Van der Poel je bil na 14 spomenikih kar 8-krat na stopničkah, samo enkrat pa je končal zunaj deseterice. Pogačar je na desetih spomenikih najprej dvakrat zgrešil deseterico, na zadnjih osmih pa je bil vedno med peterico. Foto: Flanders Classics
Van der Poel je bil na 14 spomenikih kar 8-krat na stopničkah, samo enkrat pa je končal zunaj deseterice. Pogačar je na desetih spomenikih najprej dvakrat zgrešil deseterico, na zadnjih osmih pa je bil vedno med peterico. Foto: Flanders Classics

Mathieu van der Poel je kot veliki zmagovalec Pariz–Roubaixa hitro ujel Tadeja Pogačarja pri štirih zmagah na kolesarskih spomenikih, pri čemer je kot Pogi tudi MvdP ponosni lastnik zmag na treh različnih. Tako gorenjskemu volku kot letečemu Nizozemcu manjkata v zbirki samo še dve slavji na najprestižnejših enodnevnih dirkah, ki jim v kolesarstvu pripenjajo oznako spomenik.

Že ob Pogačarjevem zmagoslavju na Flandriji se je odpiralo vprašanje, kako lahko slovenski šampion osvoji preostala dva spomenika. Ob van der Poelovem slavju na veledromu v Roubaixu se v enačbo dodaja še Nizozemec.

Sorodna novica Van der Poel po smoli van Aerta na kockah sam prikolesaril v cilj v Roubaixu

Več moči in kilogramov za severni pekel

Pogačar je že v prvi izjavi zmagovalca Flandrije omenil Milano–Sanremo in Pariz–Roubaix, ki mu manjkata. Za prvo dirko je Slovenec dejal, da je po njegovem najtežje zmagati, ker je tako širok krog kolesarjev, ki so sposobni biti med prvimi čez Poggio. A po drugi strani Pogačar stopnjuje uvrstitve na Via Romi: 12., 5. in letos 4. mesto. Za severni pekel bo Pogačar potreboval načrtno pripravo s pridobivanjem teže in moči v rokah, kar se pa tepe z vlogo kapetana za tritedenske dirke. Nekaj izkušenj s kockami severne Francije 24-letnik ima: 30. je bil na mladinskem Roubaixu 2015, leta 2016 pa je bil že 13., zgolj 33 sekund za najboljšimi. Ne nazadnje je bil na lanski etapi Dirke po Franciji s tlakovanimi odseki z naskokom najbolj podjeten kapetan.

Pri emiratih je po izjavah šefov ostal občutek, da bo Roubaix v načrte prišel po morebitni Pogačarjevi zmagi v Sanremu. Za samo kraljico klasik pa bo nato Pogačar potreboval ekipo pomočnikov, ki se z veseljem zapeljejo v Trouée d’Arenberg, Mons-en-Pévèle in Carrefour de l'Arbre. V nedeljo se je z begom in končnim 13. mestom izkazal Sjoerd Bax, Matteo Trenint je bil 19, že zdaj standardni pomočniki Mikkel Bjerg, Vegard Laengen in Rui Oliveira so zasedli 40., 44. in 52. mesto.

S štirimi zmagami na spomenikih je MvdP že ujel dosedanja nizozemska rekorderja Jana Raasa in Rika van Steenbergna. Ob tem je Mathieu van der Poel postal četrti kolesar z zmagama v Sanremu in Roubaixu v isti sezoni (Cyrille van Hauwaert 1908, Sean Kelly 1986 in John Degenkolb 2015), hkrati pa osmi kolesar, ki je v isti sezoni stal na stopničkah prvih treh spomenikov (zadnji je bil Fabian Cancellara 2014). Foto: ASO
S štirimi zmagami na spomenikih je MvdP že ujel dosedanja nizozemska rekorderja Jana Raasa in Rika van Steenbergna. Ob tem je Mathieu van der Poel postal četrti kolesar z zmagama v Sanremu in Roubaixu v isti sezoni (Cyrille van Hauwaert 1908, Sean Kelly 1986 in John Degenkolb 2015), hkrati pa osmi kolesar, ki je v isti sezoni stal na stopničkah prvih treh spomenikov (zadnji je bil Fabian Cancellara 2014). Foto: ASO

Nizozemec že 10. na Lombardiji in šesti v Liègu

Medtem ko je van der Poela po koncu ceremonije v kopalnici velodroma doletelo vprašanje, ali lahko zmaga na Liège–Bastogne–Liège in Lombardiji. Na obeh bolj hribovitih spomenikih je MvdP nastopil edinole v koronski sezoni 2020 in obakrat je bil med deseterico.

Na avgustovski Lombardiji 2020 je bil deseti, a z zaostankom šestih minut in pol za zmagovalcem Jakobom Fuglsangom, na sami startni listi pa je manjkala večina kapetanov za tritedenske dirke, katerim Il Lombardia načeloma tudi najbolj odgovarja. Ob Pogačarjevih zaporednih zmagah v letih 2021 in 2022 so ob njem stali Enric Mas, Mikel Landa in Adam Yates, edina izjema pa je bil Fausto Masnada.

Na oktobrskem Liegu 2020 je bil van der Poel še boljši – šesti, zgolj 14 sekund za vodilno peterico, ki se je med seboj udarila za zmago. Na za slovensko kolesarstvo zgodovinski dan je svetovni prvak Julian Alaphilippe opletal, zmagal pa je Primož Roglič, medtem ko je Pogačar zasedel 3. mesto, Mohorič pa četrto.

Brez Sormana in s krajšimi klanci ...

