Lance Armstrong je ostal brez večine zmag. saj mu je mednarodna kolesarska zveza odvzela prav vse dosežke po letu 1996 oz. od vrnitve po zmagi nad rakom. A zdaj Teksašan priznava, da je kršil pravila že vse od zmage na SP-ju leta 1993 v Oslu. Foto: Reuters
Lance Armstrong je ostal brez večine zmag. saj mu je mednarodna kolesarska zveza odvzela prav vse dosežke po letu 1996 oz. od vrnitve po zmagi nad rakom. A zdaj Teksašan priznava, da je kršil pravila že vse od zmage na SP-ju leta 1993 v Oslu. Foto: Reuters

24. maja in 31. maja bo v ZDA predvajan dvodelni ESPN-ov dokumentarec serije 30 for 30 o najbolj razvpitem kolesarju na svetu. Lance Armstrong napoveduje, da bo tokrat predstavil svojo resnico o svoji karieri, sedmih na koncu odvzetih zmagah na Tour de France in seveda uživanju poživil. V medije je že pricurljalo veliko podrobnosti, tudi priznanje, da je Teksašan prvič vzel poživilo že pri 21. letu in sam osebno ne izključuje tudi povezave s poznejšim rakom na modih.

Armstrongova plat resnice
Režiserka Marina Zenovich je zadnje mesece pripravljala najnovejši dokumentarec, v katerem zdaj 48-letni Armstrong zatrjuje, da se tokrat pa res ne bo zlagal: "Povedal vam bom svojo resnico."

"Že pri 21-ih," je Armstrongov odgovor po dolgem premisleku na vprašanje, koliko je bil star, ko je prvič vzel poživilo. S tem priznava, da je užival poživila že leta 1993, ko je v Oslu postal presenetljivi svetovni prvak med profesionalno elito pred velikim Miguelom Indurainom in Olafom Luddwigom, šampionom iz ravno propadle Vzhodne Nemčije.

Mogoče rak povezan z jemanjem poživil
"Veliko je načinov, kako opredeliti uživanje poživil. Najlažja opredelitev je – kršenje pravil. Ali smo tako prejemali injekcije vitaminov in drugih podobnih stvari že pri tako zgodnjih letih? Da, a niso bili nezakonite, a saj veste ..."
je obotavljajoče priznaval Armstrong, da se njegovo razvpito uživanje poživil ni začelo šele po čudežno hitri ozdravitvi in zmagi nad rakom na modih, temveč že prav na začetku njegovega preboja med najboljše kolesarje na svetu.

V navzkrižnem zasliševanju Zenovicheve je nato Armstrong priznal, da je dobro vedel, kaj je v injekcijah, saj se je vedno pozanimal, kakšne snovi jim dajejo, hkrati pa je bila vedno njegova odločitev, ali sprejme ali zavrne iglo. Ob tem Teksašan ni izključil možnosti, da je za rakom zbolel ravno zaradi uživanja poživil, četudi zdaj priznava, da je rastne hormone jemal samo leta 1996, torej tik pred izbruhom bolezni.

"EPO je varna droga"
Ko se je kot zmagovalec nad rakom leta 1998 vrnil v peloton, je poprejšnji specialist za klasike postal stroj za osvajanje rumene majice in slavja na Elizejskih poljanah. Kar sedemkrat zapored je bil Lance Armstrong najboljši na Dirki po Franciji in postal svetovna športna zvezda, kolesarstvo pa je zlasti v ZDA prebilo ozke športne kroge. A pozneje se je izkazalo, da je bilo vse le njegova dobro organizirana in vodena prevara.

"V veliko pogledih – in to ne bo ravno priljubljen odgovor – je EPO varna droga," med drugim v prihajajočem dokumentarcu navaja Armstrong, saj je ravno na pogon eritropoetina postal nepremagljiv športnik in med letoma 1999 in 2005 sedemkrat zapored zlahka dobil najtežjo in najprestižno etapno kolesarsko dirko.

Sorodna novica Armstrong: Vi ste igralci v tej predstavi, brez vas je ni!

Pokopali so ga skesanci
A na koncu Armstronga niso pokopali antidopinški testi, temveč vrtanje evropskih novinarjev in zlasti priznanje sotekmovalcev, ki so bile žrtve ambicij, sebičnosti in tudi zlorab "Le Bossa". Skesanci Frankie Andreu, Tyler Hamilton in Floyd Landis so s seboj športno pokopali tudi največjega.

Lance Armstrong ima dosmrtno prepoved ukvarjanja s kolesarstvom pod okriljem Mednarodne kolesarske zveze, sam pa je kot uspešen investitor prebrodil stečaj in povračilo milijonskih odškodnin, zadnja leta pa uspešno gradi svoj poslovni imperij in se tudi vrača v medijsko krajino, pri čemer bo zanimivo videti celotni ESPN-ov dokumentarec in Armstrongovo plat resnice.