Foto:
Foto:

Popoldne so kolesarji vozili od Trsta do Nove Gorice (72 km), ciljni šprint pa je pripadel Borutu Božiču iz Perutnine Ptuj. Kučinski (Amore & Vita) in Rogov kolesar Andrej Omulec sta si dopoldne na 76 km dolgi poletapi, ki se je začela v Izoli, oviral pa jo je dež, prikolesarila 28 sekund prednosti pred glavnino, na čelu katere je bil Jure Zrimšek. Slednji je kot tretji v cilj pripeljal tudi na Severnem Primorskem, med Božiča in njega pa se je vrinil Italijan Stefano Guerrini. V sredo čaka kolesarje pot od Ljubljane do Zagreba.

Kučinski je v prvi etapi dokazal, da upravičeno velja za enega od favoritov letošnje dirke, ki poteka pod imenom Pozdrav Evropi, zdaj pa ima lepo priložnost, da vodstvo obdrži vsaj še v nekaj naslednjih dneh, ko sledi nekaj ne preveč težkih preizkušenj. Gorski cilj je sicer dobil Matic Strgar (Radenska Rog), letečega pa Šved Jonas Ljungblad. Oba ubežnika sta ušla na zadnjem spustu, pobega pa marsikdo niti ni videl, kar je potrdil Zrimšek, ki je v cilju celo mislil, da je zmagovalec.

"Na začetku mi zaradi mraza ni šlo najbolje. Toda proti koncu sem se ogrel, odgovoril na napad mladega Slovenca in zmagal. S tem sem praktično že dosegel svoj cilj, zdaj pa bom poskušal majico zadržati čim dlje," je dejal Belorus, ki ne verjame, da bi lahko na koncu postal tudi skupni zmagovalec.

Božič po drugem mestu v Novem mestu tokrat v šprintu najboljši
Za Idrijčana Božiča je zmaga v drugi etapi, ki je bila bolj napadalna in taktična, lep uspeh in nadaljevanje odličnih voženj v zadnjem času. Če mu je v šprintu nedeljske Velike nagrade Krke v Novem mestu zmago pred nosom še odnesel Uroš Murn, mu tokrat ni bil kos nihče.

"Popoldanska etapa je bila težja, čeprav je bilo vreme boljše. Bilo je veliko pobegov, zadnjega smo ujeli tri kilometre pred ciljem. A moštvo je dobro delalo, kar je potrdila moja zmaga. Mi gremo po skupno zmago, poskušali pa bomo izkoristiti tudi priložnosti v posameznih etapah," je bil zadovoljen član ptujskega moštva, katerega glavni adut v generalni razvrstitvi naj bi bil lanski zmagovalec Mitja Mahorič.

11. Dirka po Sloveniji bo skupaj dolga 995 kilometrov. Odločilna bo najverjetneje sobotna kraljevska etapa z vzponom na Ljubelj in ciljem na Vršiču, ki naj bi bil do takrat že prevozen.

1. etapa, Izola-Trst, 76 km:          
 1. A. KUČINSKI    BLR        2:00:56  
 2. A. OMULEC      SLO         + 0:02  
 3. J. ZRIMŠEK     SLO           0:30  
 4. J. LJUNGBLAD   ŠVE           0:31  
 5. J. BRAJKOVIČ   SLO           0:33  

2. etapa, Trst-Nova Gorica, 72 km: 1. B. BOŽIČ SLO 1:31:59 2. S. GUERRINI ITA 3. J. ZRIMŠEK SLO vsi 4. A. WALLARD NIZ isti 5. G. WILLWOHL NEM čas Skupni vrstni red po dveh etapah: 1. A. KUČINSKI BLR 3:33:03 2. A. OMULEC SLO + 0:02 3. J. ZRIMŠEK SLO 0:20 4. B. BOŽIČ SLO isti čas 5. S. URWEIDER NEM 0:25