne‒Liege in Amstel Gold Race. So vam te pomladanske klasike ‒ po sili razmer bodo tokrat jesenske ‒ všeč?
Vidnejšega rezultata do zdaj nisem imel, so pa to ene najlepših enodnevnih dirk, poleg tistih po kockah, ki pa meni niso pisane na kožo. Navijači v Belgiji so res nekaj posebnega, tudi proga mi ustreza, predvsem na Valonski puščici mi je všeč tisti zaključek na Mur De Huy. Leži mi tudi dirka Liege‒Bastogne‒Liege, malo manj pa trasa dirke Amstel Gold Race.

Sorodna novica Alaphilippe uresničil sanje. Utrujeni Roglič: "6. mesto je neverjetno."

Omenjate navijače. V nedeljo je bilo v Imoli vse videti tako kot včasih, ogromno jih je bilo ob cesti, kot da ni epidemije!
V trenutni situaciji bi lahko navijači res malo bolj spoštovali navodila in vsaj nosili maske. Ob progi jih je bila več kot polovica brez mask. Ko so tako blizu kolesarjem, zna biti tvegano. Kolesarji veliko potujemo po svetu, če sem se na primer na dirki okužil, bom moral zdaj ostati dva tedna v Belgiji v karanteni.

Pri ekipi UAE Team Emirates sicer trenutno nimate kakšnih težav. Kako skrbite za zdravje?
Naša ekipa zelo skrbi za nas. Vsak dan razkužujejo sobe, ekipa je posebej za to najela dodatno osebje. Tudi v moštvenem avtobusu imamo posebno napravo, ki čisti zrak.

Mislim, da smo lahko zadovoljni z razpletom. Morda so kakšni navijači pričakovali še več, ampak ‒ bodimo realni, nimamo še zmage na enodnevnih klasikah in tudi za Primoža je 6. mesto lep rezultat.

Jan Polanc

Je že določeno, kdo bo na naslednjih enodnevnih dirkah kapetan UAE-ja?
Težko rečem. Bomo videli, kako bo po Touru in svetovnem prvenstvu na nas vplivala utrujenost. Načeloma bo kapetan Tadej (Pogačar), sploh če bo še naprej v tako dobri formi. Z nami bo tudi Rui Costa, ki ima na teh dirkah veliko izkušenj in mu enodnevne dirke ležijo.

Katera od teh dirk pa se zdi idealna za odmeven Pogačarjev rezultat?
Kot smo videli lani, se je dobro uvrstil že na svojem prvem štartu na dirki L-B-L in osvojil 18. mesto. Mislim, da mu ta dirka najbolj leži, pa tudi Valonska puščica, kjer je imel lani defekt in ni imel vidnejše uvrstitve. Dirke Amstel Gold Race, kot vem, Tadej ne bo vozil.

Tudi vi ste po Touru obdržali zavidljivo raven forme, v nedeljo ste bili do zadnjega v igri za najvišja mesta na SP-ju in bili v zaključnih kilometrih še v begu. Kako komentirate tisto akcijo?
Če bi bil zraven še Primož Roglič, bi nadaljeval na polno, tako pa sem raje počakal nanj, saj je bilo jasno, da ima boljše noge.

Celotna reprezentanca je dobila same pohvale za predstavo. Kako vi ocenjujete letošnjo cestno dirko?
Mislim, da smo lahko zadovoljni z razpletom. Morda so kakšni navijači pričakovali še več, ampak ‒ bodimo realni, nimamo še zmage na enodnevnih klasikah in tudi za Primoža je 6. mesto lep rezultat. Vidimo, da se da priti visoko. Ob samozavesti, kot jo imamo, je prav, da smo vzeli stvari v svoje roke in krojili razplet dirke. Ne vem, ali se je sploh že kdaj zgodilo, da bi imeli na tako težki trasi v zadnjih 15 kilometrih še vedno tri kolesarje v igri.

