Thor Hushovd se je odlično znašel na kockah. Foto: Reuters
Thor Hushovd se je odlično znašel na kockah. Foto: Reuters
Frank Schleck
Frank Schleck, ki je bil resen kandidat za visoka mesta v skupnem seštevku, je Tour končal z zlomljeno ključnico. Foto: Reuters
Lance Armstrong
Lance Armstrong je zaostal več kot dve minuti. Foto: Reuters
Fabian Cancellara in Andy Schleck
Fabian Cancellara in Andy Schleck sta bila zelo zadovoljna z razpletom tretje etape. Foto: Reuters
Alberto Contador
Alberto Contador je s pomočjo moštvenega kolega Aleksandra Vinokurova držal priključek z najboljšimi. Šele v zadnjem kilometru je popustil in izgubil dodatnih 20 sekund. Foto: EPA
Granitne kocke usodne za Franka Schlecka

Veliki osmoljenec je bil Frank Schleck. Luksemburžan je padel na enem izmed odsekov kock 26 km pred ciljem, izgubil je nadzor nad kolesom. Obležal je na tleh, bil pri zavesti, a Dirka po Franciji je zanj končana. Z zlomljeno ključnico so ga odpeljali v bolnišnico. To je hud udarec za ekipo Saxo Bank, saj je bil F. Schleck lani peti v skupnem seštevku.
Cancellara izkoristil smolo Chavanela
V popolnem kaosu je bila v ospredju skupina sedmih kolesarjev. Šprint je po pričakovanju dobil Thor Hushovd, ki je tudi letos prvi favorit za zeleno majico v Parizu. Drugi je bil britanski prvak Geraint Thomas, tretji pa svetovni prvak Cadel Evans. Andy Schleck je bil peti, Fabian Cancellara pa je s šestim mestom znova oblekel rumeno majico. Granitne kocke in ozko cestišče, po katerem poteka tudi trasa legendarne dirke Pariz-Roubaix, so povzročili veliko težav tudi Sylvainu Chavanelu. Junak druge etape v Ardenih je imel kar dve okvari kolesa in zaostal je skoraj štiri minute.

Contador 55 sekund pred Armstrongom
Lance Armstrong
je na kockah vozil ob strani cestišča, da bi ublažil močne tresljaje. 16 km pred ciljem se mu je pokvarilo kolo, počakal ga je Jaroslav Popovič. Američan je zaostal dve minuti in osem sekund. Precej bolje se je odrezal Contador, ki je zaostal le minuto in 13 sekund.
"Taka je narava našega športa. Danes ni bil moj dan, imam še 20 dni časa, da se prebijem na vrh. Pričakovali smo, da bomo pridobili nekaj časa, a na žalost smo ga izgubili. Vsekakor nisem imel sreče. Naše možnosti so se precej zmanjšale, a ne odhajamo še domov. Dvignili bomo glave in iskali svojo priložnost na vzponih," je poudaril Armstrong, ki na svojem zadnjem Touru naskakuje osmo zmago.
Hushovd hitro pozabil na včerajšnjo jezo
"Zelo sem bil motiviran. Dolgo sem načrtoval to etapo, saj imam rad kocke. Včeraj sem bil zelo razočaran, ker nisem smel šprintati po odločitvi Cancellare, da glavnina zaradi številnih padcev upočasni ritem. Danes se mi je sreča nasmehnila in vse včerajšnje težave so pozabljene," je bil zadovoljen Hushovd.
Najboljši slovenski predstavnik Jani Brajkovič je z dobrima dvema minutama zaostanka izgubil visoko uvrstitev v skupnem seštevku. Z 12. mesta je padel na 27. Kristijan Koren je s 23. mesta zdrsnil na 36., Simon Špilak in Grega Bole pa sta precej zaostala.
Favoriti bodo hranili moč do sobote
V sredo kolesarje čaka precej lažja etapa od Cambraia do Reimsa (153,5 km) To bo prva etapa letošnjega Toura, ki bo v celoti potekala na francoskih tleh. Kolesarjem bo služila tudi kot oddih po izjemno napornem štartu. V soboto bo na sporedu prva gorska etapa, izjemno naporna etapa v Alpah pa bo v nedeljo s ciljem v Morzinu. Obe etapi si boste lahko v neposrednem prenosu ogledali tudi na TV Slovenija 2.

3. etapa, 213 km, 
Wanze-Arenberg Porte du Hainaut:

1. T. HUSHOVD NOR 4:49:38
2. G. THOMAS VB vsi
3. C. EVANS AVS
4. R. HESJEDAL KAN isti
5. A. SCHLECK LUK
6. F. CANCELLARA ŠVI čas
7. J. VAN SUMMEREN BEL +0:53
8. B. WIGGINS VB
9. J. VAN DEN BROECK BEL vsi
10. A. VINOKUROV KAZ isti
11. D. MENČOV RUS čas
...
13. A. CONTADOR ŠPA 1:13
32. L. ARMSTRONG ZDA 2:08
44. J. BRAJKOVIČ SLO 2:25
68. K. KOREN SLO isti čas
95. S. CHAVANEL FRA 3:58
181. S. ŠPILAK SLO 17:03
187. G. BOLE SLO isti čas

Skupni vrstni red po 3. etapi:

1. F. CANCELLARA ŠVI 14:54:00
2. G. THOMAS VB +0:23
3. C. EVANS AVS 0:39
4. R. HESJEDAL KAN 0:46
5. S. CHAVANEL FRA 1:01
6. A. SCHLECK LUK 1:09
7. T. HUSHOVD NOR 1:19
8. A. VINOKUROV KAZ 1:31
9. A. CONTADOR ŠPA 1:40
10. J. VAN DEN BROECK BEL 1:42
...
18. L. ARMSTRONG ZDA 2:30
27. J. BRAJKOVIČ SLO 3:00
36. K. KOREN SLO 3:07
49. I. BASSO ITA 3:20
184. S. ŠPILAK SLO 27:55
188. G. BOLE SLO 33:24
Granitne kocke usodne za Franka Schlecka