Van der Poelova časovna zaostanka jasno nakazujeta, da je LBL s svojimi krajšimi in ne pretirano strmimi vzponi dirka, kjer bi imel MvdP v zaključnem sprintu manjše skupine resne možnosti za zmago. Lombardija bi od kapetana Alpecina zahtevala namensko pripravo, vključno s hujšanjem, a sočasno gre za zadnjo dirko sezone v Evropi, kar pušča prostor in čas za pripravo, obenem pa RCS redno spreminja traso in obrača startno-ciljna mesta. Brez zidu na Sormanu in z nekaj krajšimi klanci bi se vrata odprla tudi za uspeh van der Poelu.

Riddle: Opinion Poll - Kdo bo prej osvojil vseh pet kolesarskih spomenikov?

MvdP in WvA sta sklenila s pomladanskimi dirkami. Po višinskih pripravah se bosta  Nizozemec in Belgijec vrnila na Dirki po Švici in nato načrtujeta nove podviga na Dirki po Franciji. Van der Poel želi prvič dokončati Tour, van Aert pa bo znova ključni pomočnik Jonasa Vingegaarda pri boju za rumeno majico, medtem ko sam tokrat ne bo dirkal na zeleno majico. Foto: ASO
MvdP in WvA sta sklenila s pomladanskimi dirkami. Po višinskih pripravah se bosta Nizozemec in Belgijec vrnila na Dirki po Švici in nato načrtujeta nove podviga na Dirki po Franciji. Van der Poel želi prvič dokončati Tour, van Aert pa bo znova ključni pomočnik Jonasa Vingegaarda pri boju za rumeno majico, medtem ko sam tokrat ne bo dirkal na zeleno majico. Foto: ASO

MvdP izpušča Ardene: tako Amstel kot Liège

"Če sem iskren, res ne razmišljam o tem," je Mathieu van der Poel odvrnil na razmišljanje o rekordih na spomenikih in možnosti, da bi poskušal osvojiti vseh pet največjih enodnevnih kolesarskih dirk. "Dober sem na klasikah, zlasti na spomenikih. Poskušam se osredotočiti nanje. To so resnično dirke zame, zaradi česar sem tudi dober na njih," je 28-letni kapetan ekipe Alpecin Deceuninck po kratkem razmisleku le potrdil, da ga mika vseh pet spomenikov.

A to je zgodba in projekt za naslednje sezone. MvdP namreč izpušča letošnje Ardene, ne bo ga niti na največjo nizozemsko dirko – Amstel Gold Race, kjer je z zmago leta 2019 prvič osupnil cestno kolesarstvo. V nizozemskih Ardenih ne bo niti Wouta van Aerta. Zaradi poškodbe ob padcu je Jumbo Visma ostala tudi brez Dylana van Baarleja, zato pa bo prvi kapetan Tiesj Benoot, lani tretji v Valkenburgu.

Sorodna novica Najprej se je veselil Cosnefroy, a zmagovalec je bil Kwiatkowski

Kdo bo v nedeljo nagrajen s pivom?

Na startni listi 57. dirke Amstel Gold je na vrhu favoritov znova Tadej Pogačar. Maraton z 252,8 km in kar 33 vzponi v Limburgu je pisan na kožo kapetanu UAE Emirates, ki je sicer ravno v nizozemskih Ardenih vpisal enega svojih redkih odstopov. Leta 2019, ko je van der Poel z divjim jurišem presenetil Alaphilippa in Fuglsanga, namreč Pogi ni dokončal klasike.

Amstel Gold Race je ena redkih dirk svetovne serije brez slovenskih stopničk in z eno samo uvrstitvijo med deseterico. Leta 2021 je bil Matej Mohorič deveti. Foto: EPA
Amstel Gold Race je ena redkih dirk svetovne serije brez slovenskih stopničk in z eno samo uvrstitvijo med deseterico. Leta 2021 je bil Matej Mohorič deveti. Foto: EPA

V nedeljo bodo v Maastrichtu na startu vsi trije lani najboljši: ob Benootu še Benoit Cosnefroy in Michal Kwiatkowski, ki se je veselil šele po fotofinišu. Ineos Grenadiers bo imel še enega močnega aduta – Toma Pidckocka, ki je sam izgubil zmago na Amstlu 2021 proti Woutu van Aertu po fotofinišu. Od Slovencev sta prijavljena še Matej Mohorič in Matevž Govekar (oba Bahrain Victorious).

Sezona klasik na kockah se je sklenila, zdaj se začenja niz ardenskih enodnevnih dirk: po Amstlu sledi naslednjo sredo Valonska puščica, zatem pa četrti spomenik sezone Liège–Bastogne–Liège, kjer se bosta prvič letos soočila svetovni prvak Remco Evenepoel in vodilni kolesar UCI-lestvice.

  SVETOVNA LESTVICA UCI, 11. april    
                                      
  1. T. POGAČAR        SLO/UAD   5.876
  2. W. VAN AERT       BEL/TJV   4.862
  3. R. EVENEPOEL      BEL/SOQ   4.609
  4. J. VINGEGAARD     DAN/TJV   3.528
  5. M. VAN DER POEL   NIZ/ADC   2.588
  6. A. DE LIE         BEL/LTD   2.410
  7. J. PHILIPSEN      BEL/ADC   2.408
  8. N. POWLESS        ZDA/EFF   2.405
  9. M. PEDERSEN       DAN/TFS   2.369
 10. C. LAPORTE        FRA/TJV   2.229
 12. P. ROGLIČ         SLO/TJV   2.086
 61. M. MOHORIČ        SLO/TBV     989
274. J. TRATNIK        SLO/TJV     287
309. L. MEZGEC         SLO/JAY     250
342. T. FINKŠT         SLO/ADR     222
360. D. NOVAK          SLO/UAD     208
416. J. POLANC         SLO/UAD     178
417. M. GOVEKAR        SLO/TBV     177