Zmagovalna trojica Liegea 2024. Tretja slovenska zmaga, Pogačar pa je v dresu državnega prvaka ponovil dosežek Primoža Rogliča iz nepozabnega Liegea 2020. Foto: EPA
Zmagovalna trojica Liegea 2024. Tretja slovenska zmaga, Pogačar pa je v dresu državnega prvaka ponovil dosežek Primoža Rogliča iz nepozabnega Liegea 2020. Foto: EPA

"Ves dan sem imel v mislih – bodi previden. Lani sem skušal ohraniti čim več energije, letos pa sem bil bolj na varni strani. Glavni cilj je bil ostati ogret. Imel sem več plasti, da so me grele. Prvi del je bil izredno mrzel. Ekipa je opravila izvrstno delo: močno na klancih in varno na spustih. Na La Redoute smo opravili vse po načrtu, nato pa samo trpljenje vse do cilja," je Tadej Pogačar orisal taktični načrt za pričakovani napad in napovedano zmago na 110. dirki Liege–Bastogne–Liege.

Štirinajstič na spomeniku in šesta zmaga. Osmič na stopničkah ene izmed petih največjih enodnevnih dirk sezone. Če odštejemo lanski padec in odstop v Ardenih, je na zadnjih 11 spomenikih Pogačar vedno končal med najboljšo peterico.

Sorodna novica Pogačar drugič osvojil staro damo kolesarstva

Zmagoviti načrt s papirja prenesli na cesto

Za dobro mero je uspel z napadom, dolgim 34,8 km, in prednostjo 1:39 pred drugim Romainom Bardetom. Večjo prednost je imel ob zdaj 70 zmagah v karieri zgolj ob epski vožnji na letošnjih belih cestah Toskane (+2:44). Da gre za zgodovinske dosežke, kaže statistični biser, da je z večjo prednostjo Liege nazadnje osvojil Bernard Hinault na razvpiti izvedbi Neige–Bastogne–Neige (sneg–Bastogne–sneg) leta 1980, s čimer se je stara dama kolesarstva tudi dokončno zasidrala med peterico izbranih klasik.

"Vse se je izšlo, kot smo začrtali, kar smo si zastavili, smo izpolnili," je Pogačar podčrtal popolno taktično predstavo ekipe UAE Emirates. "Prvi od dve uri do tri ure je bilo ključno, da te ni zazeblo, ker je bilo izredno mrzlo. Pomembno je bilo, da si bil v toplih oblačilih. Ko se je začelo dirkati zares, sem takoj vedel, da imam dobre noge. Domen je naredil izjemno delo, pravi MVP ekipe, brez katere ne bi uspel," je Pogačar v pogovoru za Val 202 poudaril izredno delo rojaka in nesebičnega pomočnika.

MVP dirke Domen Novak, ki ostaja pri UAE-ju

Domen Novak je podpisal triletno podaljšanje pogodbe z UAE Emirates, nato pa prikazal, kako se opravlja vloga pomočnika v kolesarstvu. V enaki vlogi bo tudi na bližnji Dirki po Italiji.
Domen Novak je podpisal triletno podaljšanje pogodbe z UAE Emirates, nato pa prikazal, kako se opravlja vloga pomočnika v kolesarstvu. V enaki vlogi bo tudi na bližnji Dirki po Italiji. "Veliko ne bom več treniral. Počitek in priprava na Giro ter čas za družino, kar je najpomembnejše." Foto: ASO/Gaëtan Flamme

"Naredili smo delo, kot smo se zmenili na sestanku. Moja naloga je bila, da prevzamem na 160. kilometru, ko je končal delo Sjoerd Bax," je svojo nalogo opisal Domen Novak in nadaljeval: "Odlično sem se počutil, drugi so rekli, da lahko ostanem kar spredaj pred Tadejem in res sem bil lahko tam vse do njegovega napada. Opravil sem svoje delo."

28-letnik iz Dolenje vasi pri Otočcu je sicer tik pred dirko podaljšal pogodbo z UAE Emirates, kjer ne skrivajo zadovoljstva nad vsestranskim pomočnikom, ki so mu ekipni kolegi nadeli vzdevek traktor lamborghini. Naveza Novak–Pogačar bo tako skupaj dirkala vsaj do konca leta 2027.

Dal sem vse od sebe za Urškino mami Darjo. Zmago posvečam njej. Celotno dirko samo za njo.

Tadej Pogačar

Nova zmaga pod okriljem Hauptmana

Redko se zgodi, da se načrt športnih direktorjev na sami dirki uresniči do zadnje točke. A tokrat je bil takšen dan za emirate, kjer je vlogo glavnega športnega direktorja opravljal Andrej Hauptman.

"Vedeli smo, da bomo ves dan morali sami nadzorovati dirko. Pobegnila je skupina devetih. Bax je opravil neverjetno delo, nakar je prevzel Domen. S pomočjo Diega Ulissija in Finn Fischer-Blacka je opravil izredno delo. Tako da so bili vsi drugi precej bolj utrujeni kot Tadej.
Na tako dolgi dirki je lahko marsikaj usodno, a se Tadej zdaj pozna že tako dobro, da ni bilo dvoma," je Hauptman za Val 202 podal pogled iz spremljevalnega vozila.

