De Gendt je prvi prečkal ciljno črto zadnje etape. Foto: EPA
De Gendt je prvi prečkal ciljno črto zadnje etape. Foto: EPA

Zadnja etapa je potekala v Barceloni in njeni okolici v dolžini 133 kilometrov. V begu je bilo 32 kolesarjev, na koncu sta se za etapno zmago udarila Matej Mohorič in Thomas De Gendt.

Mohorič v igri za zmago, a ga je v zaključku strl De Gendt

Belgijec ušel 5 km pred ciljem
Odločitev je padla dobrih pet kilometrov pred ciljem, ko je Belgijec pritisnil na polno na Montjuic in Slovencu ušel v najstrmejšem delu klanca. Razlika v cilju je znašala 22 sekund. "Vedel sem, da v spustu Matej pridobi veliko časa. Vedel sem, da bom moral napasti in se ga otresti, saj bi se me sicer on na spustu. Videl sem, da malce popušča v tempu na zadnjem vzponu, zato sem dal vse od sebe in uspelo mi je," je načrt pred zadnjim vzponom obnovil De Gendt.

Ineos je bil na dirki razred zase. Foto: EPA
Ineos je bil na dirki razred zase. Foto: EPA

Ineos zasedel celotni zmagovalni oder
100. izvedba dirke je sicer minila v znamenju Ineosta, saj so kolesarji tega moštva osvojili vsa tri mesta na zmagovalnem odru. Zmagal je Adam Yates, družbo pa sta mu delala Richie Porte in Geraint Thomas.

Yates: Oder odraz ambicij Ineosa
"To je res lep dan zame. Pred dvema letoma sem bil v skupnem seštevku drugi, tokrat pa mi je uspelo zmagati. Gre za posebno zmago. Kot ekipa nismo pričakovali tako dobrega rezultata, ampak to je le odraz naših ambicij, obenem pa smo vsi trije v sijajni formi," je bil zadovoljen zmagovalec dirke.

Dirka po Kataloniji, 7. etapa

Barcelona, 133 km:                     
  1. T. DE GENDT      BEL      3:06:10 
  2. M. MOHORIČ       SLO        +0,22 
  3. A. VALTER        MAD         1,42 
  4. S. REICHENBACH   ŠVI         1,46 
  5. A. VALVERDE      DAN          vsi 
  6. M. WOODS         KAN              
  7. M. HIRSCHI       ŠVI         isti 
  8. J. ALMEIDA       POR              
  9. A. YATES         VB           čas 

Končni vrstni red

  1. A. YATES         VB      26:16:41
  2. R. PORTE         AVS        +0:45
  3. G. THOMAS        VB          0:49
  4. A. VALVERDE      ŠPA         1:03
  5. W. KELDERMAN     NIZ         1:03
...
 50. M. MOHORIČ       SLO        34:49

Van Aert dobil sprint sedmerice
Belgijec Wout van Aert pa je zmagovalec enodnevne klasične kolesarske preizkušnje svetovne serije Gent–Wevelgem. Kolesar ekipe Jumbo Visma je bil najmočnejši v sprintu sedmerice, v katerem je premagal Italijane Giacoma Nizzola, Mattea Trentina in Sonnyja Colbrellija, peti je bil Avstralec Michael Matthews. Od Slovencev je nastopil Luka Mezgec.

Wout van Aert je znova pokazal svojo moč v sprintu. Foto: EPA
Wout van Aert je znova pokazal svojo moč v sprintu. Foto: EPA

Dirko je krojil veter, ki je poskrbel, da se je glavnina, v kateri zaradi okužb s koronavirusom ni bilo ekip Bora Hansgrohe in Trek Segafredo, že v prvi polovici 247 kilometrov dolge dirke razbila, v ospredju je ostalo 21 kolesarjev.

Penina za prvo domačo zmago van Aerta na enodnevnih klasikah najvišjega razreda. Foto: EPA
Penina za prvo domačo zmago van Aerta na enodnevnih klasikah najvišjega razreda. Foto: EPA

Belgijec slavil 20. zmago
Skupina se je na drugem vzponu na Kemmelberg – vzpon je tlakovan z granitnimi kockami – zmanjšala na devet članov, do konca pa sta odpadla še Sam Bennett (kamera ga je ujela, kako bruha) in Danny van Poppel. "V bočnem vetru, ki je bil prisoten skozi vso dirko, smo morali garati. Znebiti smo se morali čim več nevarnih sprinterjev, napori so bili hudi, hitrost velika, a vse to se je obrestovalo. Zelo mi je pomagalo, da je bil v skupini z mano tudi moštveni kolega Nathan Van Hooydonck. Toda v sprintu so sodelovali asi te prvine, zato si štejem v čast, da sem zmagal," je po 20. zmagi med profesionalci razlagal van Aert.

V Novem mestu najhitrejši, Per peti
V Novem mestu in njegovi okolici je potekala 7. kolesarska dirka za VN Adrie Mobila. Po dobrih 181 kilometrih je sprint večje skupine dobil Nizozemec Marijn van den Berg, član razvojne ekipe Groupama-FDJ, drugo mesto je zasedel Italijan Filippo Fiorelli, tretje pa Čeh Adam Toupalik.

Od Slovencev se je med deseterico uvrstil le David Per, zasedel je peto mesto.

Peto mesto Davida Pera na VN Adrie