Ciljni sprint trojice kolesarskih težkokategornikov se je napovedoval že kmalu po tem, ko so 40 kilometrov pred ciljem ostali sami na poti proti Harelbeku. Pogačar, ki je danes predvsem na tlakovanih odsekih pokazal izjemno dirkanje, je vedel, da predvsem proti van Aertu nima pravih možnosti, a ni mogel storiti ničesar, da bi preprečil takšen razplet. Vsak njegov skok sta van Aert in van der Poel znala nevtralizirati.

V tako majhni skupini je težko presenetiti
"Tadej je dvakrat napadel, vendar sem res želel, da zmagovalca odloči ciljni sprint. Ko so v skupini le trije, je težko pripraviti kakšno presenečenje," je povedal van Aert. Na vprašanje, zakaj je tako zgodaj začel sprint, je odgovoril: "Čutil sem, da sem najmočnejši, poleg tega sem se nekajkrat opekel, ker sem bil prepozen. Iz tega sem se nekaj naučil, zato sem sprint začel 250 metrov pred ciljno črto. Zelo vesel sem tega uspeha, že dolgo nisem zmagal na cestnem kolesu."

Tadej Pogačar je dirkal odlično. Foto: EPA
Tadej Pogačar je dirkal odlično. Foto: EPA

Pogačar zadovoljen z rezultatom
Belgijec pri ekipi Jumbo Visma je sprint izpeljal rutinirano, van der Poel je zaostal za dolžino kolesa, Pogačar, ki je bil od začetka zadnjega kilometra do končne akcije na prvem mestu, pa je hitro spoznal, da tu ne bo kruha: "Dobri občutki, lepa dirka. Imel sem dobre noge in zadovoljen sem z rezultatom. Lepo je biti v ospredju s takšnima zvezdnikoma, še bolje pa bi bilo, če bi imel bolj eksplozivne noge v sprintu. Dvakrat sem poskušal, a sta to pričakovala in le malce dvignila zadnjici s sedeža ter me ujela. Imel sem nekaj težav s položajem v glavnini na Taaienbergu. Takšnih dirk se ne udeležujem prav pogosto, zato se moram na to še navaditi. Pred vzponom nisem bil v najboljšem položaju in nato sem pri lovljenju izgubil nekaj moči. Takšnih napak prihodnjo nedeljo ne bo," je tekmece opozoril Pogačar.

Van Aert dobil klasiko E3, Pogačar v sprintu trojice brez možnosti

Tudi Mohorič pokazal odlično pripravljenost
V prvi zasledovalni skupini je bil najhitrejši Matteo Jorgenson (+0:33). Matej Mohorič, ki je tudi odlično dirkal, je v cilj prišel sedmi s 56 sekundami zaostanka: "Imel sem dobre noge, a je malo zmanjkalo, da bi se pridružil najboljšim trem. Upam, da bom na Dirki po Flandriji prav za to polovico odstotka močnejši," je povedal Mohorič. "Če bi porabil nekoliko manj moči na Taaienberg, ko je dirka 80 km pred ciljem eksplodirala, bi najbrž še šlo. Ampak tukaj je vedno tisti 'mogoče'."

40. zmaga van Aerta
Na začetku dirke je bilo vreme deževno in vetrovno, v drugi polovici pa so bile ceste suhe. 65 km pred ciljem je Mohorič skupaj s še dvema kolesarjema (Belgijec Nathan Van Hooydonck in Danec Soren Kraft Andersen) napadel, skupinica si je priborila nekaj sekund prednosti. Glavni favoriti – Pogačar, van Aert in van der Poel – so hitro priključili in se 40 km pred ciljem na enem od tlakovanih odsekov (ob trasi je bilo ves čas zelo veliko navijačev) odpeljali naprej in ohranjali dobro minuto prednosti. Za van Aerta je bila to jubilejna 40. zmaga v karieri in prva po avgustu lani na klasiki po Bretanji. Na E3 je slavil že lani in postal prvi po Švicarju Fabianu Cancellari, ki je ubranil lovoriko.

Results powered by FirstCycling.com


Generalka za "Rondo"
To je bila generalka za prestižno Dirko po Flandriji, ki bo na sporedu prihodnjo nedeljo. Kolesarji so morali v okolici Harelbekeja v Belgiji premagati številne tlakovane klance in odseke, ki bodo 2. aprila na vrsti tudi na 70 km daljši preizkušnji. Z leti je E3 z vzponi na slovite Paterberg, Oude Kwaremont, Kanarieberg, Knokteberg, Taaienberg in druge prejel vzdevek "mala Flandrija" in je pravi kazalnik forme najboljših pred drugim vrhuncem spomladanskih klasik.