Foto:
Foto:

Zaradi slabega vremena so bili organizatorji prisiljeni cilj prestaviti z Vršiča na Ljubelj. Predzadnja etapa je bila tako krajša za 72 kilometrov. Nose je bil na cilju hitrejši od Mahoriča za šest sekund. Kolesar Perutnine Ptuj je tako na pragu ponovitve lanskoletne zmage in bo bržkone prvi, ki mu je dirko Po Sloveniji uspelo osvojiti dvakrat.



Sicer pa je Matic Strgar (Radenska Rog) dobil leteči cilj ob Baškem jezeru. Glavnina na čelu s kolesarji Perutnine Ptuj in Krke je kasneje najprej ujela nevaren pobeg švicarsko-nemške dvojice. Nato je na zaključni vzpon prvi napadel Švab, ko je ta omagal, pa ga je zamenjal Nose.

"Naš cilj ni bila etapna zmaga, ampak prevzem rumene majice. Zato se nismo ozirali na pobege nenevarnih Švaba in Noseta, v glavi smo imeli le Kučinskega. Z odlično taktiko smo v svojih namerah uspeli, saj smo prevzeli skupno vodstvo. Važno je bilo, da smo držali hitrost ter s tem preprečili morebitne skoke nevarnih tekmovalcev. Dirka se konča jutri v Novem mestu, zato še ne moremo slaviti, toda naše moštvo je dovolj močno, da prednost ubrani," je bil zadovoljen Mahorič.

Njegov trener Srečko Glivar je bolj previden: "Danes smo opravili veliko dela, toda dirka še zdaleč ni končana. Čaka nas še ena težka etapa, v kateri bomo morali dati svoj maksimum, da obdržimo vodstvo. To bo še težje, ker imamo obilo zdravstvenih težav. Borut Božič je zaradi poškodbe odstopil, poškodovan je tudi Matej Stare, Bonča pa ima želodčne težave."

"Delali smo za Janija (Brajkoviča). Najprej Švab, nato jaz, ko pa je bilo jasno, da cilja ne bomo izpolnili, sem se pognal v lov za etapno zmago. Vesel sem, toda ostaja grenak priokus, ker sem v etapi od Ormoža do Ptuja zaostal za vodilno skupino. Če se ne bi zgodil nesrečni dogodek, bi se danes boril za zmago," je bil le na pol zadovoljen zmagovalec Nose. Krka je namreč računala na prevzem rumene majice.

V nedeljo je na sporedu zadnja etapa od Grosuplja do Novega mesta v dolžini 150 kilometrov.

6. etapa, Beljak-Ljubelj, 68 km:      
 1. T. NOSE        SLO        1:43:58  
 2. M. MAHORIČ     SLO         + 0:06  
 3. M. ŠVAB        SLO           0:18  
 4. M. KVASINA     HRV           0:33  
 5. M. STRGAR      SLO            oba  
 6. A. KUČINSKI    BLR       isti čas  
 7. J. BRAJKOVIČ   SLO           0:41  
 8. L. MAKAROVIČ   SLO           0:49  
 9. D. STUNDZIA    LIT       isti čas  
10. B. REZMAN      SLO           1:12  
                                       
Skupni vrstni red po šestih etapah:  
 1. M. MAHORIČ     SLO       18:20:27  
 2. A. KUČINSKI    BLR         + 0:26  
 3. M. STRGAR      SLO           0:45  
 4. M. ŠVAB        SLO           0:54  
 5. J. BRAJKOVIČ   SLO           0:59