Kakšne so preostale naloge športnega direktorja, ko načrt teče kot po maslu? "V Belgiji je vedno treba podajati točne informacije o trasi, kot so krožišča, zoženja, spremembe naklonov. Kje so naše dodatne okrepčilne postaje. Tovrstnega dela zlepa ne zmanjka," je pojasnil Hauptman, ki izpušča majsko Dirko po Italiji, medtem ko bo julija na Dirki po Franciji znova kot Pogačarjev direktor.

Boj proti mrazu, nato šele dirkanje

Takole zmrznjen je bil Tadej Pogačar v prvem delu nedeljske dirke, ko je skrbno pazil, da je ostal dovolj ogret, ko pa se je začel slačiti, so tudi tekmeci vedeli, da se pripravlja napad na La Redoute. Foto: ASO/Gaëtan Flamme
Takole zmrznjen je bil Tadej Pogačar v prvem delu nedeljske dirke, ko je skrbno pazil, da je ostal dovolj ogret, ko pa se je začel slačiti, so tudi tekmeci vedeli, da se pripravlja napad na La Redoute. Foto: ASO/Gaëtan Flamme

Ob mrzli noči in le 4 stopinjah Celzija na startu, nakar je kolesarje spremljal oster veter, je bila osnovna naloga jasna. "Ostati topel in ne ponoviti lanske napake. Imel sem podporo izredno močne ekipe. Na vzponih smo močno pritiskali, na spustih in po ravnem pa smo šli bolj zlagoma, saj je bil občuten veter v prsi. Ekipa je opravila super delo. Domen Novak mi je pripravil napad na La Redoute, prvih nekaj sto metrov je šel izredno močno, skoraj je sprintal in sem vedel, da moram iti naprej. Zdaj vzpon poznam že izredno dobro, sem ga prevozil že velikokrat in sem vedel, kaj moram opraviti. Na polno do vrha in nato s polnim plinom do cilja," je za tuje medije razplet ardenskega spomenika opisoval gorenjski volk.

Po razbitju glavnine Israel začeti narekovati tempo

Za marsikoga je bila prelomna točka dirke, ko se je 95 km pred ciljem zgodil padec in zastoj, v katerem so ostali številni favoriti. Tudi Mathieu van der Poel in Tom Pidcock. Ali so emirati izkoristili težave tekmecev in jih spravili v dodatne težave?

Romain Bardet je pri 33 letih z drugim mestom dosegel najboljši izid na spomenikih. Tretji je bil na Liegeu 2018, njegov največji uspeh pa je skupno drugo mesto z Dirke po Franciji 2016. Foto: EPA
Romain Bardet je pri 33 letih z drugim mestom dosegel najboljši izid na spomenikih. Tretji je bil na Liegeu 2018, njegov največji uspeh pa je skupno drugo mesto z Dirke po Franciji 2016. Foto: EPA

"V trenutku padca niti nismo bili spredaj. Sjoerd Bax je vozil kot vlak, njegova naloga je bilo peljati spredaj 160 kilometrov, če se da. Ko se je zgodil padec in razbitje glavnine, je v tistem trenutku na čelo prišla ekipa Israel Premier Tech, ki je začela voziti na polno po ravnem v veter," je Pogačar pojasnil, da emirati niso prevzeli vajeti, ko se je glavnina razbila na več skupin in sta omenjena favorita zaostala za 45 sekund.

"Mi smo ostali pri načrtu, da smo šli na polno na klance, na spustih pa bolj počasi. Tako sta se lahko van der Poel in Pidcock vrnila, za kar sta zagotovo že porabila ogromno moči," je ekipni pristop razkril Pogačar, ki pa se je na La Redoute brez težav otresel vseh tekmecev. "Na daljših dirkah je zelo veliko 35 km, vsak kilometer boli. Na srečo sem se dobro počutil in sem prišel čez vse klance z isto prednostjo, tako da je bila motivacija na vrhuncu," je Pogačar opisal zadnjih 35 km samostojne vožnje do ciljne črte v Liegeu.

Mathieu van der Poel je dobil sprint 25 kolesarjev za tretje mesto. Svetovni prvak je stopil na zmagovalni oder še četrtega različnega spomenika, kar je ob šestih osvojenih spomenikih še ena skupna točka s Pogačarjem. Foto: EPA
Mathieu van der Poel je dobil sprint 25 kolesarjev za tretje mesto. Svetovni prvak je stopil na zmagovalni oder še četrtega različnega spomenika, kar je ob šestih osvojenih spomenikih še ena skupna točka s Pogačarjem. Foto: EPA

Verjame, da bo na Giru še malce boljši

S staro damo kolesarstva se je končala spomladanska sezona enodnevnih dirk, zdaj se začenja topla sezona etapnih dirk. Tukaj Pogačar z ekipo načrtuje, da bo glavni junak kar dveh osrednjih tritedenskih dirk. Maja ga čaka krstni nastop na Dirki po Italiji.

"Upam, da sem v dobri formi. A mislim, da sem lahko še malce boljši. Sicer ne prav veliko. Ne gre za moč, temveč za druge stvari. Enodnevne dirke so nekaj popolnoma drugega kot tritedenske etapne dirke. Precej je drugače, ob tem pa imam seveda v mislih tudi Dirko po Franciji," je Pogačar ob koncu sam nakazal, da glavni cilj ostaja julijska velika pentlja.

Pogačar zlahka osvojil že šesti spomenik v karieri