Wout van Aert je po razočaranju na prvem spomeniku sezone (Milan–Sanremo) dobil enodnevno klasiko E3 Saxo Bank. Foto: EPA
Wout van Aert je po razočaranju na prvem spomeniku sezone (Milan–Sanremo) dobil enodnevno klasiko E3 Saxo Bank. Foto: EPA

Kamere so posnele in v svet ponesle sliko, kako je belgijski kolesar zapeljal ob moštveno vozilo približno 22 km pred ciljem, tik pred vzponom na Tiegemberg. Mehanik je nato visel iz vozila in nanašal mazivo na verigo, kar je v nasprotju s pravili.

Sorodna novica Van Aertu troboj težkokategornikov, Pogačar tretji

Ta namreč določajo, da je "mazanje verig iz premikajočega se vozila prepovedano", hkrati pa kršilcem nalagajo denarno kazen ali celo diskvalifikacijo. Vodstvo dirke van Aerta ali Jumba Visme sicer ni kaznovalo.

Glavni direktor Jumba Visme Arthur van Dongen, ki je bil v servisnem avtomobilu, je po dirki spregovoril za portal Cyclingnews. "V redu je, da ljudje ustvarjajo veliko zgodbo na družbenih omrežjih, a to ni odvisno od nas. Te stvari se dogajajo pogosto, pred televizijskimi kamerami nekoliko manj. Tako pač je," je povedal.

Van Dongen: S pravili se je treba igrati
"V tem poslu sem že 33 let. Vsako leto oddelam 150 dirk, tem stvarem sem priča na vsaj 100 dirkah," je še povedal in dodal, da je van Aert predtem potožil, da mu veriga 'poka'. Obenem je poudaril, da mazanje verige iz premikajočega se avtomobila kolesarju ne prinaša kakršne koli prednosti. "Vodstvo dirke se ni odločilo za kazen in to je bila pravilna odločitev. Ne ubijati kolesarstva! Ob tem kolesar res nima nobene prednosti. Če ga vrnemo v dirko, ko vozi v zavetrju našega avtomobila, mu to prinaša prednost. Razumem. A tu je res ni bilo," je še povedal. "Pravil je veliko, po mojem mnenju se moraš z njimi malce igrati. Vedno se moraš vprašati, ali to prinaša prednost. Ali bo to odigralo pomembno vlogo na dirki? Da ali ne? Na to moraš pomisliti."

Van Aert je v ciljnem šprintu dobil dirko pred največjima tekmecema, Nizozemcem Mathieujem van der Poelom in slovenskim asom Tadejem Pogačarjem.

Van Aert dobil klasiko E3, Pogačar v sprintu trojice brez možnosti