V letih 2003 in 2004 je zmagal Ptujčan Mitja Mahorič. Foto:
V letih 2003 in 2004 je zmagal Ptujčan Mitja Mahorič. Foto:

Najbolj zveneče ime slovenskega toura, ki prvič sodi v kategorijo 2,1, je šprinter Jan Svorada. Slovak ima v karieri kar 75 etapnih zmag, od tega 11 na največjih dirkah, vendar v krog favoritov za skupno zmago ne sodi.

Odločitev o zmagovalcu bo nedvomno padla v soboto, ko kolesarje čaka vzpon na Vršič (1.611 m), še prej pa tudi na Nevejsko sedlo (1.190 m) in Predil (1.156 m). Na preostalih treh etapah naj bi na svoj račun prišli sprinterji, priložnost pa bodo imeli tudi ubežniki.

Z izjemo Tadeja Valjavca, Jureta Golčerja in Jureta Zrimška bodo nastopili vsi najboljši Slovenci. Zadnji dve leti je slavil Mahorič (Perutnina Ptuj), ki je med glavnimi favoriti tudi letos. Od slovenskih moštev bodo nastopili Krka-Adria Mobil, Perutnina Ptuj, Radenska, Sava in selekcija Slovenije z Gorazdom Štangljem in Urošem Murnom.

"Med moštvi je bilo precej zanimanja za nastop, žal smo zaradi selekcije nekatere morali zavrniti. Tokrat smo se odločili zgolj za štiri dni, tako da je bilo potrebno dirko povezati tudi v organizacijskem pomenu. Začenjamo na Ptuju, kjer imajo letos dva okrogla jubileja in bodo prvič gostili skupaj etapni start in cilj. Po tradiciji pa končujemo v Novem mestu. Upam, da bomo tokrat za razliko od lanskega leta in leta 2000 znova lahko prišli na Vršič," je dejal direktor dirke Bogdan Fink.

Četrtek:
Ptuj-Ptuj, 160 km
Petek:
Medvode-Beljak, 171 km
Sobota:
Trbiž-Vršič, 133 km
Nedelja:
Šentjernej-Novo mesto, 147 km

Povezave: Uradna stran Dirke po Sloveniji