Slovenska reprezentanca je začinila nedeljski boj za mavrično majico, v zaključku dirke pa je bil v odličnem položaju tudi Jan Polanc. Foto: AP
Slovenska reprezentanca je začinila nedeljski boj za mavrično majico, v zaključku dirke pa je bil v odličnem položaju tudi Jan Polanc. Foto: AP

Ste upali, da bi Tadeju Pogačarju lahko uspel napad?
Po eni strani se je vedelo, da mu ne bo uspelo. Vsi so se malo bali iti v beg z njim, ker je bilo do konca še precej daleč, krog in pol. Če bi imel ob sebi še dva močna kolesarja, bi morda beg uspel. A po drugi strani je pripravil teren za Primoža. Belgijci so se morali namreč zelo potruditi in porabiti nekaj mož, da so Pogačarja ujeli. Vsekakor je dodatno otežil dirko.

Vsi smo se spraševali, kako se boste tisti, ki ste bili na Dirki po Franciji, regenerirali. Kaj lahko rečete zase?
Na nedeljski dirki nisem bil tako zelo utrujen, spet pa ne prav svež. Celotno dirko je bilo težko, a na koncu sem bil še vedno lahko zraven. Vsekakor pa je manjkalo malo eksplozivnosti, svežine. Trasa je bila zelo zahtevna, v zadnjih dveh krogih so vsi ugašali.

Sorodna novica Roglič brez moči za šprint, a v Belgiji krivec, da van Aert ni zlat

Ste bili torej še bolj zdelani kot po kraljevski etapi Dirke po Franciji?
Drugačen napor je to. Utrujen si od same dolžine etape, je bilo pa na Touru mentalno težje, ker te po zelo težki etapi takoj spet čaka naporen dan. Danes (pogovarjali smo se v ponedeljek; op. a.) se že zato počutim manj utrujeno, ker vem, da mi ni treba na kolo.

Kako nenavadno je bilo v Imoli dirkanje brez radijske povezave?
Težje je bilo že od štarta, ker nismo točno vedeli, kateri kolesarji so bili v begu in koliko jih je. Med dirko nam sicer na tablah kažejo, kakšno prednost imajo ubežniki, tako da ‒ nekaj sporočil dobiš in ne dirkaš povsem na pamet. Se pa moramo kolesarji več dogovarjati o taktiki, ker nimamo zveze s selektorjem. Sicer se veliko pogovorimo že pred štartom, a vemo, da se na dirki zgodi marsikaj.

Ne moreva mimo Dirke po Franciji. Kaj vam je dal Tadej v zahvalo, ker ste bili tako predan pomočnik?
Vsem je kupil darilo, ure s posvetilom. Lepa gesta, Tadej vsekakor ceni delo, ki ga opravljamo pomočniki.

Naslednji izziv Jana Polanca so enodnevne klasike, že v sredo Valonska puščica. Foto: www.alesfevzer.com
Naslednji izziv Jana Polanca so enodnevne klasike, že v sredo Valonska puščica. Foto: www.alesfevzer.com

Ne bom nič slabega rekel o njem, a mislim, da je malo razočaral ekipo.

Jan Polanc o Fabiu Aruju

Vselej je poudarjal, kako pomembno delo opravljate, toda težko se je znebiti vtisa, da ste bili odličen pomočnik le vi, preostali pa niti ne. Ne morete zanikati, da je bilo pri Jumbu Vismu popolnoma drugače!
Morda res nismo bili tako močni kot Jumbo Visma, ampak ‒ zakaj bi bili, če nam ni bilo treba (smeh). Marcato in Laengen sta zelo pomagala, ne na vzponih, zato pa na ravnini, da ni bil Tadej na vetru, znala sta ga pripeljati v ospredje in sta zelo zaslužna za uspeh. Tudi Kristoff je pomagal, resda malo manj, saj je šprinter in ima včasih sam težave priti do cilja. Formolo se je žal poškodoval, zlomil si je ključnico, lahko bi bil pomemben mož, predvsem na vzponih. Tudi de la Cruz je padel, a je dal zadnje tri dni svoj maksimum in je bil v pomoč Tadeju.

