Selektor Martin Hvastija je bil leta 2004 med osumljenci preiskave v Italiji, zaradi česar je moral zapustiti Tour. Na koncu je bil oproščen vsakršne krivde. Foto: MMC RTV SLO
Selektor Martin Hvastija je bil leta 2004 med osumljenci preiskave v Italiji, zaradi česar je moral zapustiti Tour. Na koncu je bil oproščen vsakršne krivde. Foto: MMC RTV SLO
Tadej Valjavec
Tadej Valjavec je pred težko življenjsko preizkušnjo. Foto: EPA
Težki trenutki za Valjavca

Selektor slovenskih kolesarjev Martin Hvastija poudarja, da Valjavec ni bil pozitiven na dopinškem testu, saj je Mednarodna kolesarska zveza (UCI) predlagala le uvedbo postopka zoper njega: "Po informacijah, ki jih imam, sem prepričan, da bo Tadej upravičil te zadeve. Koliko časa bo to trajalo, ne vem, a glede na dejstva, ki mi jih je povedal, verjamem, da je šlo za prehitro začet postopek s strani UCI-ja. Pred leti v takih primerih nismo smeli startati 14 dni, pa je bilo v redu, danes je z uvedbo bioloških potnih listov tako, da se vpelje postopek, če kolesarju parametri preveč nihajo, če je preveč odstopanj."

Polanc: Valjavec ne bi tvegal s prepovednaimi sredstvi
O nedolžnosti svojega varovanca je prepričan tudi Marko Polanc, njegov dolgoletni trener pri kranjski Savi: "Kar ga poznam, in poznam ga dobro, mislim, da si tega ne bi privoščil in da ne bi vsega stavil na kocko s prepovedanimi sredstvi. Verjamem mu in očitno gre za čuden splet okoliščin. Zadevo je seveda težko opravičevati za nazaj, upam da ima dokumente v roki in da bo dokazal, da ima prav, v nasprotnem primeru bo to težko dokazal za nazaj." Polanc verjame, da bo Tadej še nastopal, če se zadeve le ne bodo predolgo vlekle.

Knez: Zadeva ni tako kompleksna
Sekretar KZS-ja Milan Knez pravi, da je kolesarska zveza v skladu s sklepom predsedstva vse zadeve prenesla na nacionalno antidopinško komisijo. Tudi on verjame, da bo eden najboljših slovenskih kolesarjev dokazal svojo nedolžnost: "Po podatkih, ki jih imam, ta zadeva ni tako kompleksna, zato bi se vse lahko hitro odvilo, težko pa je reči, kako dolgo bo to trajalo. Imam občutek, in nekaj takih stvari sem že videl, da ne bi smelo biti zapletov in da bo Tadej dokazal, da ni šlo za jemanja nedovoljenih poživil."

Težki trenutki za Valjavca