Christophe Laporte se je veselil četrte letošnje zmage, dobil je tudi klasiko Gent–Wevelgem. Foto: EPA
Christophe Laporte se je veselil četrte letošnje zmage, dobil je tudi klasiko Gent–Wevelgem. Foto: EPA

Edini Slovenec na dirki Matevž Govekar (Bahrain Victorious) je v cilj pripeljal na sedmem mestu, a zaradi kazni Bennettu in Groenewegnu (uvrstili so ju na rep razpredelnice) pridobil dve mesti in končal na petem.

Kolesarji so se tretji dan dirke spopadli s 194 km dolgo preizkušnjo od mesta Monistrol-sur-Loire do kraja Le Coteau. Po 40 km so šli čez prelaz druge kategorije (4,9 km; 5,8-odstoten povprečni naklon), slabih 20 km pred ciljem pa so opravili še vzpon četrte kategorije (7,5 km; 3-odstoten povprečni naklon).

V zadnjih treh kilometrih sta se zgodila dva večja padca, v katera pa niso bili vpleteni sprinterji. Vse je kazalo na zmago Bennetta, ki je imel pomoč Borinega "vlaka". Irec se je izstrelil 200 metrov pred ciljem, v zadnjih metrih sprintal po desni strani, a je v sredini prostor našel Laporte in ga premagal. Groenewegen je bil nekoliko zaprt.

Po koncu etape so kaznovali tako Bennetta kot Nizozemca. Prvega, ker je zaprl Groenewegna, tega pa, ker je oviral Govekarja.

Laporte v sprintu dobil tretjo etapo, Govekar peti

V sredo kronometer

Laporte, ki je med etapo dobil tudi leteči cilj, je z zmago obdržal vodstvo v skupnem seštevku, kjer ima zdaj 11 sekund prednosti pred zmagovalcem ponedeljkove etape Julianom Alaphilippom (ta zaradi predrte gume ob koncu ni sodeloval v sprintu) in 17 sekund pred Richardom Carapazom. Govekar je na 111. mestu (+12:47).

V sredo kolesarje čaka posamični kronometer, dolg 31,1 km (Cours–Belmont-de-la-Loire). Dirka se bo končala v nedeljo v Grenoblu.

Na Dirki po Dofineji sodeluje tudi lanski zmagovalec Dirke po Franciji Jonas Vingegaard, ki je tokrat končal v glavnini. V skupnem seštevku zaostaja 23 sekund za Laportom.

Danec je v ponedeljek ostal brez pomembnega člana v ekipi Jumba Visme Stevena Kruijswijka, ki si je pri padcu zlomil medenico in ključnico ter ga na največji dirki sezone ne bo.