Spomin na verjetno največjo zmago Jana Polanca v karieri ‒ 9. maja 2017 je dobil 4. etapo Dirke po Italiji. Na Giru je Polanc pustil velik vtis, lani je nosil tudi rožnato majico. Foto: EPA
Spomin na verjetno največjo zmago Jana Polanca v karieri ‒ 9. maja 2017 je dobil 4. etapo Dirke po Italiji. Na Giru je Polanc pustil velik vtis, lani je nosil tudi rožnato majico. Foto: EPA

Fabio Aru? Po polomu na 9. etapi je zapustil dirko. Vaš oče Marko je bil v pogovoru za MMC precej kritičen ...
Ne bom nič slabega rekel o njem, a mislim, da je malo razočaral ekipo.

Taktika, da v zadnjem trenutku prevzamete rumeno majico, se je idealno izšla. Neverjetno je, kako ste tudi naštudirali vse podrobnosti predzadnje etape, kronometra ...
Res je. Ni naključje, da ga je Tadej tako dobro odpeljal. Trikrat pred Tourom je bil tam in spoznal traso, s Peiperjem (Allan Peiper je glavni športni direktor UAE-ja, op. a.) sta vse naštudirala, opremo, menjave ... Cel Tour je imel v glavi ta kronometer. Vseeno se ga je lotil zelo sproščeno. Vemo, kakšen je pritisk odločilni dan dirke. Če nisi sproščen, gre lahko vse po zlu.

Jaz bi rekel, da je bil že malo preveč sproščen. Ja, sploh se ni obremenjeval z zmago, vedel je le, da mora odpeljati najboljši kronometer, potem pa ‒ bo, kar bo.

Jan Polanc o Tadeju Pogačarju

Je res pred kronometrom kar poplesaval v moštvenem avtobusu, je mogoče, da je bil tako neverjetno sproščen?
Jaz bi rekel, da je bil že malo preveč (smeh). Ja, sploh se ni obremenjeval z zmago, vedel je le, da mora odpeljati najboljši kronometer, potem pa ‒ bo, kar bo. Nisem še videl kolesarja, ki bi bil tako miren. Verjel sem, da lahko obleče rumeno majico, nisem pa si mislil, da bo takšna razlika. To me je presenetilo. Ampak res smo cel Tour verjeli, da lahko zmaga. Tudi po tisti izgubi časa v etapi na veter. Videli smo že naslednji dan, kako močan je na vzponih. No, morda pa se je tista vetrovna etapa izkazalo za dobro, da smo se lahko potem malo skrili. Težko bi branili rumeno majico, če bi jo dobili pred sobotnim kronometrom, saj bi nas vsi napadali.

Za regeneracijo je bilo pomembno, da je Tadej mirno spal pred odločilno etapo. Ali tudi vi lahko umirite misli in hitro zaspite, kadar so pred vami ali pa za vami stresni dnevi?
Nimam posebnih težav, je pa razumljivo, da se ti po glavi podi veliko misli, ko si v takšnem položaju, kot je bil Tadej. Sam se spomnim zmage leta 2017 na Giru na etapi s ciljem na Etni. Težek beg je bil to, zaspal sem šele okrog treh ponoči, in naslednji dan zelo utrujen prišel na štart.

Da bi šli na letošnji Dirki po Franciji kdaj v beg in kaj storili zase, verjetno niste niti pomišljali?
Ne, dokler je bil v igri Tadej ‒ in tako je bilo do konca ‒, je bilo vse osredotočeno nanj.

Kdaj se vrnete v domovino?
10. ali 11. oktobra. Kar pogrešam že domače kraje, od avgusta sem bil doma le nekaj dni.