Tim Merlier bo v torek težko ohranil skupno vodstvo, saj je na sporedu kronometer. Foto: EPA
Tim Merlier bo v torek težko ohranil skupno vodstvo, saj je na sporedu kronometer. Foto: EPA

Na trasi od Al Dafre do Live (141 km) je Belgijec v sprintu glavnine ugnal Nizozemca Arvida de Kleijna (Tudor Pro) in Italijana Jakuba Mareczka (Corratec-Vini Fantini).

Mezgec (Jayco-AlUla) je na Dirki po ZAE v službi sprinterskega kapetana Dylana Groenewegna, toda Nizozemec se v prvem sprintu ni posebej izkazal. Zasedel je 21. mesto.

Za 31-letnega Merliera je bila to 37. zmaga v karieri in tretja letos, potem ko je dobil še dve etapi po Savdski Arabiji oziroma AlUla Touru.

V skupnem seštevku ima upoštevajoč bonifikacije Merlier štiri sekunde naskoka pred de Kleijnom, tretji je eden od današnjih ubežnikov, Britanec Mark Stewart (Corratec-Vini Fantini), ki prav tako zaostaja štiri sekunde.

V torek bo na sporedu popolnoma ravninska vožnja na čas po otoku Al Hudajrijat. Dolga bo 12,1 km.

Ključni bosta tretja in sedma etapa
Odločitev o skupnem zmagovalcu bo predvidoma padla v tretji in zadnji etapi. Najprej kolesarje čaka vzpon na Džebel Džajs v tretji in nato še na Džebel Hafit v sedmi etapi.

Skupne zmage po ZAE ne brani Belgijec Remco Evenepoel. V petih izdajah te preizkušnje ima slovensko kolesarstvo tri zmage. Dvakrat je bil najboljši Tadej Pogačar (2021 in 2022), enkrat pa Primož Roglič (2019).