Chris Horner je bil v cilju popolnoma izmučen, a veliko trpljenje se mu je obrestovalo. Foto: EPA
Chris Horner je bil v cilju popolnoma izmučen, a veliko trpljenje se mu je obrestovalo. Foto: EPA
Chris Horner
Horner, ki bo 23. oktobra dopolnil 42 let, je dosegel uspeh kariere. Foto: EPA
Vincenzo Nibali
Vincenzo Nibali, ki je večino Vuelte nosil rdečo majico, se bo moral zadovoljiti z drugim mestom. Foto: EPA

Letošnja Vuelta bo očitno postregla z najstarejšim zmagovalcem največjih kolesarskih dirk na svetu. Horner je v 142,2 kilometra dolgi etapi, ki jo je sicer dobil 22-letni in le 56 kilogramov težki Francoz Elissonde, pokazal veliko mero potrpežljivosti in modrosti.

Tudi trije kolesarji Astane niso zlomili Hornerja
Čeprav je na zaključnem vzponu že zaostajal za Vincenzom Nibalijem, se izkušeni Američan ni brezglavo zagnal za njim, ampak je nadaljeval v svojem ritmu. Deset sekund prednosti Italijana je hitro izničil. Po neuspešnem napadu je ekipa Astane poskušala še z enim manevrom, iz ubežne skupine sta Nibaliju na pomoč priskočila Paolo Tiralongo in Jacob Fuglsang, a tudi trije kolesarji kazahstanske ekipe niso zlomili žilavega Američana.
Ko je Horner videl, da so Nibaliju pošle moči, se je odločil za silovit protinapad in na koncu ga je prehitel za 28 sekund ter v etapi zasedel drugo mesto. Pred zadnjo, ravninsko etapo ima zdaj Američan 37 sekund prednosti pred Nibalijem, zalogo, ki jo je praktično nemogoče zapraviti.
"Vincenzo je bil neverjeten. To, kar je on delal, je velika promocija za kolesarstvo. Napadel je vsaj desetkrat, s tem pa zagotovo navduševal občinstvo. To je bilo zagotovo priča zgodovinskemu dogodku, mogoče se nikoli več ne bo zgodilo, da bo dirko dobil kolesar, ki je le mesec oddaljen od 42. rojstnega dne. Ne vem pa, ali je vsem jasno, koliko sem moral zato trpeti. Nibali me je danes povsem izmučil," je hvalil tekmeca Horner.
Neverjeten boj v megli na ozki cesti
Nibali je pred začetkom kraljevske etape zaostajal le tri sekunde. Alto L'Angliru je že v preteklih letih (na sporedu Vuelte je bil šele šestič) postregel z izjemnimi boji, tokrat pa smo videli najbolj zanimiv boj za rdečo majico. Vzpon na Angliru je dolg 12,2 km, povprečni vzpon je kar 10,2-odstoten. Slabši kolesarji morajo na najbolj strmem odseku včasih celo stopiti s kolesa. Na vzponu se je zbralo ogromno navijačev, cesta je bila zelo ozka, kolesarji pa so v megli trpeli proti vrhu.
Izjemen protinapad Hornerja
Nibali je skušal z napadom na najbolj strmih odsekih, ko je bil naklon več kot 20-odstoten. Še posebej neverjeten je bil boj na odseku "La Cuena les Cabres", ki ima kar 23,5-odstoten naklon. Horner je za nekaj metrov popustil, a se takoj znova "prilepil" za kolo Italijana. Dva kilometra pred ciljem je na 20-odstotnem naklonu Horner silovito pritisnil in se otresel Nibalija.

Jani Brajkovič je z zaostankom osmih minut in pol zasedel 33. mesto, kar pa mu je v skupnem seštevku vendarle prineslo napredovanje za dve mesti, zdaj je 26. (+57:15). Grega Bole je zaostal 19 minut in 17 sekund.

20. etapa,

Aviles-Alto de L'Angliru, 142,2 km:
  1. K. ELISSONDE     FRA      3:55:36
  2. C. HORNER        ZDA        +0:26
  3. A. VALVERDE      ŠPA         0:54
  4. V. NIBALI        ITA          vsi
  5. A. CARDOSO       POR         isti
  6. D. NERZ          NEM          čas
  7. J.-J. MENDES     POR         1:15
  8. J. RODRIGUEZ     ŠPA         1:45
  9. S. PAUWELS       BEL         1:52
 10. T. PINOT         FRA         1:59
 ...                                  
 33. J. BRAJKOVIČ     SLO         8:30
 81. G. BOLE          SLO        19:17

 

Skupni vrstni red

Po 20. etapi:
  1. C. HORNER        ZDA     81:52:01
  2. V. NIBALI        ITA        +0:37
  3. A. VALVERDE      ŠPA         1:36
  4. J. RODRIGUEZ     ŠPA         3:22
  5. N. ROCHE         IRS         7:11
  6. D. POZZOVIVO     ITA         8:00
  7. T. PINOT         FRA         8:41
  8. S. SANCHEZ       ŠPA         9:51
  9. L. KÖNIG         ČEŠ        10:11
 10. D. MORENO        ŠPA        13:11
...                                   
 25. J. BRAJKOVIČ     SLO        57:15
 97. G. BOLE          SLO      3:21:34