Foto:
Foto:
Aleksander Kučinski je rumeno majico nosil že v  drugi in tretji etapi.

Lanski zmagovalec dirke in njegov klubski kolega Valter Bonča sta na 208-kilometrski preizkušnji od Lenarta do Beljaka pobegnila približno 60 kilometrov pred ciljem, takoj ko so tekmovalci prečkali državno mejo na Holmecu pred vzponom na gorski cilj na Apačah. Potem ko sta imela že dve minuti prednosti, bi ju glavnina v koroškem mestu, kjer se je etapa končala, kmalu ujela, tako da sta bila v cilju le sekundo pred drugimi. Tretji je bil Matic Strgar iz Radenske Roga.

Po 20 kilometrih pete etape je odstopil dosedanji nosilec rumene majice Borut Božič, ki je bil v finišu četrtkove etape udeležen v skupinskem padcu, kjer jo je z zlomom ključnice najbolj skupil Jure Zrimšek. Idrijčan je poleg številnih odrgnin dobil tudi močan udarec v koleno, ki je bil vzrok za njegov predčasni konec.

Glivar: Pred Vršičem smo morali napasti
"Morali smo nekaj storiti, ker je v karavani verjetno kakšen boljši hribolazec od nas, zato smo danes poskušali z napadom. Fanta sta vozila fenomenalno, a žal se niso uresničile naše želje in za ubežnikoma je glavnina ostala skupaj. Če bi se razbila, bi lahko bilo drugače. Upam, da nista izgubila vse zaloge moči in da jima je kaj ostalo tudi za jutri. Dirka je še povsem odprta, videli bomo, kaj se bo zgodilo," je dejal trener Perutnine Ptuj Srečko Glivar.

Mahorič ga je dopolnil: "Na dirko smo prišli po končno zmago in storili bomo vse, da jo tudi osvojimo. Mislim, da imam še dovolj moči, tako ogrevanje, kot je bilo danes, mi ponavadi še ustreza."

V soboto čaka kolesarje kraljevska etapa od Beljaka do Vršiča (139 km), čeprav zaradi zimskih razmer cilj ne bo na vrhu najvišjega slovenskega prelaza, temveč pri Koči na Gozdu.

5. etapa, Lenart-Beljak, 208 km:  
1. M. MAHORIČ SLO 5:08:31 2. V. BONČA SLO isti čas 3. M. STRGAR SLO + 0:01 4. C. HEULE ŠVI vsi 5. P. ÖSCHGER ŠVI 6. G. RIBOLZI ITA 7. M. STARE SLO isti 8. P. HERMAN ČEŠ 9. M. WESOLY POL 10. A. HOMOLKA ČEŠ čas Skupni vrstni red po petih etapah: 1. A. KUČINSKI BLR 16:36:22 2. M. MAHORIČ SLO + 0:07 3. J. LJUNGBLAD ŠVE 0:16 4. L. MAKAROVIČ SLO 0:21 5. M. STRGAR SLO 0:22