Jure Golčer sodi med glavne tri slovenske adute v boju za skupno zmago na 18. Dirki po Sloveniji. Ob njem na vrh merita še Simon Špilak in Tomaž Nose. Foto: Marjan Kelner
Jure Golčer sodi med glavne tri slovenske adute v boju za skupno zmago na 18. Dirki po Sloveniji. Ob njem na vrh merita še Simon Špilak in Tomaž Nose. Foto: Marjan Kelner
Zvezdniška udeležba na Dirki po Sloveniji

Vožnja na čas se na dirko vrača po letu 2002, še dodatno pa bo njeno zanimivost povečal kraj dogodka, kronometer bo potekal v središču glavnega mesta Slovenije. Dirka z izredno močno domačo in tujo zasedbo bo sicer imela štiri etape, odločilna naj bi bila tretja s ciljnim vzponom na Golte.

Lahko Slovenci preprečijo izenačenje po zmagah?
Na štartu dirke bo 15 ekip in kar nekaj zvezdnikov tega športa. Tako bodo glavni favoriti lanski zmagovalec Vuelte in branilec naslova Italijan Vincenzo Nibali (Liquigas), njegov rojak Giovanni Visconti (Farnese Vini), Španec Carlos Sastre (Geox), že zmagovalec Toura, in tudi italijanski sprinterski as Alessandro Petacchi (Lampre).

Njim in še nekaterim drugim kakovostnim kolesarjem bodo račune poskušali pokvariti Slovenci, ki na dirki Po Sloveniji po številu zmag proti tujcem vodijo z 9:8. Glavni slovenski aduti bodo Simon Špilak (Lampre), Robert Vrečer, Jure Golčer (oba Perutnina Ptuj) in Tomaž Nose (Adria Mobil), zadnja dva sta ob Mitji Mahoriču edina slovenska kolesarja, ki se lahko pohvalita z zmago na domači dirki.

Začetek v središču Ljubljane
Dirka bo skupno dolga 548 kilometrov. Start 6,6 kilometra dolgega prologa bo na Trgu francoske revolucije, cilj pa pred Magistratom. Jure Golčar bo startal ob 18.05, Tomaž Nose ob 19.23. Alessandro Petacchi bo začel ob 19.36, Carlos Sastre ob 19.48, Simon Špilak ob 19.51 in Vincenzo Nibali ob 19.54.

Naslednji dan bo etapa od Kopra do Novega Gorice, ki naj bi bila kljub nekaterim vzponom, namenjena sprinterjem, kraljevska pa bo tretja etapa. Začela se bo v Tržiču, vsebovala najprej vzpon na Črnivec, končala pa s 16 kilometrov dolgim vzponom na Golte. Zadnji dan bo kolesarje pot vodila od Ptuja do Novega mesta.

18. DIRKA PO SLOVENIJI, spored etap:

Danes:
Prolog, Ljubljana (6,6 km)

Petek:
1. etapa, Koper-Nova Gorica (189,6 km)

Sobota:
2. etapa, Tržič-Golte (170,6 km)

Nedelja:
3. etapa, Ptuj-Novo mesto (181 km)

Zvezdniška udeležba na Dirki po Sloveniji